Dit moet je weten over een lichtgewicht slaapmat
10 juni 2020 

Dit moet je weten over een lichtgewicht slaapmat

Een lichtgewicht slaapmat heeft twee functies: zorgen dat jij comfortabel ligt, en je warm houden tijdens de nacht. Op frisse nachten komt er namelijk een hoop kou van de grond omhoog. Zelfs de warmste slaapzak houdt je niet warm zonder hulp van een goed geïsoleerde mat. Maar hoe herken je een goed isolerende slaapmat? En waarin verschillen al die honderden modellen die je op internet tegenkomt? Ik leg het je uit.

Zo weet je hoe goed een lichtgewicht slaapmat isoleert

Hoe goed een mat isoleert wordt uitgedrukt in een R-waarde (de R van resistance, oftewel: warmteweerstand). Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de mat isoleert en hoe minder last je hebt van grondkou. Houdt als vuistregel de volgende waarden aan:

 • Zomer: R-waarde tussen de 1 en 2
 • Lente en herfst: R-waarde tussen de 2 en 3
 • Winter: R-waarde tussen de 3 en 5
 • Extreme winter: R-waarde hoger dan 5

Drie typen lichtgewicht slaapmatten

Lichtgewichte slaapmatten zijn in te delen zijn in drie groepen:

 • Slaapmatten met gesloten celschuim
 • Zelfopblazende matten
 • Geïsoleerde matten met luchtkamers

 

Gesloten celschuim matten
Deze slaapmatten zijn zwaar, groot en oncomfortabel zijn, en daardoor niet geschikt voor de gemiddelde wandelvakantie. Gesloten celschuim matten lijken op dikke yogamatten. Bergwandelaars die op een ondergrond met allemaal scherpe stenen moeten slapen hebben wel baat bij dit type mat.

Zelfopblazende lichtgewicht slaapmatten
Een zelfopblazende mat (de Engelse benaming self inflating mat wordt in Nederland vaak gebruikt) is gevuld met schuim. Door het oprollen is binnenin een onderdruk ontstaan. Wanneer je het ventiel van de mat weer opendraait, zuigt hij lucht naar binnen tot een comfortabel bed ontstaat.

lichtgewicht-slaapmat

Slaapmatten met geïsoleerde luchtkamers

Dit type matten noem ik ‘geïsoleerde luchtbedden', al lijken ze qua kwaliteit en isolatie totaal niet op de traditionele blauwe luchtbedden waar ik als kind op sliep. Nee, dit zijn high tech matten. De wanden van de met lucht gevulde kamers zijn bedekt met isolerend materiaal. Een groot voordeel van dit type matten is dat ze een kleiner pakvolume hebben en lichter zijn dan beide bovengenoemde twee soorten matten.
Matten waarvan de luchtkamers gevuld zijn met dons voor extra isolatie vallen in de hogere prijsklassen.

self-inflating-slaapmat

 

De verschillende typen lichtgewicht slaapmatten verschillen onderling verder in:

 • Vorm: rechthoekig of mummie (hoofdeinde is breder dan het voeteneinde)? Rechthoekige slaapmatten bieden meer slaapoppervlak, maar zijn vaak wel zwaarder en groter in de verpakking.
 • Afmetingen: kies een mat die bij jouw lengte past. Er zijn small, regular en large varianten van matten. Je kunt eventueel gewicht en ruimte besparen door een kortere mat te kopen en je rugzak aan je voeteneinde te leggen.
 • Dikte: hoe dikker de mat, hoe beter hij isoleert en hoe comfortabeler hij ligt. Dikkere matten zijn vaak zwaarder, dus test in de showroom welke dikte voor jou genoeg is.
 • Ligcomfort: zoveel mensen, zoveel wensen. Test een matje altijd eerst uit op een speciaal daarvoor bedoelde ondergrond in de outdoorwinkel.
exped-synmat-slaapmat

De slaapmatten van Exped zijn licht en compact

 

Wat is de beste lichtgewicht slaapmat?

Er is niet één slaapmatje die voor iedereen perfect is. Ik maakte een overzicht van de slaapmatten die het meest verkocht worden. Misschien vind je mijn tips voor winterkamperen, 's nachts warm blijven in je tent en je wandelrugzak inpakken ook interessant. Wil je weten wat je verder nog mee moet nemen op je wandelvakantie? Download mijn gratis paklijst voor een wandelvakantie.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Ik gebruik cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down