West Highland Way
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
03/13/2023
22 min

West Highland Way: een gratis minigids

03/13/2023
22 min

De West Highland Way was één van mijn eerste grote liefdes in Schotland. In 2018 liep ik de route voor het eerst en sindsdien ben ik lichtelijk jaloers op iedereen die me vertelt over West Highland way plannen. Zo jaloers, dat ik de route in 2023 gewoon nog eens ging lopen. Speciaal voor iedereen die deze fan-tas-tische wandelroute ook wil lopen schreef ik deze ‘minigids’.

Is de West Highland Way een aanrader (voor beginners)?

Ik heb de West Highland Way in 2018 voor het eerst gelopen en in 2023 begon ik opnieuw aan de route. En ik zou hem zo nog een keer lopen, al heb ik nog nooit in mijn leven een andere lange afstand wandelroute meer dan één keer gelopen. Jep, ik ben groot fan. De West Highland Way loopt door enkele van mijn favoriete Schotse landschappen. Uitgestrekte veengebieden, lange lochs en ruige dalen.

Wildkamperen onderweg is niet moeilijk en er zijn vele accommodaties beschikbaar. Ook de ontmoetingen met andere wandelaars vind ik geweldig. De route is goed gemarkeerd en nergens technisch moeilijk en daardoor ook geschikt voor een eerste trektochtervaring. Daarmee wil ik niet zeggen dat hij makkelijk is, want je legt toch een behoorlijke afstand in bergachtig gebied af. Ik wil je aanraden om je wel goed voor te bereiden qua wandeltraining en uitrusting.

Wat ik hier wel bij wil zeggen: de West Highland Way is heel populair. Ik koos er beide keren voor om hem in het laagseizoen te lopen en kwam daardoor weinig mensen tegen. In de zomermaanden is het er veel drukker. Dat kan heel gunstig zijn, als je het leuk vindt nieuwe mensen te ontmoeten en/of je veiliger voelt als er meer mensen op de trail lopen. Het kan ook een nadeel zijn als je op zoek bent naar rust en je kampeerplekken niet met anderen wil delen. Ook het vinden van accommodaties kan in het hoogseizoen een uitdaging zijn, dus boek je accommodatie zo vroeg mogelijk.

west-highland-way-wandelen

Over de West Highland Way

Start- en eindpunt

De West Highland Way ligt tussen Milngavie, een dorp aan de rand van Glasgow, en Fort William, de ‘hoofdstad van de Highlands’. De route is twee kanten op gemarkeerd, maar voor de meeste mensen is Milngavie het startpunt. In Milngavie kun je nog de laatste inkopen zoals gas en voeding doen. Ik koos ervoor om een nachtje in Milngavie te slapen en de volgende dag vroeg te kunnen beginnen. Er is niet veel accommodatie beschikbaar, dus je zou ook in Glasgow kunnen overnachten en een vroege trein naar Milngavie kunnen nemen. Fort William is groter en toeristischer. Je vindt er vele gezellige horecagelegenheden, outdoorwinkels en accommodaties. Dit is één van mijn favoriete bestemmingen als ik andere outdoormensen wil ontmoeten.

west-highland-way-startpunt

In welke richting lopen?

De meeste wandelaars lopen de West Highland Way van zuid naar noord. Ook ik koos daar in beide gevallen voor. Het zuidelijke deel van de West Highland Way is minder ruig en minder uitdagend dan het noordelijke deel. Zo loop je dus langzaam naar het (volgens mij) mooiste deel van de route toe en eindig je aan de voet van Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, in plaats van aan de rand van Glasgow.

Ik kan me een situatie voorstellen waarin ik ervoor zou kiezen de West Highland Way van noord naar zuid te lopen. Stel: ik heb 8 dagen de tijd om de West Highland Way te lopen. Voor de eerste 4 dagen wordt prachtig weer voorspeld, voor de laatste 4 shitweer. Dan loop ik liever op de mooiste dagen door de mooiste landschappen van de route en zou ik overwegen van Fort William richting Glasgow te lopen.

west-highland-way-tips

Lengte en hoogtemeters

De West Highland Way is 154 kilometer lang. Over die afstand overbrug je ongeveer 2.850 hoogtemeters. Je kunt in de hoogtemetersgrafiek van Komoot zien dat de grootste hoogteverschillen zich in de noordelijke helft van de route bevinden. Het hoogste punt is 540 meter hoog, dus je hoeft nergens heeeeel ver te klimmen of dalen.


