Haven Lake Village
Nederland
Paulien
Nederland
12/20/2021
9 min

Is dit Nederland? – Een verblijf in Haven Lake Village

12/20/2021
9 min

Mijn avontuur start in het drukke Hilversum. Vanuit hier fiets ik door de drukke stad richting Kortenhoef. Alleen de fietstocht al brengt me tot rust. Dat ik in het Gooi ben, is me wel duidelijk. De huizen waar ik langs fiets zijn gigantisch, ik kan er alleen maar van dromen. Langzaam verandert de drukke stad in uitgestrekte weilanden, watertjes en smalle wegen die me naar Haven Lake Village brengen. Hier is niets meer te merken van het drukke Hilversum.

Dit artikel is geschreven door Anke Haadsma. Ze is journalist en watersportexpert en zo nu en dan gastblogger voor Outdoor Inspiratie. Ze gaat regelmatig op avontuur in eigen land en heeft een grote liefde voor watersporten, Libanon en ochtenddansjes.

haven-lake-village-natuur

Haven Lake Village

Mede-eigenaar van Haven Lake Village, Arjan, ontvangt mij vriendelijk. Hij begeleidt me naar de villa waar ik twee nachten mag verblijven en vertelt me wat er allemaal te doen is in de omgeving. “We hebben kano’s liggen als je een keer een tocht wilt maken over het water.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Maar eerst de accommodatie maar eens van dichtbij bekijken. Lang staan deze villa’s nog niet in de jachthaven van Arjan’s ouders. Hij vertelt me dat ze sinds december 2020 geopend zijn. Er is duidelijk nagedacht over de bouw van de villa’s, de inrichting en de faciliteiten. De villa straalt een soort natuurlijkheid uit.

“Alle villa’s zijn helemaal ecologisch gebouwd en volledig energie neutraal”, legt Arjan uit. Ik begin de villa steeds meer te waarderen. Zodra Arjan de buitendeuren naar het terras opent, ben ik verkocht. Ik snap ineens waarom het een watervilla heet, de villa staat als het ware op het water in de jachthaven. Een heerlijk hardhouten buitentterras lonkt naar me, en dan dat buitenbad! Hier kan ik me wel vermaken de komende dagen.

Nadat Arjan mij alleen heeft gelaten in de riante watervilla, bestel ik eten bij het naastgelegen restaurant Docks Fish & Grill (ze bezorgen tot aan de villa!) en maak ik een plannetje voor de komende dagen. Natuurlijk wil ik een kanotocht maken, maar ik zit hier ook in de buurt van een bosrijke omgeving, dus wandelen staat zeker ook op de planning. En cultuur snuiven, deze omgeving heeft een rijke geschiedenis met Naarden Vesting en de Historische buitenplaatsen ’s-Graveland in de buurt.

haven-lake-village

Hoorneboegse Heideroute

Ik begin mijn avontuur hier in de Gooi- en Vechtstreek met een rondje wandelen over de Hoorneboegse Heideroute. Er zijn verschillende lengtes, ik kies voor de rode route van zo’n 6 kilometer. Mijn startpunt is de Zwarte Berg in het Zwarte Bergbos. Hier word ik direct overvallen met de herfst, knaloranje bladeren liggen hier verspreid over de grond, het is een waanzinnig uitzicht. Na een goede 20 minuten door het bos, zie ik aan mijn linkerkant ineens een groot stuk hei. De zon is inmiddels ook goed gaan schijnen, wat wel welkom is in deze koude periode van het jaar. De hei wordt zo mooi verlicht, even pauzeer ik op het bankje om te genieten van deze natuurlijke omgeving.

Dan loop ik door, ben er nog lang niet tenslotte! De rode paaltjes wijzen me weer door een stukje bos heen waarna ik uitkom op een zandverstuiving met hei. Ik verbaas me over dit landschap in Nederland, misschien komt het door de laagstaande zon, maar het lijkt verdacht veel op de Afrikaanse Savanne. Helemaal afgeleid door deze natuurpracht, raak ik de rode paaltjes kwijt. Daarom loop ik, na het verder verkennen van deze savanne, op richtingsgevoel terug naar het startpunt. Als ik het knaloranje bos weer inloop, ben ik blij dat mijn instinct me niet in de steek liet.

