3 dagen hondvriendelijk wandelen langs trekkershutten in het Drents Friese Wold

In delen van de uitgestrekte bossen van het Drents Friese Wold mogen honden vrij rondrennen. Samen met een vriendin en haar hond wandelde ik drie dagen van trekkershut naar trekkershut. Ik koos een route die zoveel mogelijk door losloopgebieden en langs de hondenzwemvijver komt. Ik deel hieronder alle praktische tips voor 3 dagen hondvriendelijke wandelen langs trekkershutten in het Drents Friese Wold.

Wandelen langs trekkershutten in het Drents Friese Wold

Via trekkershutten.nl zocht ik twee trekkershutten die op loopafstand van elkaar liggen. Mijn keuze viel op Nationaal Park Drents Friese Wold, een van mijn favoriete natuurgebieden in Nederland. Beide trekkershutten liggen op campings waar honden welkom zijn.

De eerste nacht brengen we door op Park Drentheland, de tweede op Boscamping Appelscha. Je kan hier in ingerichte accommodatie slapen, of je eigen tent opzetten. Ik raad natuurliefhebbers aan om een wat rustiger alternatief te zoeken voor Park Drentheland. De trekkershut op dat terrein heeft meer privacy, waardoor je daar wel goed zit. Boscamping Appelscha heeft ook een trekkersveld.

Voorzieningen in de trekkershutten

Beide trekkershutten zijn voorzien van bedden met goede matrassen en kussens, een complete keukenuitrusting en een tafel met stoelen. Buiten staat een picknickbank en in het geval van Boscamping Appelscha ook tuinstoelen.

Op beide campings is horeca aanwezig, dus je hoeft niet zelf te koken. Ook kun je warme broodjes voor je ontbijt bestellen en thee, frisdrank en toiletspullen in de campingwinkel kopen. Op Park Drentheland kan je na je wandeling een duik nemen in het zwembad.

Hondvriendelijke trekkershuttentocht

Mijn route loopt zoveel mogelijk door losloopgebieden. In een groot deel van het gebied geldt aanlijnplicht, dus neem wel een lijn mee! De route vermijdt het Aekingerzand, waar honden tussen maart en september niet welkom zijn. Wandel je zonder hond, dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen op het zand-en-heidegebied.

Je komt onderweg watertjes tegen, maar neem voor de zekerheid ook een watervoorraad voor je hond mee. In de Spartelvijver in de eerste helft van de route van dag 2 mag de hond loslopen en zwemmen.

Startpunt

De wandeling begint in het sfeervolle, ietwat toeristische dorp Diever. Tegenover het bezoekerscentrum kan je op parkeerplaats Marktterrein gratis lang parkeren. Diever is ook per bus goed bereikbaar.

Tip: vraag bij het bezoekerscentrum naar een kaart met een overzicht van de losloopgebieden of download de folder hier online.

Dag 1

We verlaten Diever door de berm van een fietspad. Al snel steken we de weg over naar een breed zandpad, dat het eerste hondenlosloopgebied in leidt. De hond rent vrolijk vooruit over het bospad met aan weerszijden hoge varens op de bosbodem. Langs lange, donkere beukenlanen en open velden wandelen we naar een voormalig onderduikershol.

Graspad en smalle paadjes wisselen elkaar af. Mijn route loopt door een runderbegrazingsgebied dat je binnengaat via een opstapje over het draad. Onze Border-Collie kon makkelijk onder het draad door. Volg een klinkerpad over het Wapserveld en over de Vledder Aa, een watertje dat volledig dichtgegroeid is met riet.

Door Doldersum naar Zorgvlied

Aan de brink van het dorpje Doldersum ligt je restaurant Grenzeloos, met aan de overkant vrij rondscharrelende kippen en rustig grazende koeien. Een heerlijk Drents tafereeltje. De zon schijnt fel en we zijn blij dat de volgende kilometers in het bos liggen. Hoewel de route vooral uit bos bestaat, vervelen we ons niet. Bos met heideplantjes, bos met varens, bos met dode domen, bos met gras: erg divers dus.

In het stille dorp Zorgvlied ligt Park Drentheland, een groot kampeerterrein waar ook onze trekkershut voor de eerste nacht staat. De camping is voller en lawaaiiger dan we verwacht hadden, maar gelukkig kunnen we achter de hut van relatieve rust genieten. Voor het slapengaan zitten we nog even buiten naar de heldere sterrenhemel te kijken.


Dag 2

Na een nacht uitstekend slapen lopen we weer door het dorpje Zorgvlied. Op naar het losloopgebied, dat helaas overlapt met het fietspad. In de zomermaanden en op zondagen is het hier vrij druk met fietsers. We buigen af een ruiterpad op, dat we naar de open vlakte rondom de Spartelvijver volgen. Deze vijver is speciaal bestemd voor honden en paarden. Je mag er zelf niet zwemmen, maar dat kan wel in het nabijgelegen Canadameer. Rondom laatstgenoemde meer mogen geen honden komen.

Door open velden en bos en langs informatiepanelen van een belevingspad wandelen we naar IJgenweis Appelscha (update augustus 2024: deze horecagelegenheid is permanent gesloten en ik weet niet of er iets voor in de plaats komt). Op het terras genieten we van een hapje en een drankje, terwijl de hond een dutje doet. Honden zijn ook binnen welkom.

Natte Neuzenroute

We volgen een stuk van de Natte Neuzenroute door het losloopgebied en volgen dit pad onder de provinciale weg door. We steken een paars bloeiend heideveld over naar een breed pad over een vakantiepark. Mooi is anders, maar zo voorkomen we dat we over vandaag erg drukke fietspaden moeten lopen.

We stelen de Provinciale weg opnieuw over naar rustige bospaden. Aan een zandpad zien we tenten staan. We hebben Boscamping Appelscha bereikt. Na een warm welkom worden we zijn aangenaam verrast door het comfort van de trekkershut en het sanitair. De douche heeft twee koppen en de watertemperatuur kan je zelf bepalen. Heerlijk na zo’n warme dag wandelen!


Dag 3

Vanaf de camping lopen we het bos weer in naar een breed zandpad door een bloemenrijk veld. Onderweg naar de top van een heuvel lezen we op informatieborden over dit natuurgebied en de mensen die hier lang geleden woonden.

We lopen terug het bos in en wisselen bospaden, zandpaden over heide en verwilderde paadjes af. Vanaf een bankje genieten we van het uitzicht over het Vosseven. Verderop hebben we weids uitzicht over het vogelrustgebied de Hoekenbrink. Daarna volgen we licht overgroeide, smalle paadjes. Hier wordt duidelijk niet veel gewandeld. Op een zandvlakte mag de hond nog even vrij rondrennen, voordat we de bewoonde wereld weer binnenwandelen.

Routebestanden

Je kan de drie etappes in Komoot bekijken:

De route is door mij bedacht en dus niet gemarkeerd. Gebruik de gratis routeapp Komoot om met behulp van bovengenoemde routebestanden te navigeren. Zie ook mijn Komoot Tutorials.