zomerslaapzak
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
08/13/2023
7 min

Zomerslaapzak kiezen voor je wandeltocht in 5 stappen

08/13/2023
7 min

Ga je in de zomer op meerdaagse wandeltocht en onderweg wildkamperen? Dan is de kans groot dat je een fijne slaapzak mee wilt. Ik heb een tijd in een buitensportwinkel gewerkt, en zelfs ik raak soms nog verdwaald in het grote aanbod van zomerslaapzakken. Om het voor jou makkelijker te maken deel ik 5 stappen voor het kiezen van een zomerslaapzak voor je wandeltocht.

Een zomerslaapzak voor je wandeltocht kiezen

Het kiezen van een zomerslaapzak voor je wandeltocht wordt een stuk makkelijker als je weet waar je op moet letten. Door vooraf al over je wensen na te denken, heb je tijdens je zoektocht filters die je kunt gebruiken. Denk daarbij aan comforttemperatuur, (vul)materiaal, vorm, gewicht en pakvolume. Ik vertel je daar wat meer over.

zomerslaapzak-kiezen

1. Onderzoek welke comforttemperatuur je nodig hebt

De comforttemperatuur van een slaapzak zegt iets over bij welke temperaturen deze je goed warm kan houden. De comforttemperatuur van een slaapzak is de temperatuur waarbij de gemiddelde vrouw de nacht door kan slapen zonder het koud te hebben. Voor mannen, die het minder snel koud hebben, is er de limiettemperatuur: de temperatuur waarbij de gemiddelde man comfortabel de nacht door kan slapen. Ik gebruik voor het gemak in de rest van deze uitleg even ‘comforttemperatuur’. Mannen kunnen deze term voor zichzelf vervangen door ‘limiettemperatuur’. 

Hoe lager de comforttemperatuur, hoe kouder het buiten kan zijn voordat je het koud krijgt. Hoe weet je welke comforttemperatuur je nodig hebt? Kijk naar de koudste nachttemperatuur die verwacht wordt tijdens jouw wandeltocht. In de Nederlandse zomer wordt het ‘s nachts bijvoorbeeld zelden kouder dan 12 graden. Op hooggelegen kampeerplekken in de Alpen is dat wel anders. 

Kies een slaapzak met een comforttemperatuur die niet hoger is dan de nachttemperatuur die je verwacht. Verwacht je nachttemperaturen van 12 graden? Dan kies je bijvoorbeeld voor een slaapzak met een comforttemperatuur van 8 tot 12 graden. Heb je het snel koud? Dan kun je beter dichter bij die 8 dan bij die 12 gaan zitten.

Er zijn ook slaapzakken met een comforttemperatuur van -10 graden. Die zijn ook zeker warm genoeg voor jouw trip. Waarom deze niet kiezen? Omdat je het daarin waarschijnlijk te warm gaat krijgen, en omdat slaapzakken vaak groter en zwaarder worden naarmate ze een lagere comforttemperatuur hebben.

zomerslaapzak-kopen(foto: StefaNikolic via Getty Images)

2. Kies het beste (vul)materiaal

Zomerslaapzakken zijn gevuld met dons of met synthetisch materiaal. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen.

Waarom ik voor dons zou kiezen:

 • lichter
 • compacter verpakt

Waarom ik voor synthetisch zou kiezen:

 • diervriendelijker
 • isoleert beter in een vochtige omgeving
 • goedkoper

Er is niet een juiste optie. Ga je naar een gebied waar het heel vochtig is, overweeg dan zeker een synthetische vulling.