De Hoorneboegse Heideroute geeft veel bos, prachtige hei, romantische bankjes en als je geluk hebt spot je zelfs rondgrazende Charolais-runderen. Dit geluk had ik overigens niet, wel heb ik veel honden gespot, het is namelijk ook de ideale plek om je hond uit te laten! Na 1,5 uur wandelen sta ik weer bij het beginpunt.

lake-village-hoornboegse-heide

Kasteel Drakenstein

Het volgende punt op de planning is Lage Vuursche, ik ken dit gebied vooral van het mountainbiken. Vandaag ga ik dit niet doen, je kunt hier namelijk ook heel fijn door de bossen wandelen. Aangezien ik net al een behoorlijke wandeling erop heb zitten, besluit ik slechts een rondje om Kasteel Drakenstein te maken. Een route van 3 kilometer door een stukje bos. De weg is eenvoudig: je loopt om het grote zwarte hek heen die je bij het kasteel weghoudt. Dat zwarte hek staat onder spanning, niet te dicht langslopen dus! Daarnaast hangen er rondom overal camera’s.

Ik heb gehoord dat je in de herfst, door de vallende bladeren, kans hebt het kasteel te spotten. Het lijkt me een mooie uitdaging deze wandeling. Anders dan mijn wandeling eerder deze dag, kom ik hier nauwelijks andere wandelaars tegen. Wel word ik regelmatig begroet door de Koninklijke Marechaussee die aan de binnenkant van het grote zwarte hek de wacht houden. Na een klein half uur lopen sta ik bij de poort die me naar het kasteel moet leiden. Helaas is hij gesloten, dus ik vraag de poortwachter waarom het kasteel zo streng beveiligd wordt. “Hier woont prinses Beatrix, als je het kasteel wilt bekijken, raad ik je aan foto’s op internet te zoeken.” Helaas, missie mislukt. Ik heb slechts kunnen ontdekken dat het kasteel wit is, thuis toch maar even op internet zoeken naar meer beelden.

haven-lake-village-avontuur

Bomen klimmen in de Soesterduinen

Tijd voor mijn laatste avontuur deze dag, ik maak er een wandeldag van en besluit richting de Soesterduinen te gaan. Hier vind ik een combinatie van bos, hei en omvangrijke zandverstuivingen. Het is de ideale plek voor een picknick of, bij voldoende wind, om met je vlieger te spelen en rond te rennen. De bomen die her en der verspreid staan in de duinen lenen zich perfect om in te klimmen. En de trimbaan die zich in het bos bevindt is ideaal als je nog een workout wilt doen. Genoeg speelplezier te ontdekken hier in de Soesterduinen, tegelijkertijd is het een hele fijne plek om even tot rust te komen en gewoon lekker te zitten in het zand.

Mijn benen zijn aardig moe geworden, tijd om terug te keren naar Haven Lake Village. Dé plek om tot rust te komen na zo’n actieve dag. Nu heb ik de keus: stap ik onder de riante regendouche, laat ik het bad vollopen of neem ik toch nog even een verfrissende duik in het water? Ik overleg in ieder geval met Arjan dat ik de volgende ochtend vroeg al de kano instap. Hij regelt dat er een kano voor me klaarligt en zelfs mijn inbegrepen ontbijt wordt de avond van tevoren al bezorgd. Zo kan ik ’s ochtends mijn eigen weg gaan en vertrekken zodra ik er klaar voor ben.

haven-lake-village-soesterduinen

Het water op

Dat doe ik dan ook voor zonsopgang, in de hoop deze mee te kunnen pakken vanaf het water. Ik volg de kanoroute Kortenhoefse Plassen, een route van zo’n 7 kilometer (te verlengen tot 9 kilometer). Het begin van de route vaar je naast een doorgaande weg, veel auto’s dus. Maar gelukkig mag ik al snel linksaf slaan, weg van al die auto’s en het lawaai. Het is goed opletten hoe de routebordjes staan, enkele keren vergis ik me bijna in de richting. Gelukkig heb ik ook een routekaartje meegekregen van Arjan.

