Trektocht routes in België en de Ardennen
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
11/15/2020
2 min

Meerdaagse wandelroutes in België

11/15/2020
2 min

Ook in België weten ze hoe ze mooie lange afstand wandelroutes uit moeten zetten. Deze meerdaagse wandelroutes heten in België Grote Routepaden (GR, de afkorting die ook voor het Franse Grande Randonnee gebruikt wordt). Nadat ik over de Lange Afstand Wandelpaden in Nederland schreef, vond ik het tijd worden om ook de meerdaagse routes in België te benoemen.

De mooiste meerdaagse wandelroutes in België

Door België lopen verschillende GR (Grande Randonnee of Grote Routepaden) routes. Deze zijn internationaal erkend en gemarkeerd met rood-witte markering. In België heb je daarnaast een lokale organisatie, Grande Traversée des Ardennes (GTA). Deze organisatie heeft prachtige routes uitgezet en deze zijn witgeel gemarkeerd.

In de zomer van 2020 stond er een groot aantal Belgische lange afstand wandelpaden op mijn planning. Helaas gooide Corona roet in het eten, maar dat er prachtige routes door België slingeren is zeker. Ik selecteerde een paar van mijn verlanglijstje:

Escapardenne Eisleck Trail - 106 km

Wandel dwars door de prachtige Ardennen. Begin in Kautenbach in Luxemburg en loop door de Luxemburgse en Belgische Ardennen naar La-Roche-en-Ardenne. Vanaf daar kun je de route eventueel verlengen met de Transardennaise.lange-wandelroutes-belgie-markering De lange afstand wandelroutes worden in België gemarkeerd met rood-wit (GR) of geel-wit (GTA)

Transardennaise – 160 km

De Transardennaise is één van de mooiste wandelingen die ik in mijn leven gedaan heb. Het landschap wisselt snel af tussen dennenbossen en glooiende velden. Oh en dan heb ik het nog niet eens over de pittoreske dorpjes onderweg. De route begint in La-Roche-en-Ardenne en eindigt in Bouillon. Je kunt hem eventueel verlengen door te beginnen in Marche-en-Famenne en de 57 km lange Transfamenne naar La-Roche-en-Ardenne te volgen.

Transgaumaise - 140 km

Alle lange afstand wandel-fans die ik in België tegen kwam, raadden mij aan om de Transgaumaise te gaan lopen. Ik heb eerder dagtochten in de Gaume gemaakt en snap wel waarom mensen zo enthousiast zijn. Het klimaat is hier anders dan in de rest van België, wat je terugziet in andere plantensoorten en huizen van gelige stenen.

GR16 langs de Semois - 202 km

Ik woonde eens drie maanden vlakbij de Semois. Vrijwel elke dag liep ik langs deze sprookjesachtige rivier die door de bossen van het zuiden slingert. Een echte aanrader, ook als je slechts een klein stukje kunt doen. De route begint bij de bron van de rivier in Aarlen en eindigt zo’n 200 km later Monthermé.trektocht-routes-belgie-ardennenDoor het afwisselende landschap van de Ardennen slingeren meerdere trektocht-wandelroutes 

Meer leren over lange wandelroutes

Een overzicht en korte beschrijving van alle GR-routes in de Ardennen vind je op de website van Belgisch Luxemburg. Je hoeft trouwens niet de gehele afstand van de lange wandelroutes af te leggen. De routes zijn opgedeeld in etappes, die je ook los kunt volgen. Parkeer je auto op je eindpunt en reis met het openbaar vervoer of een taxi terug naar je beginpunt. Voor een aantal GR-routes zijn speciale ‘luswandelingen’ uitgezet waarbij je terugkomt op je beginpunt. Voor routewijzigingen op de GR-routes is er een aparte website.

Op de website van de GTA vind je de wandelroutes die de organisatie uitgezet heeft binnen de Ardennen. Via de organisatie kun je ook volledig verzorgde wandelarrangementen op de routes boeken.

De website trekkings.be is mijn go-to website voor uitgebreide informatie over lange afstand wandelroutes in België. Completere informatie vind je nergens anders op internet (je moet er wel even goed voor gaan zitten, dus pak maar vast een kop thee erbij).

Tip: combineer je wandelavontuur in België met een meerdaagse wandelroute in Luxemburg.

Reacties
Categorieën