Kanoën op de Donau
Duitsland
Paulien
Duitsland
07/17/2023
7 min

Fietsen, kanoën en wandelen in het Zuid-Duitse Donaubergland

07/17/2023
7 min

In de Zuidwest-Duitse deelstaat Baden-Württemberg is de Donau nog een smal, kronkelend riviertje. In de regio Donaubergland, nabij kabbelt hij tussen honderden meters hoge rotswanden en door weelderige groene valleien. Op de plateaus langs de rivier liggen dichte bossen en glooiende open velden. Samen met een vriendin nam ik de trein naar Fridingen, waar ons outdooravontuur begon. Ik neem je mee fietsen, kanoën en wandelen in Donaubergland.

avontuur-donaubergland

Wandelen langs de Donaufelsen

Van boven een bordje vol goodness van het uitgebreide ontbijtbuffet kijk ik uit op snel dansende wolkjes in de Donauvallei. Na een vochtige nacht stijgen de lichte wolkjes op en breekt de zon door. Met goed gevulde maag stappen we een uur later achter het hotel langs een breed wandelpad op. Het ruikt naar zomerbui in het bos, een van mijn favoriete geuren. We volgen de bordjes van de Premium Wandelweg DonauWelle Donaufelsen.

Al snel komen we uitkijkpunt naar uitkijkpunt tegen. Op elke plek hebben we uitzicht op felsen, hoge rotswanden die hoog boven de hier nog smalle en ondiepe Donau-rivier uittorenen. Op een open veldje omgeven door bos staat een kluizenaarskapel met een fotogenieke zonnewijzer. We dalen een stuk af en steken de kabbelende rivier over. We worden gepasseerd door 25 ouderen in kleurrijke lycrapakjes die de lange fietsroute langs de Donau fietsen. Wij lopen een smal pad de beboste heuvel op en volgens afwisselend rechte en zigzaggende paden hoog boven het Donaudal.

wandelen-donaubergland

Nabij het niet opengestelde kasteel Bronnen dalen we af naar restaurant en herberg Jägerhaus. Het zal je niet verbazen dat je in de hal van het fotogenieke gebouw begroet wordt door een opgezette vos en geweien aan de muur. Wij besluiten buiten een flesje sap uit de automaat te halen, zodat we opgefrist het laatste stuk terug naar het hotel kunnen lopen.

wandelroute-donau-bergland

Tip: ook als je niet in Berghaus Knopfmacher overnacht, ben je er welkom voor een lunch, thee met lekkers of diner - aanrader! Vanaf de parkeerplaats kun je (nabij de blokhut) vanaf een van de beste uitkijkpunten het kasteel boven de Donauvallei zien liggen.

 • Lengte: 15,6 kilometer
 • Hoogtemeters: 561 meter
 • Transport: reis met de bus of trein naar Hausen im Tal,
 • Moeilijkheid: niet moeilijk, soms wat steile afdaling op gladde steentjes.
 • Markering: goed gemarkeerd in twee richtingen. De naam route staat op het bordje met een blauw en groen golfje.

donaubergland-wandelen

Kanoën op de Donau

Bij het dorpje Hausen im Tal stappen we in geleende zwemvesten in onze geleende 2-persoons kano van Donautal Touristik. We hebben een geplastificeerde kaart mee, waarop de vistrappen die we moeten omzeilen en de mogelijke eindpunten afgebeeld staan. Zolang we stroomafwaarts varen en de instructiebordjes onderweg volgen, kan er weinig mis gaan.

Het eerste deel is het water nog wat ondiep. We moeten af en toe uitstappen en de boot naar een dieper deel slepen. Elke keer dat we de boot in een stroomversnellinkje met voldoende diepte kunnen manoeuvreren, gaat er een gevoel van overwinning door me heen. Wij kunnen dit! De tweede helft van de route is het water dieper en gaat het varen soepeler.

kanoen-donaubergland

We varen 15 kilometer langs steile rotswanden, meerkoetnesten en groene oevers. Vijf keer spotten we een ijsvogel, waarvan een keer van heel dichtbij en met een zilverkleurig visje in zijn bek. We zigzaggen om duikende dodaarzen heen, die op de meest onhandige plekken voor onze boot uit het water omhoog komen. We passeren vele zwanen met tot zeven jongen, die zich weinig van ons aantrekken.

Na 15 kilometer vinden onze schouders het welletjes en trekken we de boot op de oever. De verhuurders komen alle geleende spullen later ophalen, en wij nemen de bus naar onze accommodatie 45 minuten verderop.

kano-op-donau

 • Afstand: zelf te kiezen of je 7, 11, 15 of 21 kilometer wilt varen. Dit hoef je niet voor vertrek op te geven en mag je onderweg beslissen.
 • Moeilijkheid: niet moeilijk, maar voor het langs de vistrappen tillen van de kajak is het handig als in ieder geval één persoon in je gezelschap sterke armspieren heeft.
 • Niet vergeten: een setje droge kleding, want je wilt niet (zoals mijn reisgenootje) in het water vallen en met natte kleding in de bus terug moeten zitten.

kano-varen-donaubergland

Fietsen over het platteland

In het dorpje Beuron halen we twee gehuurde e-bikes op. Tien minuten later rol ik op mijn moderne tweewieler langs de Donau. De zon schijnt en de zachte vliegtuigstrepen kruisen elkaar als een abstract kunstwerk in de lucht. Voor de zekerheid heb ik navigatie-app Komoot met spraaknavigatie aan staan, maar de route blijkt goed gemarkeerd te zijn.

