Roadtrip met een huurcamper in het buitenland
Nomadisch leven
Paulien
Nomadisch leven
06/01/2024
5 min

8 tips voor je huurcamper roadtrip in het buitenland

06/01/2024
5 min

Een van de leukste manieren om een gebied te leren kennen vind ik het maken van een roadtrip. Het liefst in een camper, want dan zit ik niet aan geboekte accommodaties vast. Zelf heb ik geen camper, dus ik huur er een op locatie. In dit artikel deel ik 8 ervaringstips voor jouw huurcamper roadtrip in het buitenland.

1. Maak een realistisch reisschema

Ik ben geneigd nogal enthousiast te raken van alle bezienswaardigheden op een locatie. En omdat ik met de auto snel van de ene naar de andere plek kan, ben ik geneigd heel veel in één vakantie te proppen. Waardoor mijn roadtripschema's zo vol worden, dat ik de uitvoering eigenlijk niet zo leuk vind. Ik heb inmiddels geleerd om per dag twee dingen uit te zoeken die ik het liefst wil zien en doen. Ik noteer dan wat opties langs de route die ik mee kan pakken als ik meer tijd en energie heb dan ik vooraf dacht. Zo is er ruimte voor lange wandelingen en uitgebreide lunchpauzes, a la pensionado op klapstoeltjes in de zon op een parkeerplaats.

huurcamper-roadtrip-tips

2. Huur bij een betrouwbaar bedrijf

Nogal voor de hand liggend natuurlijk, maar ik heb in de afgelopen jaren zoveel verschil gemerkt tussen verhuurbedrijven. Zo huurde ik een paar jaar in hartje winter in Schotland een camper, waar zomerdekbedden en geen ruitenkrabber geleverd werden. Stonden we na een nacht vernikkelen de ramen te krabben met een pollepel, omdat we daar anders niet meer weg kwamen. Ik heb zelf heel goede ervaringen met evan (elektrische VW-campers) in Nederland en Roadsurfer door heel Europa.

3. Sluit goede verzekeringen af

Je zorgen maken over schade en onverwachte kosten die daarmee gepaard gaan is wel het laatste wat je wilt op je vakantie. Lees daarom de huur- en polisvoorwaarden van je huurcamper goed door. Waar ben je via de verhuurder wel en niet voor verzekerd? Bij sommige verhuurders, zoals Roadsurfer, heb je keuze uit verschillende pakketten en kan je je eigen risico afkopen. Als dat laatste niet via je verhuurder kan, dan wel via een reisverzekeraar.

Sluit eventueel een externe cascoverzekering af voor schade aan de camper. Verdiep je ook in hoe het zit met de wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen (WAM). Vergeet ook niet jezelf goed te verzekeren met een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Denk daarbij voor je roadtrip ook aan letselschade: schade aan jou als gevolg van een ongeluk of een medische fout in het buitenland bijvoorbeeld. Daar hoef je je niet per se tegen te verzekeren - mocht er wat gebeuren dan kan je een letselschade jurist inschakelen om je juridische bijstand te geven (vaak op kosten van degene die de schade veroorzaakte).

huurcamper-roadtrip-buitenland

4. Reis buiten het hoogseizoen

Ik weet dat niet iedereen die luxe heeft, maar als je kan... reis dan buiten het hoogseizoen. Bezienswaardigheden en kampeerplekken zijn dan vaak veel rustiger en camperhuur is bij sommige bedrijven betaalbaarder. Ik breng een groot deel van het jaar door in toeristisch Schotland, waar het in de tweede helft van mei en eerste week van juni zoveel rustiger is dan in de rest van de zomer. In die periode zijn er ook nog eens minder midges (prikvliegjes) en meer zonuren. Mijn favoriete seizoen is de herfst, zeker als het om camperroadtrips gaat. Relatieve rust, mooie herfstkleuren en een dagje regen is niet zo erg als je een knus huis op wielen hebt.

5. Kies voor ongelimiteerde km's (of niet)

Weet je al welke route je gaat rijden? Dan kan je kijken of het uit kan om ongelimiteerde km's te nemen of niet. Hoeveel gereden kilometers zijn standaard inclusief en hoeveel moet je per kilometer bijbetalen als je meer dan dat rijdt? Ik vind het altijd fijn als ik van tevoren precies weet welke kosten ik kan verwachten. Met bijbetalen voor extra km's ga ik me toch - onbewust - steeds bezighouden met hoeveel km's ik al gereden heb, hoeveel ik nog mag rijden en hoeveel elk extra uitje me kost. Vind ik niet relaxed, dus ik kies bij op-de-bonnefooi-roadtrips liever voor ongelimiteerde km's.

camper-huren-buitenland-tips

6. Leer de verkeersregels voor je bestemming

'Hoe hard mag ik hier' is de vraag die ik tijdens mijn recente roadtrip in Schotland het meest aan mijn bijrijder stelde. Best irritant, dus ik had beter even de lokale verkeersregels in mijn hoofd kunnen prenten. De ANWB heeft daar bijvoorbeeld handige informatiepagina's over. Zoek niet alleen uit wat de maximale snelheid op welk soort wegen is, maar ook wat de voorrangsregels zijn en wat bijvoorbeeld de regels zijn voor het inhalen van fietsers (in Schotland moet je ze een hele rijbaan de ruimte geven en dus over de rijbaan van je tegenligger inhalen - zou je in NL niet zo snel doen).

7. Bekijk de regels voor wildkamperen

Een van de vele voordelen van met een camper op pad gaan, is dat je op de dag zelf nog kan bepalen waar je gaat slapen. Je kan natuurlijk overal een camping zoeken, maar ik geniet ook enorm van de vrijheid van wildkamperen met mooi uitzicht. Zoek voordat je op pad gaat al uit wat de regels voor wildkamperen op jouw bestemming zijn. Kijk niet alleen naar de regels voor het land, maar ook voor de specifieke regio waar jij naartoe gaat.

roadtrip-camper-buitenland-huren

8. Download Park4Night

Een onmisbare - gratis - app voor de camperaar: Park4Night. In deze app registreren andere camperaars plekken waar je legaal of gedoogd kan wildkamperen. Inclusief foto's en nuttige informatie zoals de aanwezigheid van een toiletgebouw of drinkwaterpunt. Verwacht je de app ook offline te gebruiken of wil je toegang hebben tot extra filters en functies? Dan kan je voor een paar euro per maand lid worden en dat abonnement direct na je roadtrip weer opzeggen.

Bonustip: huur een camper met wc

Ik reis vaak met een klein budget en trakteer mezelf dan niet op 'luxe extra's' zoals een draagbaar toilet. Tijdens mijn meest recente roadtrip heb ik besloten dat ik dat volgende keren anders aanpak. Ik vind wildplassen helemaal prima, daar ben ik tenslotte op aangewezen tijdens mijn meerdaagse wandeltochten, maar op parkeerplaatsen vind ik dat toch lastiger. Sta je net ergens met 5 andere campers en geen enkele boom... Nee, ik neem volgende keer echt een draagbaar toilet mee, zodat ik ook niet de vieze toiletten langs snelwegen in hoef!

roadtrip-buitenland-camper

Reacties
Categorieën