wandeljas
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
10/27/2020
5 min

Welke wandeljas moet ik kopen

10/27/2020
5 min

Een goede wandeljas is onmisbaar voor elke wandelaar. Niet alleen voelen natte lagen kleding op je huid heel vervelend, ze brengen je gezondheid ook nog in gevaar. Maar: wat is een goede wandeljas? Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en helemaal verward raakt van de vaktaal op internet. Ik probeer je in simpele taal uit te leggen waar je op moet letten.

Wat is het verschil tussen een softshell en hardshell wandeljas?

Jassen die geschikt zijn voor wandelen, kun je opdelen in softshellen hardshell jassen.

Softshell jassen zijn winddicht, maar houden water niet lang buiten. Ze zijn dan ook geschikt voor wandeling in droog en fris tot koud weer. Softshell jassen ademen goed en geven je veel bewegingsvrijheid en warmte. Verwacht je meer dan een klein buitje? Neem dan (ook) altijd een hardshell wandeljas mee.

Hardshell jassen zijn winddicht en waterdicht. Ze lijken op een standaard wandeljas, maar zijn wel altijd ademend. Je kunt je hardshell in plaats van je softshell dragen, of op koude dagen over je softshell heen aan trekken.

Kies voor een ademende wandeljas (hardshell)

Een regenjas houdt water dat uit de lucht komt buiten, zodat de onderliggende kleding en huid droog blijven. Een goede regenjas zorgt ervoor dat je daarbij niet alsnog nat wordt van je eigen zweet. Koop altijd een ademende waterdichte wandeljas, die het vocht dat jij produceert afvoert naar buiten. Zelfs de beste jas kan niet voorkomen dat zich een laagje condens vormt aan de binnenkant van je jas bij harde inspanning, maar alle beetjes helpen.goede-regenkleding-wandelingEen goede wandeljas is onmisbaar tijdens een wandeling

Koop ik een wandeljas met een membraan of een coating?

Regenjassen zijn waterdicht dankzij een coating of een membraan. Jassen met een coating zijn vaak goedkoper, maar ook kwetsbaarder en daardoor niet zo geschikt als je de jas veel en/of met een rugzak op gaat dragen. Betere waterdichte wandeljassen zijn waterdicht dankzij een membraan. Hoeveel laags zo’n membraan is, verschilt per jas.

Hoeveel laags moet het membraan van mijn wandeljas zijn?

Kies voor het wandelen een wandeljas met twee, tweeënhalf of drie lagen. Bij een tweelaags membraan zit de buitenlaag direct op het membraan. Soms bevat de jas een losse, net-achtige voering voor extra warmte. Jassen met een tweelaags membraan volstaan als je niet met een (zware) rugzak op wilt lopen en je jas vooral gebruikt voor een rondje door de wijk met je hond.

Wie met een (zware) rugzak op gaat lopen, koopt een jas met een drielaags membraan. Bij een drielaags membraan ligt het membraan tussen een binnenlaag en een buitenlaag ‘gesmolten’. Je ziet in de jas geen drie lagen zitten omdat de drie lagen samen één nieuwe, dikkere laag vormen. Of een jas drielaags is, lees je op het kaartje of in de omschrijving in de winkel.

Moet een wandeljas ook warm zijn?

Wie ook in de winter gaat kamperen en/of wandelen, vind het misschien fijn als de jas ook enigzins warm is. Er zijn gevoerde hardshells te koop. Ik geef zelf de voorkeur voor een ongevoerde hardshell die ik het hele jaar kan gebruiken. Op koudere dagen draag ik daaronder meer lagen kleding (of als ik kort wandel: een dikke trui), zodat ik het niet koud hoef te krijgen.

Koop ik een waterdichte wandeljas of poncho?