De gemarkeerde e-bikeroutes in de regio zijn allen naar een lokaal gerecht vernoemd. Als vegetariër ga ik natuurlijk voor de route met de naam Rostbraten Runde. De naam van de routes heeft weinig te maken met wat je onderweg ziet, al kun je langs elke route wel culinaire stops maken. Wij natuurliefhebbers focussen ons liever op de landschappen en het wildlife onderweg.

fietsen-donaubergland

Wildlife zien doen we: een ree die met haar oortjes net boven het graan uit komt, twee vosjes die op klaarlichte dag door een kruidenrijk weiland slenteren en zeven roofvogels die samen boven een maaiende boer cirkelen. Ook de lynx zou volgens een informatiekiosk in het gebied leven, maar die wordt zelden gezien. De eerste en laatste kilometers fietsen we langs de Donau en door het bos. De andere kilometers fietsen we door slaperige dorpjes en door een lappendeken van velden en akkers. Ik genoot vooral van het dorpje Messkirch en het kasteel Wildenstein. En natuurlijk van het ijskoude drankje dat ik na afloop op het terras van café Drahtesel naast de fietsverhuur dronk.

fietsroute-donaubergland

 • Afstand: 55 kilometer
 • Moeilijkheid: met de e-bike goed te doen, met een gewone fiets uitdagender vanwege de hoogteverschillen. De route leidt over brede, goed begaanbare paden.
 • Markering: groen fietssymbool op een wit bordje (zoals in Nederland tussen fietsknooppunten), met op belangrijke kruispunten een bordje met een ‘4’.
 • Route-info

fietsen-in-donaubergland

Overnachten in het Donaubergland

Wij beleefden onze outdooravonturen in het Donaubergland vanuit twee uitvalsbases die redelijk dicht bij elkaar lagen. Wij reisden met de trein vanuit Nederland naar deze regio en waren ook lokaal afhankelijk van het openbaar vervoer. De wandeling begon praktisch op de drempel van het eerste hotel, en de fietstocht vlakbij de camping.

Wij sliepen de eerste twee nachten in Berghaus Knopfmacher nabij Fridingen (shuttle service beschikbaar). Heel comfortabel slapen en écht lekker eten. Met vele vegetarische en veganistische opties op het menu. En een sauna en een zwembad op het dak. Oh, en heel vriendelijk personeel die eindeloos geduldig zijn met mensen die niet zo goed Duits spreken (ik noem geen namen ;) ).

overnachten-donaubergland

De twee andere nachten sliepen wij in een ‘wijnvat’op Camp im Donautal bij het dorpje Beuron. Het ronde houten huisje is ingericht met twee heel comfortabele bedden en twee bankjes die tot extra bedden omgebouwd kunnen worden. Vanuit de deuropening kijk je het Donaudal in en bezoek je het gezellige dorpje. Wij dineerden bij het zelfbedieningscafé Drahtesel en het iets luxere restaurant Pelican. Viel Spass im fass ;)

overnachten-in-donaubergland

Zo plan je zelf deze trip

Wil je zelf dit avontuur of een vergelijkbaar avontuur plannen? Zo doe je dat.

 1. Boek je trein van Nederland naar Fridingen. Doe dat zo vroeg mogelijk als je voordelig wilt treinen. Vroegboekers reizen vanaf 37 euro in zo'n zes uur van Amsterdam naar Ulm, vanaf waar je een regionale trein naar Fridingen neemt. Boek via NS International of Deutsche Bahn.
 2.  Boek je accommodaties. Ik raad de kamers van Berghaus Knopfmacher in Fridingen en de houten hutten van Camp im Donautal in Beuron aan.
 3. Tussen het hotel in Fridingen en de camping in Beuron rijdt een directe bus waarvoor een kaartje nog geen 3 euro kost.
 4. Plan je activiteiten. Doe hierboven inspiratie op, en bekijk meer inspiratie op de algemene website van de regio, deze pagina voor wandelaars (tip: DonauWellen-routes) en deze pagina voor fietsers (tip: Genusstouren). Je kunt je kano-avontuur voor je bezoek al boeken, zodat je zeker weet dat er een kano voor je klaarligt. De kanoverhuur is goed bereikbaar met de trein van Beuron of Fridingen naar Hausen i Tal.
 5. Pak je tas in (wandelschoenen, waterschoentjes, zonnebrandcreme en regenkleding niet vergeten) en ga op avontuur.

donaubergland

Reacties
Categorieën