Moeilijkheidsgraad

De West Highland Way is geen moeilijke langeafstandwandelingen. Je hoeft nergens over spannende stukken te klauteren, het pad is goed onderhouden en de hoogteverschillen vallen relatief mee. Je hoeft ook geen heel grote afstanden per dag af te leggen als je dat niet wil, omdat er voldoende wildkampeerplekken aanwezig zijn. Ook komt de route door genoeg dorpjes met faciliteiten om het logistiek niet erg ingewikkeld te maken. Maar… je wandelt wel door de Schotse Hooglanden. Waar ‘vier seizoenen in een dag’ geen grapje is. Ik heb op mijn eerste keer in april in één week milde lente en megakoude winter meegemaakt. In de mist of in een sneeuwstorm kan het navigeren langs de paaltjes lastig zijn en vooral op Rannoch Moor, het grote veengebied, moet je dan extra voorzichtig zijn. Met een goede voorbereiding kun je ontspannen en veilig op pad (zie ook mijn handboek voor meerdaagse wandeltochten).

west-highland-way-markering

Bezienswaardigheden langs de West Highland Way

De grootste bezienswaardigheden langs de West Highland Way zijn voor mij de landschappen. Ruim 150 kilometer lang word je getrakteerd op enkele van de mooiste Schotse landschappen. In het zuiden is het behoorlijk gecultiveerd, met veel landerijen. Naar het noorden toe wandel je tientallen kilometers langs Loch Lomond, tientallen kilometers over één van de grootste veengebieden van Europa en vele kilometers door ruige heuvels. De West Highland Way voert door één van de mooiste glens (valleien) van Schotland; Glencoe. De dorpjes die je onderweg passeert zijn klein maar gezellig en toeristenvriendelijk.

Een deel van de WHW lopen? Kies voor het noordelijke deel

Heb je niet voldoende tijd om de hele West Highland Way te lopen en wil je in plaats daarvan een paar etappes lopen?

De ruigste en naar mijn mening mooiste landschappen vind je tussen Tyndrum en Fort William. Tyndrum is met het openbaar vervoer goed te bereiken en dus een goed startpunt voor je wandeling naar het noorden. Je kunt dan drie of vier dagen de West Highland Way over Rannoch Moor, door Glencoe en Glen Nevis naar Fort William volgen. Wil je juist graag langs het water lopen? Dan zou ik in twee dagen van Balmaha naar de Drover’s Inn langs Loch Lomond lopen.

west-highland-way-deel-lopen

Welke skills heb je nodig voor de West Highland Way?

De West Highland Way is één van de best gemarkeerde wandelroutes die ik ooit gelopen heb. Je hoeft voor het afleggen van de route dus geen fantastische navigatieskills te hebben. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je een kaart kunt lezen en hoe je op een kaart kunt bepalen waar je bent. Je moet in geval van nood namelijk wel een uitweg kunnen vinden en je locatie door kunnen geven aan de hulpdiensten. Je kunt thuis oefenen met kaartlezen en eventueel een navigatieworkshop volgen.

Je hoeft nergens speciale bergwandelskills te hebben. Ik raad je vanwege de afstand wel aan om vooraf wandeltraining te doen en zo fit mogelijk aan de start te beginnen. Ik weet uit ervaring hoe frustrerend het is als je voor het eindpunt moet stoppen.

Wat is de beste tijd om de West Highland Way te lopen?

Ik heb heel wat maanden van mijn leven in Schotland doorgebracht en mei is altijd mijn favoriete maand geweest. Het weer is dan relatief goed, de midges zijn nog niet heel actief en de natuur heeft lentekleuren. Ook september vind ik een fijne maand, met de herfstkleuren en (helaas) wat meer nattigheid. Het weer in Schotland is mega-onvoorspelbaar, dus ook in mei kan het zijn dat je een week in de regen loopt. Terwijl ik toen ik de West Highland Way in begin maart liep een aantal dagen zonnig lenteweer had. In maart kom je veel andere (Nederlandse) wandelaars tegen en dat geldt ook voor de zomermaanden. Zoek je rust? Ga dan eind april of begin september op pad.

beste-tijd-west-highland-way

Hoe zit het met midges langs de West Highland Way?

