Wandelen langs trekkershutten in het Drents Friese Wold
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
08/17/2021
8 min

Wandelen langs trekkershutten in het Drents Friese Wold

08/17/2021
8 min

Perfect voor wie wél wil wandelen, maar liever niet in een tent overnacht: wandelen langs trekkershutten. Ik wandelde van trekkershut naar trekkershut tijdens een driedaags avontuur in het Drents Friese Wold.

Wandelen langs trekkershutten

Normaal wandel ik met mijn tent op mijn rug van kampeerplek naar kampeerplek. Ik wilde eens wat anders proberen samen met een goede vriendin die niet zo lekker slaapt in een tent. Wandelen langs trekkershutten leek ons een uitstekend plan. De voordelen:

  • Minder gewicht in de rugzak
  • Meer comfort en (overdekte) ruimte
  • Uitgebreide kookmogelijkheden
  • Spullen kunnen drogen
  • Minder prikkels voor de (oppas)hond

wandelen-langs-trekkershutten-drenthe

Wandelen langs trekkershutten in het Drents Friese Wold

Via trekkershutten.nl ging ik op zoek naar trekkershutten die op loopafstand van elkaar lagen. We wilden drie dagen wandelen langs twee trekkershutten. Ik koos voor het Drents Friese Wold als wandellocatie en vond met gemak twee campings waar honden welkom waren in de trekkershutten. (Oppas)hond Keesje kon dus gezellig mee op stap!

Wij overnachtten in trekkershutten op

Tip: je kunt de route natuurlijk ook met je tent op de rug lopen. Er liggen voldoende campings langs de route en Google Maps met zoekwoord ‘camping’ is je beste vriend. Of gebruik de meerdaagse routeplanner in Komoot Premium. Ik raad natuurliefhebbers aan om een wat rustiger alternatief te zoeken voor Park Drentheland om je tent op te zetten. De trekkershut heeft meer privacy dan de kampeerplekken, dankzij ruimte aan de zij- en achterkant. Boscamping Appelscha is dankzij de ruime plekken ook erg fijn voor tentkampeerders en heeft een trekkersveld.

trekkershutten-in-drenthe

Voorzieningen in de trekkershutten

Beide trekkershutten zijn voorzien van bedden met goede matrassen en kussens, een complete keukenuitrusting en een tafel met stoelen. Ook staat buiten een picknickbank en in het geval van Boscamping Appelscha ook tuinstoelen.

Op beide campings is horeca aanwezig, dus je hoeft niet zelf te koken. Ook kun je warme broodjes voor je ontbijt bestellen en basisdingen zoals thee, een frisdrankje en deodorant in de campingwinkel kopen. Op Park Drentheland vind je bovendien een zwembad voor een frisse duik na je wandeling.

Een hondvriendelijke wandelroute langs losloopgebieden

We zetten zelf een route uit, die je in dit blog gratis kunt downloaden. Hierin knoopten we zoveel mogelijk losloopgebieden in het Drents Friese Wold aan elkaar, zodat de route ideaal is voor mensen met honden. Neem wel een fijne lijn mee, want er zijn ook grote delen van de route waar de hond alleen aangelijnd welkom is.

De route vermijdt het Aekingerzand, dat volgens de informatiefolder van Staatsbosbeheer tussen 15 maart en 15 augustus verboden terrein is voor honden. Op het bordje bij de ingang van het omheinde gebied staat echter dat dat verbod tot 1 september geldt.

De route loopt langs watertjes, maar neem voldoende water voor je hond mee. In de Spartelvijver in de eerste helft van de route van dag 2 mag de hond lekker zwemmen.

spartelvijver-en-trekkershutten

Een goed startpunt voor wandelen langs trekkershutten in het Drents Friese Wold

Begin je wandeling langs trekkershutten in het sfeervolle en toeristische dorpje Diever. Tegenover het bezoekerscentrum kun je op parkeerplaats Marktterrein gratis lang parkeren. Je kunt Diever ook bereiken met het openbaar vervoer.

