Wat moet je meenemen als je gaat wildkamperen
Kamperen
Paulien
Kamperen
06/16/2024
5 min

Wat moet je meenemen als je gaat wildkamperen?

06/16/2024
5 min

De zon onder zien gaan en weer op zien komen in de natuur. Wakker worden met fluitende vogels of - laten we het realistisch houden - getik van regen op je tent. Je even helemaal alleen op de wereld voelen, weg van de drukte. Wildkamperen is fantastisch, mits je niets thuis laat liggen dat essentieel is voor een goede nachtrust. Een nadeel van wildkamperen: er is geen campingwinkeltje waar je je vergeten spullen kan vervangen. Daarom op deze pagina een overzicht van wat je moet meenemen voor wildkamperen.

wildkamperen-wat-meenemen

Wat je moet meenemen als je gaat wildkamperen verschilt per trip

Er is niet één paklijst die compleet, maar niet overcompleet, is voor alle wildkampeertrips die je gaat maken. Wat je mee moet nemen, hangt af van je bestemming, de (weers)omstandigheden en je persoonlijke voorkeuren. In de zomermaanden kan ik in Schotland dankzij de midges bijvoorbeeld niet zonder muggennet en Smidge. Terwijl ik in Nederland meer zou hebben aan een flesje deet. En hoog in de bergen vaak geen van beiden nodig heb. Ik neem ook altijd mijn camera en e-reader mee, waar een andere wildkampeerder dat uit gewichtsbesparing thuis zou laten.

tips-trektocht-route-schotland

Even tussendoor: legaal wildkamperen

Ik vind het belangrijk om alleen wild te kamperen waar dat legaal is, en me daarbij aan de lokale regels te houden. Benieuwd waar dat mag? Lees mijn pagina over wildkamperen in Europa. Wildkamperen in Nederland is illegaal en omdat ons wild al zo weinig ruimte heeft, doe ik dat ook echt nooit. Wildkamperen is in Schotland, waar ik om die reden een groot deel van het jaar ben, wel legaal. Ook in Zweden en Noorwegen bijvoorbeeld mag je je tent binnen redelijke regels overal opzetten. Voor wildkamperen in de Alpen gelden grote beperkingen, al is wildkamperen in Frankrijk op veel plekken wel legaal als je je tent pas ‘s avonds opzet en ‘s morgens weer vroeg weg bent (bivouac noemen ze dat daar).

spullen-meenemen-wildkamperen

Dit neem ik mee als ik ga wildkamperen

Je paklijst voor wildkamperen ziet er waarschijnlijk hetzelfde uit als voor kamperen op de camping, zeker als je van camping naar camping loopt of fietst. Reis je normaal met de auto naar de camping, dan neem je dan waarschijnlijk meer mee dan wanneer je gaat wildkamperen. Stoelen, tafel, spelletjes, picknickkleed, lantaarnlamp, citronellakaarsen en badslippers kan je beter thuis laten. Je moet voor wildkamperen vaak een stukje lopen om een geschikte, rustige plek te vinden. Hoe minder gewicht je op de rug meedraagt, hoe comfortabeler dat gaat. Ik raad je aan om alleen het essentiële mee te nemen en over alle ‘luxe’ die je mee wilt nemen (zoals een e-reader) even goed na te denken of je dat echt gaat gebruiken.

Je wilt bovendien dat je spullen zo compact mogelijk in te pakken zijn. Een king size luchtbed in een rugzak meenemen is niet te doen. Zoek daarom naar compacte, lichte spullen van duurzame kwalititet, die passen bij de omstandigheden die je verwacht (slaapzak die warm genoeg is bijvoorbeeld).

meenemen-wildkamperen

Dit neem ik mee voor slapen

Dit zijn de belangrijkste spullen die ik meeneem:

Ik neem daarnaast ook een opblaasbaar kussentje mee, wat ik eigenlijk een luxe-item vind omdat ik ook op een zakje met kleding zou kunnen slapen. Ik heb de Exped Ultra Pillow maat M.

spullen-wildkamperen

Koken en eten

Niet overal mag je een kampvuur maken. Op sommige plekken mag het gedurende een deel van het jaar wel, maar niet als er brandgevaar is. Ik wil dat risico sowieso liever niet nemen (stak een keer bijna scheikundezaal in de hens) en neem altijd een brander met een pannetje mee. Ik heb een combinatie, de Primus Lite+. In wintermaanden of heel afgelegen gebieden kan je vaak beter voor een brander op vloeibare brandstof in plaats van gas gaan. Gebruik je wel gas en verwacht je frisse avonden? Koop gasblikjes met een all season gasblikje.

Neem bovendien een zakmes (ik heb de Leatherman skeletool kbx) en een lepel mee. Ik neem geen vork en geen broodmes mee. Ik neem ook geen (opvouwbare) mok mee, omdat ik het niet erg vind uit mijn pannetje te drinken en de deksel van mijn pannetje anders als mok kan gebruiken.

Voor één nachtje wildkamperen vind ik het vaak fijn om verse ingrediënten mee te nemen. Maak ik wat couscous of instant pasta en voeg ik veel groente toe. Bij meer dan één nacht vind ik dat teveel gewicht en eet ik lichtgewicht, gevriesdroogde maaltijden. Mijn favoriete merken daarvoor zijn Real Turmat en Summit to Eat - AdventureFood is goedkoper maar vind ik niet lekker. Een relatief goedkope én lichte optie zijn de maaltijden van TentMeals.

Ga je water uit de natuur drinken? Neem dan een goed waterfilter mee. Ik gebruik de Katadyn BeFree (let op: filtert net als veel andere filters geen virussen).

paklijst-voor-wildkamperen

Navigeren

Navigeer je over een bestaande wandelroute? Dan kan een navigatie-app als Komoot een handig hulpmiddel zijn. Neem daarnaast altijd een fysieke kaart mee, want je wilt niet afhankelijk zijn van elektronica. Ga je van de gebaande paden? Zorg dan sowieso dat je goed overweg kan met kaart en kompas. Omdat ik veel solo op pad ga in gebieden zonder telefoonbereik, neem ik altijd een GPS-noodknop mee.

meenemen-wildkamperen-paklijst

Andere spullen

Ik neem geen lichtgewicht stoeltje mee, maar vrienden van mij die een zere rug krijgen van op de grond zitten, nemen een Helinox stoeltje mee.

Neem in de lente, zomer en herfst ook een tekentang mee. Zoek uit of je overlast van muggen of midges verwacht en bereid je daarop voor met sprays en eventuele muggennetten. In die gebieden kan je het beste lange mouwen dragen.

Andere dingen die je mogelijk mee wilt nemen:

 • regenkleding
 • opvouwbare zitflap voor droge billen
 • sneldrogende microvezelhanddoek
 • waterdichte zakjes (drybags) voor spullen die echt niet nat mogen worden
 • persoonlijke hygiëne en medicatie
 • geluiddempende oordopjes
 • licht leesboek of e-reader
 • powerbank met kabeltjes
 • zonnebrandcreme en een pet
 • muts, handschoenen, kolsjaal (Buff)
 • camera
Reacties
Categorieën