In de zomermaanden worden wandelaars in Schotland geteisterd door midges, kleine zwarte mugjes die in zwarte wolken op je landen om je bloed te zuigen. Oke, dat klinkt enger dan het is, maar vervelend is die jeuk wel. De midges zijn het meest actief tussen juni en augustus. Ze houden net als wij wandelaars van gematigd weer. Moet je de West Highland Way in de zomer vermijden? Nah, maar je kunt beter wel wat voorbereidingen treffen om zo weinig mogelijk last van deze zwarte duiveltjes te hebben.

  • Koop een muggennet met gaas dat klein genoeg is om ook midges buiten te houden
  • Bedek zoveel mogelijk van je huid. Neem dus lange kleding mee.
  • Smeer jezelf in met Smidge of Skin So Soft, dat in vrijwel alle winkels langs de West Highland Way te koop is
  • Vermijd wildkamperen en picknicken op vochtige plekken zoveel mogelijk. Midges houden niet zo van (harde) wind, dus hoe meer wind hoe beter voor jou.

--> lees ook mijn artikel over midges

midges-west-highland-way

Hoe bereik je het start- en eindpunt met het openbaar vervoer?

Milngavie, het zuidelijkste punt van de West Highland Way, is met de trein goed te bereiken vanuit Glasgow. Deze trein vertrekt vanaf een lager niveau dan waar de treinen uit andere delen van Schotland aankomen, mocht je het perron niet kunnen vinden ;)  Vanaf het station is het een klein stukje lopen naar de West Highland Way en de route is dankzij de vele borden niet te missen.

Fort William, het noordelijkste punt van de West Highland Way, is met treinen en bussen met de rest van het land verbonden. Vaak zijn de bussen goedkoper dan de treinen, maar de treinreis terug naar Glasgow is wel extra fotogeniek. Hoe eerder je je treinreis boekt, hoe betaalbaarder je kaartje is. Je kunt ook kijken of je terug kan rijden met één van de bagagetransport-busjes. Ik heb tijdens mijn eerste West Highland Way avontuur van Fort William naar Glasgow gelift. Dat was een gezellige maar ook wat stressvolle ervaring omdat we een vlucht vanuit Glasgow moesten halen, dus ik raad dat niet per se aan.

Je kunt Glasgow natuurlijk met het vliegtuig bereiken. Wil je liever duurzamer reizen? Dan kun je de boot van IJmuiden naar Newcastle nemen en van daaruit naar Glasgow treinen. Je kunt ook de trein naar Londen nemen en daar in de (nacht)trein naar Glasgow stappen.

openbaar-vervoer-west-highland-way

Kaarten en gidsen

Je maakt het plannen supersimpel als je een gids van de West Highland Way bestelt. Ik maak zelf gebruik van de Trailblazer-gids van Charlie Loram. Deze gids bevat geen echte kaarten, maar tekeningen met geschreven instructies. Ideaal voor wie niet heel goed is in kaartlezen.

Een alternatief is de Cicerone-gids met ‘echte’ wandelkaarten op de pagina’s. Doe je de voorbereiding grotendeels online? Dan kun je de Harvey-kaart van de West Highland Way kopen voor navigatie onderweg.

Ik gebruikte Komoot voor het plannen van mijn dagetappes, overnachtingsplekken en andere points of interest onderweg. Je kunt in de highlights in Komoot ook makkelijk wildkampeerplekken spotten. In mijn gratis handleiding Komoot vind je meer informatie over het gebruiken van deze gratis app.

Waar overnacht je langs de West Highland Way?

De West Highland Way is al zo lang een populaire wandelroute, dat er voldoende accommodaties langs de route liggen. Er zijn ook accommodaties die een paar kilometer van de route liggen en waarvan de eigenaars je graag bij de route oppikken. Voor wie zonder tas wil lopen, is er bagagetransport tussen campings en accommodaties. Je vindt op deze pagina een uitgebreid overzicht van de slaapplekken onderweg.