Ik kies voor mijn zomerslaapzakken voor een synthetische vulling, omdat ik principieel liever geen dons gebruik. Voor een zomerslaapzak vind ik het (minimale) extra gewicht en pakvolume niet zo erg. ‘s Winters gebruik ik wel een donzen slaapzak, omdat ik op heel koude plekken kampeer. De synthetische slaapzakken die me daar warm zouden kunnen houden, passen niet in mijn rugzak.

zomerslaapzak

3. Bepaal de beste vorm

Slaapzakken komen in verschillende vormen. Je kiest tussen een mummievormige of een rechthoekige slaapzak. Voordelen van een mummie ten opzichte van rechthoekig zijn:

 • slaapzak kan je beter warm houden, omdat je lichaam minder lucht in je slaapzak op hoeft te warmen
 • slaapzak neemt ingepakt minder ruimte in
 • slaapzak is lichter

Zomerslaapzakken met een comforttemperatuur boven de 10 graden zijn vaak redelijk dun. Daarin merk je dat verschil in volume en gewicht niet zo goed. Bij warmere slaapzakken gaat het wel een rol spelen.

Ik kies standaard voor een mummiemodel. Tijdens mijn werk in de buitensportwinkel kwam ik ook veel mensen tegen die voor het rechthoekige model kozen. Zij konden niet lekker slapen in een mummieslaapzak en vonden het extra comfort de nadelen wel waard.

Slaapzakken verschillen onderling ook in de maat. Voor lange en brede mensen zijn er L-XL-slaapzakken. Kies alleen voor zo’n slaapzak als je die extra ruimte ook echt nodig hebt, anders draag je zinloos meer gewicht en volume mee. 

Er zijn bovendien speciale slaapzakmodellen voor vrouwen. Deze houden rekening met de vorm van de gemiddelde vrouw. Ze bieden ook extra isolatie op plekken waar de gemiddelde vrouw dat fijn zou vinden. Ik zou me hier niet te veel op focussen, omdat ik betwijfel of je dat verschil echt gaat merken.

zomerslaapzak-vorm

4. Zoek naar lichtgewichte opties

Een voordeel van kamperen in de zomer, is dat je slaapzak minder warm hoeft te zijn. Een minder goed isolerende slaapzak is vaak lichter en compacter. Ideaal, want je moet je zomerslaapzak tijdens je wandeltocht waarschijnlijk in je rugzak dragen. Dat is ook de reden dat ik je aanraad om geen slaapzak mee te nemen met een veel lagere comforttemperatuur dan je nodig hebt. 

Ook het gewicht van zomerslaapzakken met dezelfde comforttemperatuur kan enorm variëren. Donzen slaapzakken zijn vaak lichter dan synthetische alternatieven, al merk je dat verschil bij zomerslaapzakken minder goed dan bij winterslaapzakken. De ene synthetische vulling is bovendien zwaarder dan de andere. Heb je een aantal mogelijk geschikte zomerslaapzakken gevonden die je allemaal fijn lijken? Kies dan voor het lichtste (en compactste) model.

zomerslaapzak-lichtgewicht(foto: StefaNikolic via Getty Images)

5. Kijk hoe compact je slaapzak is

Je moet meer in je rugzak meenemen dan alleen je slaapzak. Wel zo fijn als je slaapzak dan zo weinig mogelijk ruimte inneemt. Daarbij let je op het pakvolume van de slaapzak: hoe groot is hij als je hem op zijn kleinst in de ‘stuffsack’ (hoes) gestopt hebt? Een tip hierbij: rol je (donzen) slaapzak niet op, maar prop hem in het zakje. Gebruik een luchtdichte zak (bijvoorbeeld een ‘drybag’) om het volume verder te verkleinen.

Heb je slaapzakken gevonden die qua comforttemperatuur, materiaal en vorm geschikt zijn? Kies dan de lichtste en compactste optie. Nogmaals: mummievormige en donzen slaapzakken zijn compacter en lichter dan rechthoekige en synthetische slaapzakken.

