Wandelkleding van wol of synthetisch
Outdoorspullen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Outdoorspullen
09/10/2020
3 min

Veganistisch backpacken: hoe doe je dat?

09/10/2020
3 min

Veganistisch backpacken, wandelen en kamperen, kan dat? Een jaar geleden stond ik in een grote buitensportwinkel met verbazing te luisteren naar de verkoper, die me vertelde dat veganistisch backpacken onmogelijk is. En dat vegetarisch backpacken al ingewikkeld zou zijn, en dat ik beter mijn 'principes even aan de kant kon zetten'. Daar ging ik natuurlijk niet mee akkoord, en bij navraag in een tweede winkel (waar ik zelf werkte) werd ook wat lacherig gereageerd. Na uitgebreid research doen weet ik inmiddels dat het prima te doen is om geheel veganistisch een trektocht te maken. Dit is wat ik geleerd heb over veganistisch backpacken.

Veganistisch eten op je trektocht

Dat je met een volledig plantaardig dieet voedingsstoffen tekort zal komen tijdens je hike, is niet waar. Thuis leven we tenslotte ook prima gezond op plantaardig voedsel, hoezo zou dat op reis niet kunnen? Mits je de juiste voeding koopt natuurlijk. Ik koop gevriesdroogde maaltijden van goede kwaliteit, die goed vullen én verbruikte brandstof en voedingsstoffen net zo goed aanvullen als niet-vegetarische maaltijden. Deze maaltijden bevatten vaak relatief veel soja en bonen en zijn verbazingwekkend smakelijk. Als ontbijt eet ik Quaker kant-en-klare havermout (handige zakjes met één portie, waarvan ik er twee per ontbijtje eet) met kaneel er in. Hier voeg ik kokend water en rozijnen aan toe. Voor de lunch eet ik crackers met pindakaas en tussendoor vegan bars uit de supermarkt (zoals Cliff bar, Nakd. fruitrepen, etc.).


Vegan gevriesdroogde maaltijden

Gevriesdroogde maaltijden zijn maaltijden die eerst compleet bereid zijn, en daarna door extreme kou weer gedroogd werden. De maaltijd zit daarna als poeder met bijvoorbeeld grote stukken boon of soja gedroogd in een zakje. Onderweg giet je kokend water in het zakje en laat je alles een tijdje staan (de bereidingstijd verschilt per maaltijd). Daarna smul je van een gezonde maaltijd, zo uit het zakje.

De kwaliteit van gevriesdroogde maaltijden verschilt nogal. Zelf ben ik qua smaak en ingrediënten geen fan van Adventure Food, maar des te meer van Real Turmat, Firepot en Summit to Eat. Deze maaltijden bevatten vooral ingrediënten die je ook in je eigen keukenkastjes tegen zou kunnen komen en geen palmolie. Je hebt een ruime keuze uit veganistische, gevriesdroogde maaltijden. Mijn favorieten zijn de 5 bean cassoulet van Summit to Eat en de Firepot Porcini paddenstoelen risotto. veganistisch-ontbijt-camping Mijn favoriete veganistische ontbijt voor op de camping


Veganistische wandelschoenen

Leer is een veelgebruikt materiaal voor wandelschoenen, maar totaal niet vegan natuurlijk. Als veganist kom je dan al snel uit bij schoenen van synthetisch materiaal. Voordelen van dit materiaal zijn naast diervriendelijkheid ook de prijs en het makkelijkere onderhoud. Een nadeel is dat deze schoenen wel weer plastic bevatten. Polyurethaan (pu) is daarbij minder schadelijk voor het milieu dan polyvinylchloride (pvc). Schoenen van synthetisch materiaal zijn warmer dan leren schoenen, waardoor je voeten eerder gaan zweten. Neem altijd een droog paar sokken mee om onderweg natte exemplaren door droge te vervangen om blaren te voorkomen.

Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met diervriendelijke alternatieven voor leer. Zo wordt getest of het mogelijk is om nepleer te maken uit fruitafval, dierlijke cellen in een lab, paddenstoelen of zeewier. Steeds meer wandelschoen-merken hebben een vegan lijn binnen hun producten (zoals Merrell). Goed nieuws: de schoenen van dit soort nepleer kosten vaak net zoveel als hun dierlijk leer varianten. Omdat ik vrij nieuw ben in de wereld van vegan wandelschoenen, verwijs ik je graag naar externe websites voor een vergelijking tussen merken en modellen:

Vegan wandel- en kampeeruitrusting

Ook voor je kampeeruitrusting kun je veganistische keuzes maken. Koop geen kleding met dons of wol. Er zijn goede synthetische alternatieven op de markt die net zo warm zijn (maar vaak wel iets minder compact op te ruimen). Ik heb zelf een synthetisch gevuld jasje van Arc'Terix mee om me 's avonds bij de tent warm te houden.

Ook slaapmatjes en slaapzakken koop je zonder donsvulling. In de outdoor wereld is gewicht heel belangrijk, en voor sommigen zelfs een obsessie. Natuurlijk is het fijn om met minder gewicht op je rug te lopen, en ik ben zeker een voorstander van hoe lichter, hoe beter. Ondanks dat koop ik uit principe toch een relatief zware, synthetische slaapzak. Er zijn geen synthetische alternatieven voor donsslaapzakken met hetzelfde gewicht bij dezelfde comforttemperatuur. Toch draag ik liever een paar honderd gram extra op mijn rug als ik daarmee dierenleed kan voorkomen. Relatief nieuw op de markt zijn slaapzakken van gerecycled dons van bijvoorbeeld Vaude, voor wie toch de voorkeur heeft voor een donzen slaapzak. De meeste slaapmatjes die op de markt zijn, hebben geen donsvulling. Vaak wordt donsvulling alleen gebruikt voor extreem goed geïsoleerde matten in een hogere prijsklasse.

veganistisch-backpacken-voeding
 Veganistisch backpacken kan goed met vegan gedvriesdroogde maaltijden

Meer over vegan trektochten maken

Ik leer vrijwel elke week nog nieuwe dingen over veganistisch backpacken en duurzaam op vakantie gaan. De ontwikkelingen in deze markt gaan ook erg snel, waar ik dan weer erg blij van word. Heb je aanvullende tips, opmerkingen of vragen? Laat vooral een reactie achter, dan kunnen we elkaar helpen.

Reacties
Categorieën