Enkele van mijn favoriete accommodaties zijn:

overnachten-west-highland-way

Campings langs de West Highland Way

Ook naar campings langs de West Highland Way hoef je niet lang te zoeken. Op deze campings heb ik blij gekampeerd:

Let op: de campings langs de West Highland Way zijn niet het hele jaar door geopend.

campings-west-highland-way

Wildkamperen langs de WHW

Wildkamperen in Schotland is legaal, zolang je je aan de regels houdt (zie mijn artikel over wildkamperen in Schotland). Wildkamperen langs de West Highland Way is niet moeilijk. Omdat er al zoveel wildkampeerders je voor gingen, zijn er vele plekken ontstaan die geschikt zijn voor een kleine tent. Kijk altijd zelf nog even kritisch of een wildkampeerplek echt geschikt is. In storm kun je beter niet in het bos zijn (ik heb veel stormschade gezien in de maanden die ik in Schotland woonde). Nabij lochs moet je rekening houden met mogelijk snel stijgend waterpeil na een regenbui.

Wildkamperen is langs een deel van de West Highland Way verboden. In deze ‘camping management zones’ mag je alleen op aangewezen plekken en met een speciale vergunning kamperen. Deze beperkingen gelden van maart tot en met september. Je kunt kiezen voor één van de bestaande kampeerplekken, zoals Sallochy campsite. Je kunt ook een plekje boeken in de Lochan Maoil Dhuinne permit area. Een permit kost slechts vier ponden per persoon. Je leest op deze pagina alles over deze beperkingen.

wildkamperen-west-highland-way

Bothies langs de West Highland Way

Langs de West Highland Way staan twee bothies; heel basic hutten waarin je gratis kunt overnachten. Deze twee bothies staan redelijk dicht bij elkaar nabij het noordelijke deel van Loch Lomond. De bothies zijn ideale schuil-, picknick- en overnachtingsplekken. Vol = vol, dus ga er niet vanuit dat er plek voor je is. Zoek op de kaart naar de Rowchoish en de Doune bothies.

Wat moet je meenemen?

Wat moet je meenemen op de West Highland Way? Dat hangt er natuurlijk vanaf in welk jaargetijde je reist, hoe lang je over de route wilt doen en waar je gaat overnachten. In mijn Handboek voor een meerdaagse wandeling vertel ik je hier meer over. In mijn gratis stappenplan voor je trektocht vind je een voorbeeldpaklijst.

wat-meenemen-west-highland-way

Telefoonbereik op de West Highland Way

Op het grootste deel van de West Highland Way is het telefoonbereik redelijk goed. Op de meest afgelegen delen kan hij tijdelijk afwezig zijn. Zorg dus dat je (zeker in die gebieden) een extra manier hebt om de hulpdiensten te kunnen alarmeren. Loop je de route in het hoogseizoen, dan kun je vaak op hulp van andere wandelaars rekenen. Toen ik de route solo in maart liep, had ik mijn GPS met noodknop mee. Ik kwam toen zo weinig andere wandelaars tegen dat ik dat een fijn idee vond.

Belangrijk: bekijk de route-updates

Bekijk voor vertrek de route-updates op de officiële website van de West Highland Way. Vooral in het laagseizoen worden delen van de route soms afgesloten voor restauratie. Het kan ook zijn dat een pad door het bos na een storm niet begaanbaar is. De informatie op de website wordt goed bijgehouden en vaak wordt een alternatieve route voorgesteld.

updates-west-highland-way

Weersvoorspelling voor de West Highland Way

Ik schreef het al: ook op de West Highland Way ervaar je soms vier seizoenen in één dag. Je kunt je hier deels op voorbereiden door de weersvoorspelling in de gaten te houden. De voorspelling ver vooruit is vaak onbetrouwbaar, maar een paar dagen vooruit kijken is meestal betrouwbaar. Je kunt het beste de website Mountain Weather in Scotland gebruiken voor een betrouwbare voorspelling in de afgelegen gebieden. Klik onder ‘LATEST SCOTTISH FORECASTS’ op ‘West Highlands’. Besteed extra aandacht aan ‘Effect Of The Wind On You?’.

Eten en drinken langs de route

Om je tas zo licht mogelijk te houden kun je inkopen doen bij de supermarktjes langs de route. Reken uit hoe lang je van supermarkt naar supermarkt onderweg bent en hoeveel eten je in elke supermarkt in moet slaan. Neem altijd wat extra mee voor het geval je vertraagt bent. Je vindt de volgende supermarkten langs de route:

Kijk in je planning zelf altijd of de supermarkten op de dag waarop je ze passeert open zijn. De winkels in Tyndrum, Kinlochleven en Fort William zijn tot vrij laat open.

Ook horecagelegenheden vind je genoeg langs de route. Mijn favoriete plekken zijn St. Mocha in Balmaha en de Drover’s Inn nabij Beinglas Farm.

