De Soesterduinen: dit zijn de mooiste wandelroutes
Nederland
Paulien
Nederland
08/16/2021
2 min

De Soesterduinen: dit zijn de mooiste wandelroutes

08/16/2021
2 min

Ik ben dol op zandverstuivingen en vermaak me dus ook altijd prima in de Soesterduinen. Ik vertel je in dit artikel meer over dit stuifzandgebied op de Heuvelrug.

Over de Soesterduinen

Natuurgebied de Soesterduinen bestaat uit de Lange Duinen en de Korte Duinen, twee zandvlaktes omgeven door bos. Wie bang is voor honden, kan beter niet in de Lange Duinen gaan wandelen op een hondenuitlaat-tijdstip.

De Soesterduinen bestaat voor een groot deel uit stuifzand, maar je vindt er ook heide en dennenbossen. Dit bijzondere landschap is uitgeroepen tot Aardkundig Monument. Het gebied is ongeveer 500 hectare groot, dus je kunt er uren dwalen als je wilt.

Mag de hond mee?

Ja, je hond mag mee wandelen in de Soesterduinen. In een groot deel van het natuurgebied, de Lange Duinen, mag hij of zij zelf loslopen. Parkeer je auto bij Kiosk De Lange Duinen en wandel in een paar minuten naar het losloopgebied. Op deze kaart zie je waar het (gele) losloopgebied zich precies bevindt.

Parkeerplaatsen

Parkeren voor een wandeling in de Soesterduinen kan op de volgende plekken:

soesterduinen-wandelroutes

Met het openbaar vervoer

Je kunt de Soesterduinen ook met het openbaar vervoer bereiken. Vanaf station Soest-Zuid wandel je naar de Lange Duinen of neem je een bus naar halte Soest, Soestduinen. Op zondag is deze halte niet tot moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Horeca nabij de Soesterduinen

Geniet van een hapje en een drankje op één van de twee meest geliefde horecagelegenheden nabij de zandverstuiving:

  • De Soester Duinen – Soesterbergsestraat 188 in Soest
  • Brasserie de lange duinen – Foekenlaan 25 in Soest

soesterduinen-parkeren

Wandelroutes in de Soesterduinen

Vanaf de Foekelaan in Soest beginnen twee gemarkeerde wandelroutes. De gele route is 3.5 kilometer lang en de blauwe heeft een lengte van 5 kilometer.

Met behulp van de IVN routeapp kun je het Natuurpad van de organisatie volgen. Er zijn verschillende routepaden door de Lange Duinen en Korte Duinen. De routegidsjes waar deze links je naartoe leiden zijn niet erg up-to-date, dus ik raad je aan om de app te installeren.

Op Routeyou vind je een 11.7 kilometer lange wandelroute die de Lange Duinen overslaat, maar wel door de Korte Duinen en omliggend bosgebied loopt. Je kunt het GPX-bestand van deze route downloaden en deze gebruiken in een nativatieapp of GPS-apparaat naar keuze.

Op de inspiratiepagina van de app Komoot vind je 20 routeopties in de omgeving van Soest.

soesterduinen

Overnachten in de buurt

In de buurt van Soest ligt op het moment van schrijven helaas geen Natuurkampeerterrein of Campspace. Op rijafstand bij Hollansche Rading ligt een onofficieel natuurkampeerterrein: Fazantenhof. Deze plek lijkt op de afbeeldingen van alle campings in de omgeving van Soest veruit het natuurlijkst te zijn.

Slaap je liever in een huisje in de natuur? Dan zijn deze sprookjesachtige Natuurhuisjes wellicht wat voor jou:

–> tip: bekijk hier andere Natuurhuisjes die perfect zijn voor een microavontuur

Meer zandvlaktes in Nederland

De Soesterduinen is niet de enige stuifzandvlakte in Nederland. Andere mooie zandvlaktes zijn:

soesterduinen-overnachten

Foto’s: Shutterstock

Reacties
Categorieën