Camper roadtrip in Scandinavië
Kamperen
Paulien
Kamperen
02/01/2022
6 min

Met de camper door Scandinavië: dit moet je weten

02/01/2022
6 min

Mijn grote droom is een camper huren of kopen en een roadtrip in Scandinavië maken. Waarom? De uitgestrektheid, de ruigheid én de mogelijkheid om te wildkamperen. Nu ben ik helemaal thuis in wandelen en wildkamperen, maar met de camper de Scandinavische wildernis intrekken en daar wildkamperen… dat is toch wat anders. Daarom stelde ik tien vragen aan camperexpert Frans van Camptoo, een camperdeelplatform of ‘AirBnB on wheels’.

Waarom is Scandinavië zo’n fijne bestemming voor camperaars?

Je hebt in Scandinavië nog heel veel ongerepte natuur, wat betekent dat als je in een camper het land in trekt, je echt nog plekken kunt vinden waar je helemaal alleen bent. De natuur is veel wilder en uitgestrekter dan in de zuidelijkere delen van Europa. En omdat je meer ruimte hebt, ervaar je meer vrijheid. Dat is wat veel camperaars aantrekt in Scandinavië. Je gaat hier naartoe voor de ruwe natuur, om te ervaren hoe het is om een tijdje in de echte natuur te ‘wonen’. Niet de ervaring van vijfsterrencampings met een lange lijst aan faciliteiten, maar dingen ontdekken, beleven. Zoals prachtige wandeltochten of fietstochten, of dagenlang roadtrippen op zoek naar afgelegen plekjes, zonder dat je iemand tegenkomt.

camper-door-scandinavie

Mag je in Scandinavië wildkamperen met de camper?

Dankzij het Allemansrecht mag je in Zweden en Noorwegen inderdaad wildkamperen, Allemansrätten in het Zweeds. Dat is iets dat diep in de Scandinavische cultuur zit geworteld. Waarde hechten aan de natuur en daarvan in vrijheid kunnen genieten. Dat geldt ook voor de toeristen die er komen. Maar belangrijk: er zijn regels. Dat zijn de meest simpele regels die je kunt bedenken, waarvan de belangrijkste: Neem alles mee wat je hebt gebruikt en laat niets achter. Een vuurtje maken mag, maar niet midden in het bos, want onveilig. Vuil water storten is ook niet de bedoeling. Vind je nou een mooi plekje op een privéterrein en wil je daar graag overnachten, dan is vraag je eerste de eigenaar om toestemming. Kortom, gebruik je gezonde verstand en behandel de natuur met respect. Alleen dan kan het Allemansrecht voortbestaan.


Hoe kies je een geschikte wildkampeerplek voor je camper?

Ben je met een motorvoertuig op reis, dan gelden andere regels dan wanneer je met de fiets door Scandinavië reist. Belangrijk om te weten is dat je met een camper nooit over onbedekte grond mag rijden. Het pad verlaten om de bossen te doorkruisen, is dan ook niet toegestaan. Volg bij het zoeken van een geschikte overnachtingsplek altijd de gravelpaden of grintwegen, want de regel is: je mag alleen kamperen waar een plek is. Voor veel mensen is het vinden van het juiste plekje een belangrijk deel van hun avontuur, veel camperaars scheppen er genoegen in om zelf hun plekje te vinden dat anderen nog niet gevonden hebben. Een handige tool daarbij is Google Maps. Daarop vind je overzichtelijk de natuurreservaten, het verloop van de kustlijn, de stroom van de rivieren, maar ook gedetailleerde bezienswaardigheden in de buurt: grotten, watervallen of een supermarkt in de buurt.


Wat kost een roadtrip met de camper door Scandinavië ongeveer?

Als je gaat wildkamperen, heb je natuurlijk niet de kosten voor de overnachting op een camping. Die besparing kan aardig oplopen als je wekenlang op doorreis bent, wat veel mensen doen als ze in Scandinavië op reis gaan in een camper. Wel heb je natuurlijk de kosten die je normaal ook hebt, zoals het inslaan van de boodschappen voor je ontdekkingstocht, met in gedachten dat het prijsniveau in Scandinavië soms iets hoger ligt. Ook ontkom je er niet aan dat je af en toe brandstof moet tanken, of je gas moet bijvullen wanneer de flessen dreigen leeg te raken. Maar onder de streep geldt: de kosten van vrij kamperen zijn lager dan gebruikelijk.

camper-wildkamperen-scandinavie

Welke route(s) zou je mensen aanraden om te rijden?

