5 tips voor je eerste campervakantie

Met je vakantiehuis op wielen de mooiste wegen volgen, koffie drinken met uitzicht en knus opwarmen na een wandeling. Ik snap wel dat zoveel mensen ervan dromen met een camper op reis te gaan. Ik weet ook dat die eerste campervakantie ook heel spannend kan zijn. Daarom in dit blog vijf tips voor je eerste keer.

1. Huur eerst eens een camper

Het is een goed idee om voor je eerste campervakantie een camper te huren. Niet alleen omdat je misschien nog niet genoeg budget hebt om een camper te kopen, maar ook om te kijken of dat camperen echt wat voor je is. En om te ontdekken wat je wel en niet in je toekomstige camper wil. Zo dacht ik vóór mijn eerste campervakantie dat ik heel gelukkig zou zijn in een Caddy-achtig model, maar ik ontdekte tijdens een ijskoude week in Schotland dat ik toch iets meer comfort wilde. Inmiddels weet ik ook van mezelf dat ik nu eigenlijk helemaal niet zit te wachten op extra vaste lasten. Voorlopig blijf ik dus gewoon campers huren.


2. Bereid je reis voor, maar houd ruimte voor spontaniteit

De een wordt dolgelukkig van zoveel mogelijk inspiratie opdoen en een dagplanning maken voor de vakantie. De ander krijgt daar juist stress van, en gaat liever with the flow. Een groot voordeel van camperen is de vrijheid die je hebt. Je zit niet aan een geboekt appartement vast, dus als het schijtweer is op locatie A, rijd je gewoon naar locatie B. Die alternatieve plannen hoef je ook niet van tevoren te bedenken.

Hoe ik het graag aanpak: een beetje inspiratie opdoen, zodat ik weet wat me ongeveer te wachten staat. Ook leuke voorpret. Daarom ben ik dol op camperverhuurders die dergelijke inspiratie als bonus delen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor De Camper Club. Geef je daar aan dat je naar Frankrijk wilt, dan krijg je een uitgebreide reisgids met leuke camperplekken bij wijnboeren. Voor je reis naar Ierland tippen ze leuke pubs met camperplekken. Extra fijn, tips van ervaren camperaars.

3. Zo vind je betaalbare overnachtingen

Houd je van een beetje avontuur en bijzondere plekken? Dan kan je met je camper goedkoop of zelfs helemaal gratis overnachten op camperplekken. Download mijn favoriete camperapp Park4Night om fijne plekken te scouten. Soms is dat een openbare parkeerplaats, soms een oprit van een wijnboer. Zo kom je op unieke locaties en bespaar je op veel duurdere camperplaatsen op campings. Natuurlijk kan je tussendoor altijd een nachtje op een camping staan om te douchen, wassen, vuil water te storten en schoon water te tappen.


4. Controleer de regels en eisen van je locatie

Wat je volgens mij voor vertrek wel in detail uit moet zoeken? De regels die gelden op je bestemming en de landen die je onderweg daarheen doorkruist. Denk daarbij aan:

  • heb je een vignet nodig?
  • mag jouw (huur)camper de milieuzones van grote steden in?
  • kan de camper mee op de veerboot en wat kost dat?
  • wat zijn de verkeersregels en snelheidsbeperkingen?

Verdiep je ook even in de regels van je camperverhuurder. Zijn er plekken waar je niet zomaar heen kan of mag met de camper? Wat moet je doen als je pech hebt? Check ook de verzekering vanuit de verhuurder en je reisverzekering.

5. Neem niet te veel spullen mee

Handig natuurlijk, zo’n huis op wielen, maar dat wil niet zeggen dat je hele inboedel mee moet. In kleinere campers met weinig kastjes krijg ik al snel te maken met spullen die onder stoelen of op bed moeten liggen. Die heb ik dan minstens vijf keer per dag in handen, en dat is een grote irritatiefactor. Ook voor mijn camperreizen pak ik nu dus minimaal, en ik zorg dat ik de inhoud van de kastjes overzichtelijk houd.


Bonustip: geen stress

Van mijn recentste roadtrip moest ik bijna een week bijkomen. Ik wilde zoveel zien in zo weinig tijd, dat ik meer op de weg reed dan dat ik lekker buiten was. Daardoor vond ik het zoveel minder leuk dan ik had gehoopt. Dat je ver kan rijden, wil niet zeggen dat je dat ook moet doen. Merk je onderweg dat je plan toch iets te ambitieus was? Slow down!

Voel je spanning voor je eerste campervakantie? Onthoud dat de campercommunity heel behulpzaam is. Of je nou een gasfles niet opengedraaid krijgt, niet goed kan inparkeren of de helft van je inboedel kwijt bent. Er is altijd wel iemand die je helpt, en je krijgt er nog een leuk praatje en reisinspiratie bij ook.