Op avontuur met de kano in Limburg
Nederland
Paulien
Nederland
07/31/2021
3 min

Op avontuur met de kano in Limburg

07/31/2021
3 min

Stroomversnellingen, smalle doorgangen door hoog riet en – als je pech hebt – een onverwachte zwempartij. Daarvoor hoef je niet naar het buitenland, want je vindt het in Noord-Limburg.

Met de kano door het noorden van Limburg

Samen met mijn vader kampeerde ik een weekje op Natuurkampeerterrein de Cokse Heide in Afferden, Noord-Limburg. Op zoek naar leuke activiteiten in de omgeving, kwam ik de kanotocht van Nika Actief tegen. Ik kon me niet herinneren dat ik eerder met mijn vader in een kano gezeten had, dus die reservering was in no time gemaakt. We meldden ons op een zonnige maandagochtend op een parkeerplaats nabij Tienray, waar een busje met een trailer vol kano’s al op ons stond te wachten. Wat wiebelig stapten we in de kano om slingerend het riviertje Groote Molenbeek af voeren.

kanoen-in-limburg

Kanoën op de Groote Molenbeek in Limburg

De Groote Molenbeek is een slingerend riviertje van ongeveer 35 kilometer lang, met een hoogteverschil van 4 meter. Hierdoor stroomt het water relatief snel, zodat je bijna niet hoeft te roeien om vooruit te komen. Dan blijft alleen sturen en niet omkantelen nog over, en dat bleek voor ons al een uitdaging op zich. Na een heldere uitleg van verhuurder Niek, kostte het toch nog enige moeite om te voorkomen dat we met zijn beiden de brandnetels in voeren. Vaak lukte het me wel om de voorkant van de kano, waar ik zat, net op tijd van de oever te sturen, maar belandde de achterkant met mijn vader alsnog vol in de laaghangende brandnetels. Met als gevolg dat mijn vader opzij ging hangen en zo de boot bijna liet kieperen. Needless to say dat ik de nodige niet zo nette woorden door de weilanden riep.

kano-noord-limburg

Stroomversnellingen

Ik had me het kanoën voorgesteld als een rustig tochtje over een kalm kabbelend riviertje. Het avontuur bleek toch wat… avontuurlijker te zijn! Dankzij de scherpe bochten, de flinke stroming, laaghangende bruggen en stroomversnellingen moesten we continu alert zijn. Pakte één van ons de camera erbij voor een snelle foto, dan was de kans groot dat we daarna flink moesten corrigeren om weer recht in het riviertje te varen.

Onze medevaarders, die eerder te water waren gegaan en voor ons voeren, haalden al snel een nat pak in de stroomversnellingen. Komt de kano eenmaal dwars in het water te liggen, dan ga je om. Gelukkig is het water nergens over de hele breedte heel diep en kun je gewoon weer in je kano klimmen. Wij gingen vrij soepel door de stroomversnellingen, tot we de laatste bereikten en met de punt vastliepen op een harde ‘drempel’ onder water. Binnen enkele seconden lag de kano achterstevoren in het water, met de punt nog vastgelopen.

kano-varen-in-limburg

Een afwisselende kanotocht

Door een donker bosje, tussen weilanden en langs hoog riet bereiken we na 1.5 uur varen het eindpunt. Onderweg zagen we een rat, waterbeekjuffers en vele watervogels zoals de porseleinhoen.

Niek staat ons met zijn kanotrailer al op te wachten aan het eindpunt. We waren nog droog, maar zaten achterstevoren in de kano. Ach, zo kwamen we er ook wel. Na nog een gezellig praatje met Niek, wandelden we over een door hem uitgezette wandelroute langs knooppunten weer terug naar de auto. We beginnen de wandeling met een thuis bereide lunch in een bosje op een heuvel met een kapel en een kunstwerk met zes ijzeren wolven.

kano-huren-limburg

Ook met de kano door Limburg?

Via Niek van Nika Actief kun je voor 15 euro per persoon een kanotocht boeken. Kom met je auto of de fiets naar het beginpunt en begin daar aan je kanotocht van 1.5 tot 2 uur. Geef een tasje met droge kleding mee aan Niek en laat je waardevolle spullen thuis. Eventueel kun je van Niek een waterdicht tonnetje lenen voor onderweg. Je kunt Niek vragen je fiets mee te nemen naar het eindpunt, zodat je vanaf daar terug naar je verblijfsplaats kunt fietsen. Natuurlijk kun je ook terug wandelen en zo genieten van het landschap van Noord-Limburg. Niek heeft diverse routesuggesties die makkelijk te volgen zijn dankzij het knooppuntennetwerk.

Tip: als je toch in Noord-Limburg op vakantie bent, dan is een tochtje met de e-scooter vanuit Arcen ook een aanrader.

kano-limburg-wandelen

Reacties
Categorieën