Tip: vraag bij het bezoekerscentrum naar een kaart met een overzicht van de losloopgebieden of download de folder hier online. Houd zelf in de gaten op welke delen van de route je hond los mag lopen en lees onderweg de bordjes.

Wandelen langs trekkershutten: dag 1

Door de berm langs het fietspad langs een oud tolhuis wandelen we het toeristische dorp Diever uit. Al snel steken we de weg over naar een breed zandpad, vanaf waar we het hondenlosloopgebied in wandelen. De hond rent vrolijk vooruit over het bospad met aan weerszijden hoge varens op de bosbodem. Langs lange, donkere beukenlanen en gele open velden wandelen we kilometers lang door het bos. Een paar flinke heuvels in het bos dienden vroeger als kogelvangers van een schietterrein en verderop ligt een voormalig onderduikershol aan een zijpad. Sta even stil bij wat hier in de vorige eeuw gebeurd is en probeer je een voorstelling te maken van hoe het leven op de vlucht in dit donkere hol geweest moet zijn.

Extra genietend van je vrijheid en veiligheid wandel je vervolgens over een graspad door het bos. Over smalle paadjes slinger je door dicht bos en open velden vol jonge aanplant. Dit is een begrazingsgebied, dus je moet aan het eind van het pad via een opstapje over het draad. Hond Keesje ging onder het draad door. Een klinkerpad voert je mee langs het Wapserveld en over de Vledder Aa, die volledig dichtgegroeid is met riet.

trekkershuttentocht-drenthe

Dag 1: door Doldersum naar Zorgvlied

Aan de brink van het dorpje Doldersum vind je restaurant Grenzeloos, met aan de overkant vrij rondscharrelende kippen en rustig grazende koeien. Een heerlijk Drents tafereeltje. De zon schijnt behoorlijk fel en we zijn blij dat de vele kilometers die volgen grotendeels door het bos lopen. Hoewel de route vooral uit bos bestaat, gaat het nooit vervelen. Bos met heideplantjes, bos met varens, bos met dode domen, bos met gras: erg divers dus.

In het rustige dorpje Zorgvlied bereiken we Park Drentheland, een groot kampeerterrein waar ook onze trekkershut voor de eerste nacht staat. De camping is lawaaiiger dan we verwacht hadden en het uitzicht op een caravan en het toiletgebouw stond niet vermeld op de website, maar gelukkig kunnen we achter de hut wel van rust genieten. De maan staat ’s avonds in de heldere hemel recht boven het huisje en we zien vele sterren. Vergeet dus niet voor het slapengaan nog even naar buiten te kijken.

trekkershuttentocht-drents-friese-wold

Wandelen langs trekkershutten: dag 2

Na een nacht uitstekend slapen vertrekken we weer door het dorpje Zorgvlied. We bereiken al snel het losloopgebied, dat helaas precies overlapt met het fietspad. Het is een zonnige zondag, dus er zijn veel fietsers op pad en we lopen heel onrustig. Ik raad je dan ook aan om deze route buiten het weekend te lopen. We buigen redelijk snel weer van het fietspad af en volgen een rustig ruiterpad. Vanuit het bos bereiken we de open vlakte rondom de Spartelvijver. Deze vijver is speciaal bestemd voor honden en paarden. Je mag er zelf niet zwemmen, maar dat kan wel (zonder hond) in het nabijgelegen Canadameer.

We vervolgen de route over een graspad door het open veld en buigen af het bos in. We vermijden zo het Aekingerzand, dat tijdens ons bezoek nog verboden is voor honden. Ga je zonder hond op pad, dan raad ik je aan om de weg even over te steken en de zandduinen en de heide te bewonderen.