Wij zijn ontzettend gecharmeerd van de Vildmarksvägen in Zweden. Dat is een prachtige wildernisroute van 360 kilometer lang door Jämtland en Zweeds Lapland, om precies te zijn van Strömsund naar Vilhelmina. De route gaat door weidse landschappen met de hoogste berenbevolkingsdichtheid van de wereld, met als gevolg dat je tijdens het rijden onmiskenbaar tegen het raam geplakt zit om ze te spotten. Onderweg kom je behalve prachtige natuur en beren ook andere wonderen der natuur tegen: tientallen meters hoge watervallen, bergplateaus met sensationele uitzichten en akelig diepe kalksteengrotten.


Wat is volgens jullie hét camperwalhalla in het hoge noorden?

Veel mensen vinden de omgeving van Stockholm een van de mooiste gebieden van Zweden om te ontdekken met de camper. Anderen weer zweren bij de Höga Kustenleden, Hoge Kust in de noordoostelijke provincie Ångermanland aan de Botnische Golf. Niet onterecht, want de laatste is werelderfgoed. In Noorwegen is de Geirangerfjord een veel bezochte plek, niet toevallig ook UNESCO werelderfgoed. In dit fjordenlandschap storten talrijke watervallen met mythische proporties de diepte in, prachtig te bewonderen vanaf een van de uitkijkpunten. Er is zelfs een speciale waterfall walk, waarbij je over een lange trap langs de watervallen loopt.

roadtrip-wildkamperen-scandinavie

Kun je ook in de winter met de camper door Scandinavië rijden of raad je dat af?

Dat is zeker aan te raden als je avonturiersbloed door je aderen hebt stromen. Onlangs maakten we daar nog een video over omdat we merkten dat veel mensen zo’n avontuur overwegen. Wanneer je besluit te gaan, is het wel belangrijk om in gedachten te houden dat je goed voorbereid op pad gaat. Je moet winterbanden hebben, sneeuwkettingen meenemen, voldoende gasvoorraad hebben om de camper warm te houden, zorgen dat de waterleidingen niet bevriezen, het kan namelijk al vroeg in het winterseizoen, hoe noordelijker je komt, erg koud zijn. Zorg dan ook voor voldoende eten en drinken, voor het geval je komt vast te zitten in de sneeuw. Wegen worden niet altijd overal schoongemaakt zoals we dat in Nederland gewend zijn. Het draagt allemaal bij aan het avontuur, maar je wilt niet in een penibele situatie terechtkomen.


Welke tips wil je mensen meegeven voor hun roadtrip?

Bereid je voor op kamperen in eenzaamheid en vrijheid. Dat je weet dat je iets gaat bezoeken dat totaal anders is dan de rest van Europa. Het is overweldigend, als je er eenmaal staat en een bijzondere plek hebt gevonden, kan het voelen alsof je alleen op de wereld bent. Iedereen zou het een keer moeten proberen, als je tenminste van kamperen houdt.


Hoe zit het met de camper op de boot?

Er zijn diverse overtochten naar Scandinavië, vanuit Duitsland, Denemarken, maar binnenkort ook vanuit Nederland. Het is wel belangrijk dat je wanneer je in de drukkere periodes de oversteekt wilt maken, van tevoren reserveert. Doe je dat niet, dan zou het zomaar kunnen dat het dagen duurt voordat je met je camper aan boord kunt. Wie nu denkt, ik heb liever vaste grond onder mijn voeten: je hoeft niet met de boot, je kunt ook via Denemarken over de Sontbrug naar Zweden rijden.

camper-huren-scandinavie

Waarom moeten we via jullie een camper huren voor een roadtrip in Scandinavië?

Sinds de overname van onze Scandinavische concurrent Out2Camp is het nog makkelijker geworden om een camperreis door Denemarken, Noorwegen en Zweden te maken, in een klap kregen we er honderden volledig ingerichte campers bij. Voor wie lange tijd op reis wilt en veel spullen meeneemt, zoals kleding, outdoor accessoires, fietsen, kan het handiger zijn om een camper in Nederland te boeken. Die kun je dan op je gemak inruimen en eventueel op het laatste moment nog spullen toevoegen of thuislaten. Het is natuurlijk een eindje rijden naar het Hoge Noorden, maar ook dat maakt deel uit van het avontuur.

 

--> In dit interview sprak ik Frans van Camptoo, waar je een camper kunt huren voor je Scandinavië-roadtrip. 
Foto's met dank aan Merijn Wierenga via Camptoo.

Reacties
Categorieën