hoe slaapzak onderhouden
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
10/09/2020
3 min

Hoe weet je hoe warm een slaapzak is?

10/09/2020
3 min

Ik krijg regelmatig vragen over de warmte van slaapzakken. Hoe weet je hoe warm een slaapzak is? Wat is het verschil tussen comforttemperatuur, limiettemperatuur en extreemtemperatuur en welke verschillende termen worden door merken gebruikt? Ik ga je in dit blogbericht wat meer helderheid geven.

Zo wordt bepaald hoe warm een slaapzak is

De meeste slaapzakken geven hun temperatuurlabels weer volgens een Europese norm (EN13537). Slaapzakken die aan deze norm voldoen zijn allemaal op dezelfde manier professioneel getest. Hierdoor kun je de comfort-, limiet- en extreemtemperatuur van verschillende slaapzakken op een betrouwbare manier vergelijken. Sommige merken testen hun slaapzakken niet via deze norm en daarvan kun je de temperatuurwaarden niet blindelings vertrouwen.


De comforttemperatuur van een slaapzak

De comforttemperatuur van een slaapzak is de temperatuur waarbij de gemiddelde vrouw zonder het koud te krijgen in die slaapzak kan slapen. Hoe lager de comforttemperatuur, hoe warmer de slaapzak.
Er zijn speciale vrouwenslaapzakken. Dat label heeft weinig te maken met de comforttemperatuur. Wel zijn deze slaapzakken vaak wat ruimer op de plekken waar sommige vrouwen ronder zijn en zit er extra isolatie bij de voeten en het middel.


De limiettemperatuur van een slaapzak

De limiettemperatuur van een slaapzak is de temperatuur waarbij de gemiddelde man zonder het koud te krijgen in die slaapzak kan slapen. Hoe lager deze temperatuur, hoe warmer de slaapzak is. De limiettemperatuur van een slaapzak is vaak een paar graden lager dan de comforttemperatuur, omdat vrouwen het sneller koud hebben.

Het merk Nomad drukt de warmte van de slaapzak vaak uit in 'comforttemperatuur vrouw' en 'comforttemperatuur man' (wat dus eigenlijk de limiettemperatuur is).


De extreemtemperatuur

De extreemtemperatuur van een slaapzak is de temperatuur waarbij een gemiddelde vrouw zes uur kan liggen zonder levensbedreigend onderkoeld te raken. Uiteraard kan bij deze temperatuur in de slaapzak liggen schade aanbrengen, zoals bevroren ledematen. Met deze waarde hoef je niet zoveel, omdat je ten alle tijden wilt voorkoemn dat je bij deze temperaturen in een slaapzak komt te liggen. Sommige merken, zoals Nomad, noemen dit label niet in hun slaapzakinformatie.


Engelse termen die aangeven hoe warm een slaapzak is

Sommige merken gebruiken Engelse termen om aan te geven voor welke temperatuur range een slaapzak geschikt is. Engelse termen die onder de EN13537 gebruikt worden zijn:

 • Upper Limit: de temperatuur waarbij een gemiddelde man kan slapen zonder overmatig zweten
 • Comfort: de temperatuur waarbij een gemiddelde vrouw comfortabel kan slapen (= comforttemperatuur)
 • Lower Limit: de temperatuur waarbij een gemiddelde man comfortabel kan slapen (= limiettemperatuur)
 • Extreme : de extreemtemperatuur

Wil je meer weten over hoe deze waarden bepaald worden? Lees dan dit Engelstalige artikel.

slaapzak-zomer-winter

Hoe warm moet je slaapzak zijn?

Bedenk voor aanschaf van een slaapzak bij welke temperaturen je wilt gaan kamperen. Houd daarbij de nachttemperaturen aan de grond in gedachten. Google naar de nachttemperatuur op jouw verwachte locatie (vaak is land of gebied een goede schatting) en zorg dat de slaapzak je warm houdt tot een temperatuur die een paar graden lager ligt. Ik zeg altijd dat een slaapzak beter iets te warm kan zijn, zodat je hem open kan ritsen als je het te warm hebt, dan dat hij te koud is (want daar is niet zoveel meer aan te doen dan).

Ga je een keer winterkamperen of naar een kouder gebied dan normaal? Dan kun je de comforttemperatuur van je slaapzak een paar graden verhogen met een lakenzakHet materiaal en de dikte van de lakenzak bepalen hoeveel graden de lakenzak toevoegt. Deze informatie is te vinden op de verpakking of in de omschrijving op internet. Zorg dat je je ook inleest in het onderhouden van een slaapzak. Hoe langer je slaapzak meegaat, hoe beter voor je portemonnee en de wereld!

slaapzak-warm-kamperen

Tips om warm te blijven in je slaapzak

Je kunt een heel warme slaapzak hebben, maar als je hem niet goed gebruikt wordt het alsnog koud. Een paar aanvullende tips:

 • Houd je omgeving zo warm mogelijk. In een (afgesloten) tent blijf je in een zelfde slaapzak warmer dan onder de blote sterrenhemel.
 • Draag droge kleding (en voorkom dat je in je slaapzak gaat liggen zweten).
 • Plas voordat je gaat slapen en ga plassen als je 's nachts druk op je blaas voelt.
 • Ga niet met trek slapen. Eet liever nog even wat voordat je je bed in duikt.
 • Bedek je hoofd om daar warmteverlies te voorkomen.
 • Draag sokken als je snel koude voeten hebt.
 • Zorg dat je voeten niet over het matje uitsteken en dan op het grondzeil van je tent rusten. Om dat te voorkomen leg ik vaak mijn tas aan mijn voeteneinde.


Benieuwd naar welke slaapzak je moet kopen?

Lees mijn artikelen over de beste zomerslaapzak en de beste winterslaapzak.
Ook mijn tips voor 's nachts warm blijven in je tent kunnen je kampeerervaring aangenamer maken.

Reacties
Categorieën