Over heuvelige slingerpaden en langs informatiepanelen van het belevingspad wandelen we naar Bosbrasserie Eigenwijs nabij het Staatsbosbeheer Buitencentrum. Vanaf recht voor het gebouw gezien kun je rechts op het terras rustig zitten en genieten van een hapje en een drankje. Je hond is binnen en buiten van harte welkom en er staan drinkensbakken klaar. Op de menukaart staat ook veganistische opties en het restaurant wordt zo duurzaam mogelijk gerund.

drents-friese-wold-huttentocht

Dag 2: de tweede helft

Met onze buik gevuld met patat, veganistische kroket en ijs, slepen we ons de wandelroute weer op. We volgen een stukje Natte Neuzenroute door het losloopgebied en volgen dit pad onder de provinciale weg door. Bomen met dunne stammen staan op zandheuvels bedekt met jonge heide, dat zilverkleurig reflecteert in het felle zonlicht. We steken een paars bloeiend heideveld over naar een breed pad over een vakantiepark. Mooi is anders, maar zo voorkomen we wandelen over de drukke fietspaden. Helemaal ontkomen aan de fietspaden doen we niet, want we moeten de provinciale weg nog eens oversteken.

Aan de overkant van de weg zoeken we de rustige bospaden weer op. We slingeren (per ongeluk) een stukje over een mountainbikeroute naar een breder pad door een afwisselend bos. Voor wat last-minute avontuur nemen we een overgroeid paadje naar een volgend zandpad. Aan dat zandpad zien we tenten staan en we zijn al aangekomen bij Boscamping Appelscha. Na een warm welkom worden we zijn aangenaam verrast door de luxe van de trekkershut en het sanitair. De douche heeft twee koppen en de watertemperatuur kun je zelf bepalen. Heerlijk na zo’n warme dag wandelen!

drents-friese-wold

Wandelen langs trekkershutten: dag 3

Vanaf de camping lopen we zo het bos weer in naar een breed zandpad door een bloemenrijk veld. We zien een heuvel liggen waar we graag een omweggetje voor maken. Op weg naar de top, vanaf waar je weids uitzicht hebt, leer je over de omgeving en de mensen die hier lang geleden woonden. Erg leuk om te lezen, zodat je het landschap dat je langs de route tegengekomen bent beter snapt.

We lopen terug het bos in en wisselen bospaden, zandpaden over heide en verwilderde paadjes af. Vanaf een bankje genieten we van het uitzicht over het Vosseven en verderop hebben we weids uitzicht over het vogelrustgebied de Hoekenbrink. Daarna beginnen de leuke, smalle paadjes die licht overgroeid zijn. Kronkelende dennenstammen torenen boven een met heide bedekte bosbodem de dreigende lucht in. Niet veel later stort een wolk flinke regen op ons uit en schuilen we in dicht beukenbos dat toevallig net aan onze rechterzijde ligt.

Niet al te natgeregend wandelen we verder naar een zandvlakte met hondenlosloopgebied, waar we nog een laatste pauze nemen voordat we de drukte van de bewoonde wereld weer binnenwandelen.

trekkershutten-drents-friese-wold

Zelf deze route wandelen langs de trekkershutten?

Ik heb de route die wij gelopen hebben zo goed mogelijk uitgewerkt in een GPX-bestand. Per dag kun je zo’n bestand downloaden en in wandelapps zoals Komoot laden. Je kunt dan navigeren m.b.v. de app of de wandelroute overnemen op een wandelkaart.

Tip: de route loopt deels over fietspaden en kleine stukjes (tegen de richting in) op mountainbike-en-wandelpaden. Houd in het weekend (vooral in de zomer) rekening met fietsers. Ga bij voorkeur doordeweeks op pad, dan heb je meer rust.

Bekijk de etappes in Komoot:

  • Dag 1
  • Dag 2
  • Dag 3 (let op: eerste stukje vanaf camping naar waar de routebestanden beginnen ontbreekt)

wandelroute-langs-trekkershutten


Reacties
Categorieën