Andere dingen om op te letten bij het kiezen van je zomerslaapzak

Bovenstaande vijf eigenschappen vormen de grootste verschillen tussen zomerslaapzakken. Daar zou ik me hoofdzakelijk op focussen. Blijven er dan nog keuzes over en twijfel je waarop je verder moet selecteren? Dit zijn andere dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van je zomerslaapzak:

 • Duurzaamheid (tip: Vaude is hier goed in)
 • Kwaliteit (een slaapzak van Nomad zit qua ritsen beter in elkaar dan een van de Decathlon)
 • Prijs
 • Een zakje voor je telefoon in de binnenvoering

Let ook op aan welke kant de rits van de slaapzak zit. Rechtshandigen hebben vaak de voorkeur voor een rits aan de linkerkant.

welke-zomerslaapzak

Mijn favoriete merken voor je zomerslaapzak

Er zijn veeeeele merken zomerslaapzakken. Goedkope merken zoals die van de Decathlon, en duurdere merken zoals het duurzame merk Vaude. Ik snap de neiging om voor de goedkoopste optie te gaan, zeker als je ook nog een tent, rugzak en matje moet kopen. Mijn ervaring met goedkopere merken is dat de vulling, ritsen en naden opvallend minder lang meegaan dan die van betere merken. Wel zo duurzaam en uiteindelijk ook beter voor je portemonnee.

Wil je reizen met een klein budget? Kijk dan ook naar tweedehands slaapzakken van goede merken. Je kunt zo’n slaapzak inleveren bij wasservice van Bever, waar je hem voor dertig euro kunt laten reinigen. Hij komt dan fris en met netjes opgeknapte vulling weer terug.

Dit zijn mijn favoriete kwaliteitsmerken voor zomerslaapzakken:

(klik op de linkjes om door mij gefilterde opties voor zomerslaapzakken van dat merk te zien)

Zo blijf je warm in je zomerslaapzak

Alleen een goede zomerslaapzak hebben zorgt er niet voor dat je warm blijft. Je hebt ook een voldoende isolerende slaapmat nodig (lees mijn artikel over lichtgewicht slaapmatten). Je slaapzak wordt tussen jouw lichaam en de grond platgedrukt, waardoor hij zijn werk niet goed kan doen. De kou die van de grond komt, moet dus door een matje tegengehouden worden.

Andere tips om warm te blijven in je zomerslaapzak:

 • Ga warm je bed in. Je slaapzak gaat je niet actief opwarmen als je koud bent. Ben je toch niet comfortabel warm? Doe een paar jumping jacks.
 • Zorg dat je genoeg gegeten hebt. Ga je met honger naar bed, dan kan je lichaam je niet goed warm houden.
 • Bedek je hoofd met de slaapzak of eventueel een muts of capuchon als het buiten koud is.
 • Trek je slaapzak dicht, zodat de lucht die jij opwarmt niet kan ontsnappen.
 • Doe de ritsen van je tent op tijd dicht, zodat er zoveel mogelijk warmte van de dag bewaard blijft.

Heb je het juist te warm in je slaapzak? Rits hem gewoon een stukje open om wat lucht te laten ontsnappen. Ook de slaapzak-capuchon afdoen en de tent een stukje openritsen kan helpen.

zomerslaapzak-warm-genoeg

Je zomerslaapzak onderhouden

Heb je eenmaal een fijne zomerslaapzak gevonden, dan wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat. Daarom wat onderhoudstips:

 • Bewaar je slaapzak niet opgepropt in de stuffsack (hoes), maar leg hem losjes op een droge plek.
 • Laat je slaapzak tussendoor en voordat je hem een tijdje weglegt goed drogen.
 • Gebruik een lichtgewicht lakenzak (liner) om je slaapzak van binnen fris te houden.
 • Was je synthetische slaapzak zo weinig mogelijk. Laat hem liever buiten luchten.
 • Was je donzen slaapzak wel regelmatig, of liever nog: laat dat doen door de wasservice van Bever. Daarbij wordt het dons weer lekker fluffy en isolerend.
Op zoek naar een lijstje van wat je verder nog nodig hebt voor je meerdaagse wandeltocht? Download mijn gratis stappenplan!


Reacties
Categorieën