Slaapzak voor de zomer
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
06/11/2021
3 min

Een slaapzak voor de zomer kiezen: 5 tips

06/11/2021
3 min

Yes, de temperaturen 's nachts worden steeds weer wat hoger. Dag winterkamperen, hallo zomerkamperen! Waar je in de winter moeite moet doen om warm te blijven in je tent, moet je in de zomer moeite doen om het vooral ook niet té warm te hebben. Zeker in kleine tentjes die snel opwarmen. Daarom tips voor het aanschaffen van je slaapzak voor de zomer.  


1. Hoe warm moet je slaapzak voor de zomer zijn?

Je zomerslaapzak moet je warm genoeg houden, maar niet zó warm zijn dat je de hele nacht licht te zweten. Hoe warm hij ongeveer moet zijn, hangt natuurlijk van de nachttemperatuur van je bestemming af. Bekijk de temperatuurvoorspelling voor zomernachten op plekken waar jij graag heen reist en kies vervolgens een slaapzak met een geschikte comforttemperatuur. Daalt de temperatuur 's nachts niet onder de 10°C? Dan blijft de gemiddelde vrouw warm genoeg in een slaapzak met een comforttemperatuur van 10°C of lager. De gemiddelde man blijft warm genoeg in een slaapzak met een limiettemperatuur van 10°C of lager.

Tip: let op of de rits van je slaapzak links of rechts moet zitten

 

2. Hoe zwaar mag je slaapzak voor de zomer zijn?

Voor het backpacken geldt: hoe lichter de slaapzak, hoe beter. Je moet al die spullen tenslotte meedragen op je rug. Hoe licht je slaapzak kan zijn, hangt af van de benodigde comforttemperatuur en het vullingsmateriaal dat je kiest. Dons is veel lichter dan synthetisch materiaal (maar heeft ook weer nadelen, zie tip 3). Op heel warme dagen kun je ervoor kiezen om alleen een lichtgewichte lakenzak mee te nemen.slaapzak-voor-de-zomer-hoe-warm

3. Met welk materiaal mag je slaapzak gevuld zijn?

Lichtgewichte slaapzakken voor de zomer zijn gevuld met dons of synthetisch materiaal. Beide typen vulling hebben voor- en nadelen:

  • Dons is niet diervriendelijk
  • Dons is lichter en compacter te vervoeren dan synthetisch materiaal
  • Synthetisch materiaal isoleert ook als het vochtig wordt, dons niet
  • Dons is vaak comfortabel over een bredere temperatuur range dan synthetisch materiaal

Let bij aanschaf ook op de duurzaamheid van het merk en dus de slaapzak. slaapzak-voor-de-zomer 

4. Hoe compact moet je slaapzak te vervoeren zijn?

Wie de zomerslaapzak in zijn backpack of fietstas moet vervoeren, kiest voor een zo compact mogelijk te verpakken slaapzak. Gelukkig zijn zomerslaapzakken vaak al veel compacter dan winterslaapzakken, omdat ze minder dik hoeven te zijn. Hoe compact een slaapzak te vervoeren is, hangt af van een aantal factoren:

  • hoe warmer/dikker de slaapzak, hoe groter het volume
  • donzen slaapzakken zijn veel kleiner te verpakken dan synthetische slaapzakken (maar zijn minder diervriendelijk)
  • slaapzakken met mummyvorm nemen minder ruimte in dan rechthoekige slaapzakken. Slaapzakken zonder capuchon zijn nog weer compacter.

Ik ken mensen die liever kou lijden 's nachts dan dat ze met een paar gram extra lopen. Ik ben niet zo iemand: ik heb liever een goede nachtrust. Maak voor jezelf de afweging, ook op basis van bovengenoemde punten.

Tip: geef je slaapzak een langer leven met deze tips voor het onderhouden van je slaapzak.

slaapzak-zomer

5. Hoe groot moet je slaapzak zijn?

Slaapzakken zijn er in verschillende lengtes en breedtes. Zoek een slaapzak die langer is dan jij bent, maar kies hem ook niet onnodig lang of breed. Sommige merken maken een onderscheid tussen slaapzakken voor mannen en slaapzakken voor vrouwen. Vaak zit dat verschil vooral in de vorm, maar maakt het geen wereld van verschil. Ik slaap als vrouw prima in een 'mannenslaapzak'.  

Een paar van mijn favoriete slaapzakken voor de zomer

Ik heb een paar fijne lichtgewicht slaapzakken voor de zomer voor je op een rijtje gezet. Uit principe koop ik geen donzen slaapzakken, dus die zie je niet in dit rijtje. Wil je toch voor een donzen slaapzak gaan? Zorg dan dat de vulling een responsible down keurmerk heeft. 

Slaapzakken voor de zomer - met een comforttemperatuur boven de 10°C

  • Vaude Sioux 100 Syn, 75 euro, 730 gram, comforttemperatuur 11°C, mummyvorm (Vaude is één van de duurzamere outdoormerken)
  • Fjällräven Funäs Lite Regular, 125 euro, 470 gram, comforttemperatuur 16°C, mummyvorm (let op: deze is vooral geschikt voor warme nachten)

  Slaapzakken voor de zomer - met een comforttemperatuur van 5°C tot 10°C


 Ga altijd even proefliggen in je slaapzak voordat je hem echt in gebruik neemt. Sommige slaapzakken voelen niet lekker op je huid of zijn net te strak. Eenmaal gebruikt kun je een slaapzak vaak niet meer ruilen, dus zorg dat je hem in je huis uitprobeert.


Wil je meer weten over wandelen en kamperen? Download mijn gratis stappenplan voor je trektocht!

Reacties
Categorieën