Hoe maak je een kampvuur?
Kamperen
Paulien
Kamperen
02/07/2022
5 min

Hoe maak je een goed vuur?

02/07/2022
5 min

Hoe maak je een kampvuur? Dat wist ik duidelijk niet zo goed toen ik een paar jaar geleden langs de East Highland Way een vuur wilde maken. Met een verkoolt takje en een kapotte brander in mijn hand stond ik zwaargefrustreerd in de middle of nowhere in Schotland. Mijn hikemaatje en ik lachten er om, totdat tot ons doordrong dat we nu én geen kampvuur én geen brander hadden om ons eten op te bereiden. Oeps. Hoop van geleerd, workshops gevolgd en nu kan ik zeggen dat ik weet hoe ik vuur moet maken! In dit artikel leer ik je hoe je dat doet.

kampvuur-maken


Manieren om een kampvuur te maken

Er zijn natuurlijk vele manieren waarop je een (kamp)vuur kunt maken. Ik ga ze niet allemaal uitleggen, maar ik beperk me tot de manier die ik het vaakst gebruik.

--> Wil je meer lezen over vuur maken? Dan raad ik het Handboek Vuurtje Stoken en De man en het hout aan.

 

Stap 1: verzamel materiaal voor een kampvuur

Je wilt geen natuurbrand veroorzaken, dus kies een veilige plek uit om je kampvuur te maken. Voorkom dat het vuur te dicht bij brandbaar materiaal kan komen en let daarbij ook op de windrichting. Houd water of zand bij de hand om in noodsituaties je vuur te kunnen blussen. Let op: leave no trace en maak alleen vuur waar dat toegestaan is.

Dan is het tijd om materiaal te verzamelen dat je in brand kunt steken. Je begint je vuur met licht brandbaar materiaal. Denk hierbij aan berkenschors (niet van een levende boom trekken), droog gras of houtjes, droge dennenappels of wat papier. Zoek ook droge dunne takjes en wat droge dikkere takken of stammetjes.

vuur-maken-materiaal

Brandbaar materiaal van huis meenemen: vuurversneller

Maak het jezelf gemakkelijk en neem brandbaar materiaal mee van huis. Draag bijvoorbeeld de vuurversneller van Light My Fire met je mee (tip: ook verkrijgbaar in combinatie met een vuurstarter). Deze natuurlijke vuurversneller of tinderstick is gemaakt van SCS-gecertificeerd en duurzaam gewonnen hout van gecultiveerde pijnbomen uit Mexico. Het houtje bevat 80% hars, dat snel vuur vat en dus een perfecte start van je vuurtje vormt. Met een mes schraap je krulletjes van het houtje, die je vervolgens vlam laat vatten. In tegenstelling tot veel ander materiaal, kun je dit zelfs gebruiken als het hard regent. Het stokje weegt slechts 60 gram en gaat lang mee omdat je er per vuurtje maar weinig van nodig hebt.

vuur-maken-vuurversneller

Brandbaar materiaal van huis meenemen: houtkrullen

Een alternatief voor het bovengenoemde stokje: houtkrullen voor de BBQ. Deze milieuvriendelijke eco-aanmaakblokjes van houtwol zijn geïmpregneerd met was, dat net als hars lichtontvlambaar is. In een doosje zitten 32 'rolletjes' van dit materiaal en je kunt één rolletje voor meerdere vuurtjes gebruiken. Je plukt er af hoeveel je nodig hebt en bewaart de rest van het rolletje voor later. Was neemt geen vocht op, dus het materiaal brandt ook als het buiten vochtig is. Je kunt ook het hele rolletje in één keer in de brand steken. Dat brandt ongeveer tien minuten, wat ervoor kan zorgen dat je lichtvochtige houtjes toch in brand kunt steken.

vuur-maken-houtkrullen

Stap 2: bouw met brandmateriaal

We zijn aangekomen bij een belangrijke fase, die van de bouw. Je kunt een piramide bouwen, maar ik doe het tegenwoordig liever anders. Ik maak een soort vierkante stapel, ook wel de 'Zwitserse manier' genoemd. Dit schijnt de meest efficiënte en dus milieuvriendelijke manier van vuurmaken te zijn en ik vind het ook de meest makkelijke manier.