Water hoef je niet in grote hoeveelheden in te slaan in de supermarkten onderweg. Neem een goed waterfilter mee, zoek kleine stroompjes en drink uit de natuur. Drink geen natuurwater zonder het eerst te steriliseren of filteren.

horeca-west-highland-way

Kun je de West Highland Way met de hond wandelen?

Ik heb meerdere mensen gesproken die de West Highland Way met hun hond wandelden. De hond is op de meeste plekken welkom, al moet je in het lammerseizoen Conic Hill vermijden. Dit geldt tussen half april en begin mei. De alternatieve route naar Balmaha is over een voetpad langs de weg. Je kunt de regels voor het wandelen met honden hier lezen. Houd je hond in de buurt van (boerderij)dieren aangelijnd. Sinds kort geldt er een 40.000 pond of 12 maanden gevangenisstraf voor hondeneigenaars wiens hond boerderijdieren opjaagt.

Een paar tips voor het wandelen van de West Highland Way met de hond:

  • het terrein en de paden zijn ruiger dan in Nederland, met soms kleine steentjes en soms rotsen. Lees je vooraf in over zalfjes en andere hulpmiddelen.
  • bij nat en koud weer en harde wind kan het voor honden behoorlijk koud zijn in de Hooglanden. Investeer in een regenjasje en/of warm slaapjasje.
  • neem een lange riem mee voor de stukken waar vee losloopt en je je hond langere stukken aan de lijn moet houden.
  • kijk of je in je thuisland al gevriesdroogd voer voor je hond kunt vinden en maak de overgang van zijn/haar normale eten al voor vertrek.
  • in Schotland moet je hond altijd een halsband met zijn/haar naam en jouw telefoonnummer om hebben. Zorg dat dit telefoonnummer de landcode (bijvoorbeeld +31) bevat.

west-highland-way-met-de-hond

Kan ik de West Highland Way veilig solowandelen?

In mijn beleving wel. Ik heb honderden kilometers in mijn eentje met mijn backpack door de Schotse Hooglanden getrokken. Mijn tweede ervaring op de West Highland Way was ook in mijn eentje. Nooit heb ik me onveilig gevoeld, al is het risico dat er iets gebeurt natuurlijk nooit helemaal nul. De kans dat je in een Nederlandse stad iets overkomt is echter vele malen groter. Vooral tussen mei en september ben je zelden helemaal alleen op de West Highland Way. Ik vind het een fijn idee dat ik andere wandelaars tegenkom, met wie ik een praatje maak voordat we beiden onze eigen weg gaan. Ik heb op mijn solowandeltochten altijd een GPS met noodknop mee voor extra veiligheid.

west-highland-way-solowandelen

Hoe lang doe je over de West Highland Way?

Er zijn vele manieren waarop je de West Highland Way in etappes op kunt delen. Wat voor jou handige etappes zijn, hangt af van hoe ver je op een dag wilt en kunt lopen en hoe en waar je wilt overnachten. Ga je wildkamperen, dan zit je veel minder aan een vaste dagplanning vast dan als je in hotels wilt overnachten. De meeste mensen lopen de route in 5 tot 8 dagen. Je kunt hier voorbeeldindelingen bekijken. Ik werkte een voorbeeldindeling van 7 dagen voor je uit.

Een voorbeeldindeling van 7 dagen

Ik maakte in Komoot een collectie met de West Highland Way verdeeld over 7 etappes. Je kunt deze indeling als voorbeeld gebruiken. Afhankelijk van waar je wilt overnachten wil je bepaalde dagen misschien wat langer of korter maken. Ik heb in deze planning gekozen voor een combinatie van wildkamperen, campings en accommodaties.


Etappe 1: van Milngavie naar wildkampeerplek nabij Drymen (21 km)

Begin je wandeltocht in het centrum van het dorp Milngavie. Maak een foto bij de grijze ‘paal’ die het begin markeert en loop onder het grote bord met ‘West Highland Way’ het dorp uit. De route voert je door het groene Mugdock Country Park en vervolgens langs een loch met op de achtergrond de eerste heuvels. Slinger tussen de heuveltjes naar een voormalig treinspoor tussen weilanden vol schapen en langs een distilleerderij. Loop nabij Drymen Campsite een stuk over een rustige asfaltweg naar de grote weg en verlaat deze voor het Garadhban-bos waarin je meerdere wildkampeerplekken kunt vinden.


