arrow_drop_up arrow_drop_down
De West Highland Way wandelen met de hond? Tips en tricks!
9 januari 2020 

De West Highland Way wandelen met de hond? Tips en tricks!

Een kennis van mij, Sylvia, liep de West Highland Way met haar hond. Het is mijn grote droom om met een hond op trektocht te gaan, en ik weet dat ik daar niet alleen in ben. In dit blog bericht heb ik samen met Sylvia kennis verzameld over wandelen met je hond op de West Highland Way.

 

Hoe reis je met de hond naar Schotland?

De meest hondvriendelijke opties zijn de boot of de autotrein. Er gaat een boot van IJmuiden naar Newcastle, vanaf waar het nog een paar uur reizen is naar Glasgow. Je hond mag op deze boot in de auto blijven, in een speciale hondenkennel of mee in daarvoor geselecteerde hutten. Sylvia koos ervoor om de hond in de auto te laten zitten omdat dat dat voor Sandy een vertrouwde omgeving is. Je mag op vaste tijden samen met een bemanningslid naar je auto of de kennels. Je kunt er dan voor kiezen om je hond uit te laten op het hondendek met een zandbak.

Een andere optie is naar Frankrijk rijden en daar de trein door de Eurotunnel naar Dover te nemen. Je zit in totaal dan wel meer uren in de auto (eerst naar Calais en dan van Dover naar Glasgow).

Wat zijn de regels voor honden in Schotland?

Uiteraard moet je hond voor je bezoek aan Schotland voorzien zijn van een paspoort en chip. Daarnaast moet hij bij een dierenarts ontwormd zijn tegen (o.a.) de vossenlintworm. Deze ontworming moet 24-120 uur voor je aankomst in het Verenigd Koninkrijk gegeven zijn. Ook een Rabiës inenting is verplicht.
Tip: lees voor vertrek alle informatie over de eisen waaraan je hond moet voldoen hier.

west-highland-way-met-de-hond

Sylvia wandelde de West Highland Way met de hond en haar (schoon)familie

Kun je met de hond de West Highland Way lopen?

Honden zijn welkom over de hele lengte van de West Highland Way. In het lammerseizoen is een klein deel van de route nabij Conic Hill verboden toegang met de hond. Ze geven dan een omleiding aan. Je loopt wel door een landschap waar ook schapen, herten en ander wilt leven, dus houd hem/haar goed onder controle. Sylvia gebruikt een canicrosslijn met elastiek wanneer ze Sandy aan de lijn had, die ze met een karabijnhaak aan de heupband van haar tas bevestigde.
Wil je onderweg iets eten/drinken in een pub, dan kan je hond mee naar binnen. Volgens Sylvia wordt overal leuk gereageerd op de hond.

Hoe kom je bij het startpunt van de WHW in Milngavie ?

De route begint in het dorpje Milngavie, nabij Glasgow. Sylvia parkeerde haar auto bij het station van Milngavie, hoewel dat officieel niet toegestaan is. ‘De auto stond er nog bij terugkomst, was stiekem wel een opluchting', schrijft Sylvia, en ik kan me voorstellen dat je relaxter loopt als je auto ergens geparkeerd staat waar dat toegestaan is. Ik weet zo niet
precies wat de handigste plek is, maar ik weet wel dat Milngavie goed te bereiken is per trein vanuit Glasgow, waar je ongetwijfeld meer plekken hebt om je auto te parkeren.

Hoe kom je vanaf het eindpunt in Fort William terug naar Milngavie?

Sylvia en Sandy namen de trein terug, een treinreis van 5 uur die grotendeels de West Highland Way volgt. Nog even nagenieten in het landschap waar je de voorgaande dagen gelopen hebt dus. De hond mag gratis mee in de trein.

west-highland-way-hondvriendelijk

De West Highland Way is heel hondvriendelijk

Waar kun je met de hond overnachten langs de West Highland Way?

Je kunt er natuurlijk zoals ik voor kiezen om (wild) te kamperen. Honden zijn op de meeste campings toegestaan tegen een meerprijs. Tijdens het wildkamperen is je hond natuurlijk sowieso welkom op je slaapplaats.

Liever iets meer luxe? Je bent met je hond ook welkom in diverse B&B's en hotels. Het is even zoeken, maar het is te doen. Het viel Sylvia tegen gezien de populariteit van de route, maar dat heeft vast alles te maken met het soms natte Schotse weer en het schoonmaakwerk wat dat oplevert. Je kunt eventueel gebruik maken van bagagetransport als je niet met een (grote) rugzak wilt lopen.
Onderaan deze pagina vindt je een overzicht van waar Sylvia en Sandy overnacht hebben, om je op weg te helpen.