Een poncho heeft als voordeel dat je hem, mits hij een speciale uitsparing heeft, over je rugzak kan dragen. Een wegwerp-poncho van de Action of ANWB is sowieso een no-go. Niet alleen kun je dan net zo goed in een vuilniszak lopen zweten, ook met het oog op het milieu is zo'n poncho een slecht idee. Er zijn (dure) ponchos van goede kwaliteit die goed ademen, maar ik vind ze niet praktisch. Dat is een persoonlijke voorkeur natuurlijk, dus test gerust uit of een poncho wat voor jou is. Ik vind een poncho vaak veel wind vangen, waardoor ik niet comfortabel loop. Daarnaast zijn ze vaak minder uitgerust met zakken en ritsen en strak te sluiten mouwen, wat ik toch echt wel mis. Ik heb enkele keren in Scandinavië in een poncho gelopen en peins er niet over om zelf een poncho mee te nemen op mijn meerdaagse wandeling.

Regenkleding-keuzehulpIk draag liever een wandeljas dan een poncho

Waar moet ik verder op letten bij de keuze van een wandeljas?

 • Pasvorm: jassen verschillen onderling enorm in pasvorm, dus pas je jas altijd voor aanschaf.
  • kun je je armen vrij bewegen?
  • passen er nog meerdere lagen kleding onder je jas?
  • bedekt de jas je rug en je polsen voldoende? (voor mij als best lange vrouw zijn veel jassen te kort op de rug)
 • Gewicht en pakvolume: hoe lichter en kleiner in te pakken, hoe beter, zolang het niet ten koste gaat van de kwaliteit
 • Capuchon: koop altijd een jas met capuchon
  • kun je om je heen kijken als je je capuchon op hebt?
  • kun je de capuchon vastzetten, zodat hij niet afwaait bij sterke wind?
 • Zakken: kun je nog bij de jaszakken (en de ritsen) als je je rugzak op hebt?
 • Waterkolom
 • Ritsen
  • worden de ritsen beschermd door een laagje stof aan de binnen- en/of buitenkant?
  • zitten er ritsen voor extra ventilatie onder de oksels? (niet essentieel, wel fijn voor mensen die het snel warm hebben)
 • Duurzaamheid: hoe duurzaam is het materiaal waarvan je jas gemaakt is? En hoe mens- en milieu-vriendelijk was het productieproces? Merken die hier bewust mee bezig zijn, zoals Vaude, vermelden dit vaak op een label en/of in de omschrijving. Lees hier mijn tips voor duurzame wandelkleding.

Vergeet ook niet een regenbroek mee te nemen. Een regenbroek moet aan dezelfde eisen voldoen als een regenjas. Lange ritsen aan de onderkant van de pijpen zijn daarbij naar mijn mening essentieel, zodat je je regenbroek aan en uit kunt doen zonder je schoenen uit te trekken.

Maar... die jassen zijn zo duur

Ja, aan goede, drielaags hardshell jassen hangt een prijskaartje waar je misschien even van moet slikken. Toch vind ik een goede regenjas echt de investering waard. Niet alleen gaan deze goede jassen langer mee (en zijn ze daarmee over de langere termijn gemeten helemaal niet zo duur), ze zijn ook betrouwbaarder in je droog (en daarmee: levend) houden. Maak een bewuste keuze voor je jas, pas verschillende modellen en je kunt jaren vooruit met je (dure) jas. Voor regenjassen geldt vaak: hoe duurder, hoe beter.

Conclusie: wat is de beste wandeljas?

Ik raad je aan om een hardshell met een drielaags membraan te nemen. Ik geloof niet dat er binnen die categorie één perfecte jas is waar iedereen blij van wordt. Ook de pasvorm is belangrijk, en niet iedereen is gelijk gebouwd. Je kunt, als je het gewicht en het volume geen probleem vindt, een (extra) softshell jas meenemen voor droge dagen.

Vind je het fijn om nog iets meer gestuurd te worden in welke hardshelljas nou goed is? Oppad.nl teste hardshell jassen van A-merken. Kijk ook naar oudere tests voor oudere modellen jassen, die nu mogelijk goedkoper zijn.regenjas-rugzak Waterdichte wandeljassen met een coating zijn vaak goedkoper, maar ook kwetsbaarder en daardoor niet zo geschikt als je de jas met een rugzak op gaat dragen

Reacties
Categorieën