Etappe 2: naar Lochan Maoil Dhuinne permit area (20,9 km)

Wandel het bos uit voor uitzichten op Loch Lomond. Niet veel later beklim je de eerste heuvel van de West Highland Way: Conic Hill. Een flinke klim naar boven als je geen hoogteverschillen gewend bent, maar boven wacht een fantastisch uitzicht op je. Wijk een klein stukje van het pad af om naar de top van de heuvel te wandelen en nog meer van Loch Lomond te zien. Daal over een mooi pad af naar het kleine dorpje Balmaha, waar je jezelf bij St. Mocha op een heerlijke kop thee of koffie kunt trakteren. In Balmaha begint het lange stuk West Highland Way over de oever van Loch Lomond. Het stuk dat je vandaag loopt is goed begaanbaar en loopt afwisselend langs strandjes, over heuvels en door bossen. Aan het eind van de dag kampeer je in de Lochan Maoil Dhuinne permit area in het bos.


Etappe 3: naar Beinglas campsite (23,6 km)

Deze derde dag loop je vrijwel geheel langs Loch Lomond. Het pad is uitdagender dan gisteren en wordt door mij ‘het geitenpad’ genoemd. Hoor je wat scharrelen op de helling? Dan kunnen dat de wilde geiten die hier leven zijn. Vergeet onderweg niet alleen naar je voeten te kijken, maar ook van het uitzicht te genieten. Je passeert Rowchoish Bothy, waar je bij nat weer binnen kunt picknicken. Steek de brug over de waterval over naar Inversnaid, waar je in het hotel een lekker patatje kunt scoren om je zoutvoorraad aan te vullen. Wandel verder over het pad langs het loch en passeer ook Doune bothy. Aan het eind wacht een fijne kampeerplek op Beinglas Farm op je. Je kunt vers eten kopen in het winkeltje op het terrein en eventueel een drankje drinken in de op loopafstand gelegen Drover’s Inn.


Etappe 4: naar Tyndrum Holiday Park (18,9 km)

Deze vierde etappe is één van mijn favoriete stukken West Highland Way. Wandel vanaf de Beinglas Farm over een relatief breed parallel aan de Falloch-rivier naar een tunnel onder het spoor door. Aan de andere kant volg je het brede pad met aan weerszijden prachtige heuvels. Deze vergezichten vind ik echt fantastisch. Nabij Crianlarich volg je het pad het bos in, dat je bij St Fillan's Priory weer verlaat. Hier kun je een paar heel oude graven bekijken als je daar zin in hebt. Vervolgens loop je via het The Lochan of the Lost Sword (een loch waarbij een legende rondom een zwaard hoort, surprise!) naar Tyndrum. Hier kun je jezelf trakteren op een lekkere verse maaltijd bereid met ingrediënten uit The Green Welly Shop.


Etappe 5: naar Kingshouse Hotel (31 km)

Deze vijfde etappe is de langste uit deze voorbeeldplanning. Ik liep deze ook in één dag en ik vond het behoorlijk pittig. De uitzichten maken een heleboel goed! Je kunt deze etappe ook in tweeën splitsen door nabij Inveroran Hotel te wildkamperen (diverse plekken). De eerste helft van de route ligt op een oude militaire weg met weidse uitzichten op typisch Schotse bergen. Bij Bridge of Orchy kun je even uitrusten op de picknickbank aan het water, waarna het landschap verandert. Wandel met uitzicht op Loch Tulla naar het begin van de oude veedrijversweg over Rannoch Moor, één van de grootste veengebieden in Europa. Het kan hier flink spoken, dus doe extra voorzichtig als er beperkt zicht is. Steek het enorme veengebied over naar Glencoe, één van de mooiste en populairste valleien in Schotland. De meeste toeristen racen over de grote weg door deze vallei, maar jij geniet er op wandeltempo van terwijl je naar Kingshouse Hotel loopt. Hier kun je overnachten in het hotel of je tent opzetten op één van de vlakke plekken langs het water. De hoteleigenaars doen daar niet moeilijk over, zeker niet als je wat te eten en drinken komt halen in hun bar/restaurant.