Eenmaal in het natuurgebied met kleine slootjes, is het relatief overzichtelijk. Wederom verbaas ik me hier over Nederland, de prachtige natuurlandschappen die we hier hebben. En allemaal zo dicht bij elkaar, dat verbaast me misschien nog het meeste. Waar ik gisteren nog op de hei stond, ben ik nu ineens in een waterrijk gebied beland vol vogels en waterdieren. Hoewel ik de zonsopgang door het wolkendek niet meepak, geniet ik volop in de kano. Omdat het zo vroeg is, kom ik nauwelijks iemand tegen. Slechts 1 Sup’per en helemaal aan het einde op het open water een aantal roeiers. Voldaan keer ik terug naar Haven Lake Village, dit was een perfecte start van de dag.

haven-lake-village-kanoen

Nabij de villa

Ik besluit nog iets meer van de nabije natuur te ontdekken en maak mijn weg naar de vogelkijkhut die aan het einde van de weg bij Haven Lake Village staat. Hiervoor wandel je over een fiets/looppad heen die aan weerszijden is omsloten door water: De Wijde Blik aan de ene kant, en de Loenderveense Plas aan de andere kant. Vanuit de vogelkijkhut spot je niet alleen diverse watervogels, ook krijg je een inkijkje in ons waterzuiveringssysteem. Hier ligt namelijk ook de Waterleidingplas vanwaar wij schoon drinkwater krijgen.

Dan is het tijd om afscheid te nemen van Arjan en zijn gastvrijheid. Genoten heb ik in de riante watervilla, mijn ochtendduik in het koude water en het warme bad daaropvolgend. De ‘roomservice’, de fijne douche en het heerlijke bed. Na het uitchecken besluit ik nog een laatste water stop te maken in de buurt. Ik maak mijn weg naar de Ankeveensche Plassen (what’s in the name!). Ik loop hier over het Bergse Pad, waarbij de Ankeveensche Plassen aan mijn rechterkant liggen, richting de Spiegelplas. Het is een goede 20 minuten wandelen over dit pad, waar de herfst ook goed aanwezig is in de vorm van vallende bladeren en zelfs rood-witte paddestoelen.

Er lopen hier verschillende routes, zo kun je een rondje om de Ankeveensche Plassen doen, voor een grotere uitdaging loop je om de Spiegelplas heen. Ik hou het vandaag bij een korte wandeling, nadat ik een hele fijne spot heb gevonden om even lekker te zitten, aan het einde van het Bergse Pad rechtsaf, loop ik terug over hetzelfde pad.

haven-lake-village-ankeveense-plassen

Cultuur snuiven

Het is tijd voor wat cultuur! Ik maak mijn weg naar Fort Uitermeer, een ruïne uit 1845. Het Fort is 400 jaar als onderdeel van verschillende verdedigingsstelsels een belangrijke schakel geweest in de verdediging van ons land. Nu is het vooral nog een mooie plek om te bezoeken en even onze rijke geschiedenis in te duiken.

haven-lake-village-fort

Nog meer cultuur snuiven kan in Naarden Vesting. Dit is een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland, en daar zijn ze best trots op. Met het vestingmuseum en een wandelroute over de stadsmuren is er eigenlijk al genoeg reden deze stad te bezoeken. Ik kijk vooral mijn ogen uit bij de indrukwekkende stadspoort, waarna ik de stadsmuren besluit te beklimmen. De wandeling over de muren geeft je een prachtig uitzicht over de vestinggracht aan de ene kant, en de stad aan de andere kant. Natuurlijk ben ik nu ook nieuwsgierig naar de stad zelf, dus halverwege loop ik naar beneden om dwars door de stad te wandelen. Het beeld: kleine straatjes en huizen dicht op elkaar, maar wel heel gezellig knus. Het centrum heeft verschillende leuke kroegjes en cafés. Ook spot ik de kleinste Albert Heijn van Nederland, hoe bijzonder is dat!

Vanuit Naarden Vesting maak ik mijn weg weer richting station Hilversum. Het einde van een paar hele mooie dagen in de natuur waar ik werkelijk van alles heb gezien en beleefd. Hier ga ik zeker nog eens naar terug, misschien de volgende keer in de zomer met een tentje?haven-lake-village-naarden-vesting> Wil je ook op avontuur in dit diverse deel van Nederland? Boek je verblijf bij Haven Lake Village.


Reacties
Categorieën