  1.  Bouw een vierkant van de grootste stukken hout die je parallel aan elkaar legt. Leg ze niet strak tegen elkaar, want er moet wel ruimte blijven voor zuurstof. Leg ze ook niet zover uit elkaar dat de hele toren straks instort. (Doet dit verhaal jou ook denken aan Jenga?)
  2.  Bouw een volgende laag met dunnere takken die je haaks op de eerste laag parallel aan elkaar legt.
  3. Leg de aanmaakhoutjes (de dunste droge takjes) er als een vierde laag bovenop, ook weer haaks op de tweede laag.
  4. Plaats je aanmaakmateriaal tussen de houtjes in je torentje. Kies bijvoorbeeld voor makkelijk brandbaar materiaal zoals de bovengenoemde houtkrullen in combinatie met superdunne, droge stukjes (of papier, karton, watjes, o.i.d., als het maar makkelijk brandt)

vuur-maken-zwitserse-techniek

Stap 3: steek je kampvuur aan

Staat je torentje klaar? Dan is het tijd om het brandbare materiaal dat je toegevoegd hebt aan te steken. Ik raad je aan om lucifers thuis te laten, want die zijn waardeloos als ze vochtig worden. Ik gebruik daarom liever een firesteel of vuurstarter. Deze werkt volgens het idee van een vuursteen waar je met een metalen voorwerp langs slaat, maar is iets moderner. De firesteel bestaat uit een magnesium staafje en een metalen 'plaatje' waarmee je langs dat staafje strijkt. Met de juiste techniek ontstaan zo vonkjes waarmee je brandbare materiaal in brand vliegt. De firesteel doet het ook in nat weer en op grote hoogte en gaat tot 3000 keer strijken mee. 

De torentechniek zorgt ervoor dat je aanmaakmateriaal voldoende zuurstof kan krijgen. De blokken hout aan de zijkant houden de wind ook wat tegen. Soms is er echter net wat meer zuurstof nodig en kun je zacht op het vlammetje blazen om de vlam groter te maken. 

firesteel-vuur-maken

Stap 4: voeg meer hout toe

Je hoeft niet direct als het vuur brandt nieuw hout toe te voegen. Deze techniek zorgt er namelijk voor dat het vuur van boven naar beneden brandt. Eerst vliegen de aanmaakhoutjes in de brand, dan de onderliggende (tweede) laag en dan de onderste laag. Pas als de onderste laag bijna opgebrand is, hoef je nieuw hout toe te voegen. 

Tip: wie niet te ver hoeft te lopen met zijn tas, kan ingrediënten voor kampvuurbroodjes meenemen.

kampvuur-maken

Ook handig: een survivalkit

Ik kreeg deze handige survivalkit cadeau en neem de inhoud daarvan mee op mijn trektochten. Ik gebruik de multitool voor het maken van houtkrullen van de vuurversneller en om mijn brood met een dikke laag pindakaas te beleggen. Er zitten ook een firesteel en een oprolbare draadzaag in het doosje, die natuurlijk perfect zijn voor vuur maken. De veiligheidsspelden neem ik altijd mee sinds ik eens meemaakte dat een bandje van de rugzak van mijn hikemaatje knapte en we de rugzak de rest van de tocht met veiligheidsspelden bij elkaar moesten houden. Ook het touw en de pincet komen natuurlijk altijd van pas.

vuur-maken-survivalkit

--> de producten die ik in dit artikel noem zijn allemaal geproduceerd met oog voor de wereld. Ik vind dat belangrijk en koop mijn outdoor accessoires dan ook het liefst bij Johnny Jungle Eco Social Shop.

Reacties
Categorieën