Etappe 6: naar Kinlochleven (15 km)

Je wandelt vanaf je overnachtingsplek in Glencoe de eerste kilometers dieper de vallei in. Je hebt hierbij uitzicht op Stob Dearg, de bijna driehoekige berg die het einde vormt van de bekende Buachaille Etive Mòr-bergketen. Je verlaat de vallei met een klim omhoog over de Devil’s Staircase, die minder zwaar is dan de naam doet vermoeden. Boven kijk je de ene kant op de Glencoe-vallei in en de andere kant op de autovrije heuvels in. Vanaf dit hoogste punt van de West Highland Way wandel je door de heuvels en met uitzicht op het Blackwater Reservoir (meer) Kinlochleven binnen. Hier kun je bij de lokale supermarkt je voorraden bijvullen en vervolgens overnachten in je tent, een blokhut of een hotelkamer.


Etappe 7: naar Fort William (24 km)

Na zes dagen wandelen begin je aan de laatste etappe naar het eindpunt in Fort William. Wandel vanuit het dorp de heuvel op en volg een lang pad door de vallei, waar het behoorlijk hard kan waaien. Hier wordt je gezelschap gehouden door schapen en kun je even uitrusten bij een oude ruïne die beschutting biedt. Aan het eind van de vallei wacht het eerste uitzicht op Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland en het Verenigd Koninkrijk, op je. Een smal pad door een niet te lang geleden gekapt bos brengt je steeds dichterbij de iconische berg. Daal af Glen Nevis in en zet eventueel je tent alvast op op de Glen Nevis Campsite. Je kunt vanaf hier de volgende dag een beklimming van de berg doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om mét bagage verder te lopen naar Fort William.


Extra tips voor de West Highland Way

Voor mijn eerste keer West Highland Way wandelen kocht ik een WHW-stempelkaart die je op verschillende plekken langs de route kunt laten stempelen. Superleuk als herinnering, maar wel een beeeeetje frustrerend als je net te vroeg/laat langs de stempelpost komt en dus een stempel mist aan het eind. Vooral een aanrader voor mensen die in accommodaties overnachten dus. Je kunt deze stempelkaart onder meer in de Spar in Milngavie kopen.

Zorg dat je voorbereid bent op vele verschillende weertypes.

Neem contant geld mee voor de honestly boxes onderweg. Hier kun je eten en drinken kopen. Een fijne extra, maar niet iets waar je op moet vertrouwen dat het er altijd is. In de meeste accommodaties, horecagelegenheden en supermarkten kun je sinds de pandemie met de pinpas betalen.

Je hebt sinds Brexit een paspoort nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.

Je mag geen gasblik meenemen in het vliegtuig. Zoek een outdoorwinkel in Glasgow of haal een blikje in één van de winkeltjes in Milngavie (tip: Creature Comforts). In The Green Welly Stop in Tyndrum vind je een outdoorwinkel voor het geval dat je gasblikje halverwege leeg is.

Koop in Glasgow of Milngavie een midge-netje als je in het midge-seizoen gaat lopen. De muggennetten in Nederland hebben vaak te grote ‘gaten’ in het netje, waar de midges gewoon doorheen komen. Koop eventueel ook een flesje Smidge als extra bescherming.

Gewicht besparen in je rugzak en toch schone kleding hebben in Tyndrum of Fort William? Je kunt vanuit Glasgow een pakket sturen naar het postkantoor in deze plaatsen. Vraag aan de postkantoormedewerker aan wie je het pakket moet adresseren en haal het pakket op als je in die plaats aangekomen bent.

west-highland-way-tips

Rustigere alternatieven voor de West Highland Way

De West Highland Way is in het hoogseizoen voor veel rustzoekende wandelaars te druk. Op zoek naar een rustiger alternatief door landschappen die niet onderdoen voor die langs de West Highland Way? Dit zijn mijn tips:

--> lees ook mijn artikel over mijn favoriete lange afstand wandelroutes in Schotland

west-highland-way-rannoch-moor

Meer leren?

In dit artikel vind je mijn beste tips voor het wandelen van de West Highland Way. Wil je meer leren over het maken van meerdaagse tochten? Bestel mijn Handboek voor meerdaagse wandelingen of mijn masterclass over het voorbereiden op een meerdaagse trektocht. Op mijn Petje.af-membershippagina deel ik aanvullende tips, verhalen en informatieve video’s. Heb je nog vragen over de West Highland Way, meerdaagse wandelingen maken of avontuurlijk leven? Word member, stel me je vraag en ontvang een persoonlijk antwoord :)

Reacties
Categorieën