Wat eet je hond op de West Highland Way?

Ik vroeg Sylvia hoe ze het eten voor Sandy regelde. Ze droeg voor elke dag een Renske stoommaaltijd mee van 400 gram. Daarnaast had de als extraatje een kilo kleine brokjes en drie kluiven mee voor onderweg. Het metalen voorbakje was verpakt in een plastic/rubberen omhulsel om geklingel onderweg te voorkomen. Sandy droeg een rugtas met een deel van het voer en een handdoek in een diepvrieszakje met ritssluiting.Verder werd Sandy onderweg soms verwend met 500 gram gehakt uit de supermarkt of een ei van het ontbijtbuffet.

west-highland-way-sneeuw

Er lag nog sneeuw op de West Highland Way

Is er voldoende water voor de hond langs de West Highland Way?

Een groot voordeel van op vakantie gaan in een vrij nat land, is dat er overal water beschikbaar is. Sandy regelde zelf haar water onderweg, waardoor Sylvia kon besparen op gewicht in haar rugzak.

Een paar aanvullende tips voor het wandelen van de West Highland Way met de hond

De West Highland Way loopt deels over terrein met kleine steentjes. Heeft je hond gevoelige voetzolen als je met hem/haar wandelt in Nederland, dan is de kans groot hij/zij in Schotland ook zere voeten kan krijgen. Doe voor je reis dan research naar speciale hondenschoentjes en zalfjes.

Sandy mocht na de wandeling een badjas voor honden aan. Deze hield haar spieren en gewrichten lekker warm na een dag wandelen en heeft als bijkomend voordeel dat de kamer niet zo vies wordt. Volgens Sylvia wist Sandy zo ook bij het aandoen van de badjas dat de wandeldag voorbij was en dat het tijd was om uit te rusten. De badjas van Sandy komt van Dogstore. Verder is het fijn om een lekker kleedje mee te nemen voor je hond. De hondenmand van thuis is natuurlijk niet te dragen, maar er zijn lichtgewichte en compacte alternatieven zoals deze mat van Ruffwear en dit kussen van Zooplus (die volgens Sylvia goed klein te maken is in een vacuümzak).

fort-william-hond

Hond Sandy op het eindpunt in Fort William

Bonus: overzicht van de overnachtingen van Sylvia en Sandy

  • Ardoch house hotel: heeft een wat aparte eigenaar maar hij probeert het je wel naar het zin te maken. Meneer heeft zelf ook honden die loslopen op het terrein. Alle honden die er op dat moment zijn mogen overal en nergens komen. Dus is je hond niet sociaal met andere honden, dan is dit misschien niet de plek voor jou. In overleg mag je de auto daar laten.
  • Lander B&B met een gastvrouw die het gezellig vindt als je er bent.
  • Rowardennan hotel: prima accomodatie, hond kan mee in de eetgelegenheid.
  • Drovers Inn: spookhotel en eenvoudig maar na een dag wandelen ben je blij dat je een warme maaltijd en een bed hebt. Hond mag mee in eetgelegenheid.
  • Wigwam holidays: houten hutje waar je zelf moet koken, voor elektra heb je ponden nodig, maar je doet best lang (2uur) met een pond.
  • Bridge of Orchy: hond mag alleen in café gedeelte en niet in het restaurant. Bij het ontbijt zorgen ze dan dat er een gedekte tafel is in dit gedeelte zodat de hond gewoon mee kan.
  • Kinghouse Hotel: hond mag alleen in café gedeelte en deze is bij het ontbijt niet gedekt. Dus hond alleen op de kamer of je wandelmaatje naar beneden sturen en wat mee laten nemen. Het uitzicht is wel geweldig vanuit de ontbijt/restaurant gedeelte.
  • Tailrace Inn: zeer eenvoudig, maar hond is ook welkom in het café beneden.
  • Loch Linnhe House: wij namen een taxi vanuit het centrum van Fort William naar het hotel omdat deze net buiten het centrum ligt. Verwacht je er niet teveel van, dan is het prima. Badkamer en bedden zijn gewoon goed en netjes. Hond mag ook mee naar beneden voor ontbijt.

 

Lees hier meer praktische tips voor het wandelen van de West Highland Way

Met dank aan Sylvia van Beek voor het delen van alle tips en ervaringen op de West Highland Way. Foto's in dit bericht zijn ook gemaakt door Sylvia tijdens hun avontuur in oktober 2019.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies