Winterkamperen: hoe doe je dat?
Kamperen
Paulien
Kamperen
10/12/2021
5 min

Winterkamperen: hoe doe je dat?

10/12/2021
5 min

Winterkamperen: hoe doe je dat eigenlijk? Ik schreef eerder al dat ik groot fan ben van winterkamperen. En daarin ben ik niet alleen: winterkamperen wordt steeds populairder. In dit blogbericht geef ik je praktische tips voor je kampeervakantie in de kou.

Tip 1: kleed je warm aan

Draag bij voorkeur meerdere (dunne) lagen kleding over elkaar, in plaats van één heel dikke trui. Zorg dat deze lagen kleding gemaakt zijn van materiaal dat niet snel nat wordt. Kleding die nat wordt, wordt koud als het buiten koud is, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Draag bijvoorbeeld lang thermo-ondergoed van synthetisch materiaal (paar euro bij de Wibra en Action voor wie een klein budget heeft, luxer uitgevoerde versies van bijvoorbeeld Odlo voor een groter budget) of merinowol. Bouw de laagjes op tot je het warm genoeg hebt, en trek laagjes uit als je te warm wordt en begint te zweten. Trek zodra je stil gaat zitten weer meer lagen aan, om te voorkomen dat je afkoelt.

Tip 2: zorg voor een goed geïsoleerd matje (speciaal voor winterkamperen)

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je zo goed mogelijk beschermd wordt tegen de kou. In de winter komt de meeste kou van de grond. Zorg dus dat je op een goed geïsoleerd matje licht. Een standaard blauw Intex luchtbed volstaat in hartje zomer prima, maar zorgt voor een bevroren kont in de winter. Geïsoleerde matjes houden de grondkou wél tegen, waardoor je een stuk comfortabeler ligt. Hoe goed een matje isoleert, wordt uitgedrukt door de R-waarde van de mat. Kies een matje met een R-waarde van 3 of hoger. Hoe hoger de R-waarde, hoe lager de grondtemperatuur kan worden voordat jij het koud krijgt via het matje.

Heb je niet het budget voor een goed geïsoleerd matje? Dan kun je ook een raamisolatiedeken (zoals je die ’s winters op je autoruit legt) onder je matje leggen ter extra isolatie. Hoe meer laagjes, hoe beter geïsoleerd je ligt. Met een (Intex) luchtbed met dergelijke laagjes wordt je rond het vriespunt echter nog steeds gevaarlijk koud (leen dan liever een matje van een bekende om te besluiten of winterkamperen iets voor je is, en koop een geïsoleerde mat als het bevalt)slaapzak-matje-kamperen-winter Zorg voor een goed isolerend matje en warme slaapzak als je gaat kamperen in de winter

Tip 3: neem een dikke slaapzak mee als je gaat winterkamperen

Een warme slaapzak is essentieel voor een warme nacht. De comforttemperatuur van een slaapzak vertelt je tot welke temperaturen hij je warm houdt (deze waarde geldt voor de gemiddelde vrouw, de gemiddelde man kijkt naar de ‘limiettemperatuur’). Een slaapzak met een comforttemperatuur van 10 graden houdt je warm bij alle temperaturen boven de tien graden. Ik neem zelf altijd een slaapzak met een comforttemperatuur van -8 graden mee. Ik geef ’s winters de voorkeur aan een synthetische slaapzak boven een donzen slaapzak. Dons gaat klonteren als het nat wordt, en isoleert dan niet meer.

Je kunt je slaapzak een paar graden warmer maken door er een fleece-lakenzak in te doen. Bij winterkamperen vanuit je kofferbak kun je eventueel ook extra dekens meenemen.

Tip: kijk bij het schatten van hoe warm je slaapzak moet zijn naar de nachttemperatuur op jouw locatie en vergeet niet dat het aan de grond en in open velden vaak nog een paar graden kouder is.

Tip 4: draag wél kleding in je slaapzak

Toen ik in de outdoorwinkel werkte, vertelde een heel ervaren collega mij dat het beter is naakt in je slaapzak te liggen, omdat kleding ervoor zou zorgen dat je slaapzak slechter zijn werk kon doen. Dat advies hoor ik vaker, maar blijkt een fabel. Je kunt beter (meerdere) losse laagjes kleding over elkaar dragen. Zorg wel dat deze kleding droog is en niet te strak maar ook niet te los zit.  Prof. Dr. Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU in Amsterdam, zegt in een interview met Oppad dat 8 mm de perfecte ruimte tussen je kledinglaagjes onderling en je eerste kledinglaag en je huid is. Ik draag 's nachts tijdens koude nachten vaak losjes zittende thermokleding.

Tip 5: ga warm je slaapzak in

Ga naar bed voordat je koud wordt van de dalende temperatuur in de avond. Houd jezelf warm met voldoende kleding, beweging en/of een kampvuur. Ben je toch koud geworden? Doe deze oefeningen om weer op te warmen. Eet voldoende, zodat je niet met honger je slaapzak in gaat. Ik ken mensen die vlak voor het slapengaan nog een energy bar eten, om hun vertering aan te wakkeren en daarmee warmte te produceren.

warm-blijven-winterkamperen

Tip 6: neem een kruik mee als je gaat winterkamperen

Kruip in een warme slaapzak door hem eerst op te warmen met een kruik. Ook je voeten houd je warm met een kruik in het voeteneinde van je slaapzak. Als alternatief kun je ook een fles vullen met warm water en deze als kruik gebruiken.

Tip 7: stop je accu’s en kleding in je slaapzak

Ik heb ervaren dat de accu’s van mijn camera en telefoon minder snel leeg gaan als ik ze ’s nachts in mijn slaapzak stop. Ik schop ze vaak naar mijn voeteneinde, zodat ik er tijdens het slapen geen last van heb. Ook de kleding die ik de volgende dag wil dragen verstop ik in mijn slaapzak, zodat ik ’s morgens geen ijskoude kleding aan hoef te trekken en koud aan mijn dag begin.

Tip 8: ventileer je tent

Je bent misschien geneigd om alle kou buiten te houden door je alle gaten in je tent af te sluiten. Dat levert zeker warmte op, maar ook condens. Om te voorkomen dat de binnenkant van je tent ’s morgens drijfnat is, zorg je voor ventilatie. Zet alle ventilerende ‘raampjes’ open en kijk in de gebruiksaanwijzing of Youtube hoe je jouw tent maximaal ventileert.

kamperen-kou-condens-voorkomen

Tip 9: neem een kacheltje mee in de winter

Ga je met de auto en heb je ruimte in je tent? Neem dan een speciaal kampeerkacheltje mee voor wat extra warmte ’s avonds. Neem nooit een kachel op gas mee, om koolmonoxide vergiftiging te voorkomen. Laat de kachel nooit alleen, lees alle instructies goed door en let ook een beetje op de stroomrekening van de camping.

Tip 10: gebruik stevige haringen

Veel trekkerstentjes komen standaard met lichtgewicht haringen. Ideaal om je tas zo licht mogelijk te houden, maar weinig behulpzaam in de winter. Aluminiumharingen krijg je de (bijna) bevroren grond namelijk moeilijk tot niet in. Neem daarom stalen haringen mee (of minstens één als je gewicht moet besparen, en gebruik die om een gat te maken voor je alu haringen). Wie met de auto komt en een boormachine heeft, kan de boormachine gebruiken om gaten in de grond te maken voor de haringen.

Krijg je je haringen echt de grond niet in? Dan kun je eventueel een touwtje in de elastieken voor de haringen stoppen en deze om een kei wikkelen om je tent op de plek te houden.


Waar kun je winterkamperen?

Niet alle campings zijn het hele jaar door geopend. Gelukkig verwelkomt een groot aantal Campspace kampeerterreinen ook in de herfst en winter gasten. Via Campspace bieden particulieren unieke kampeerplekken aan: in de tuin, in een weiland of in een boomgaard bijvoorbeeld. Slaap je liever niet in je tent? Er zijn ook kant-en-klare accommodaties in de natuur te huur.

Reacties
Categorieën