Gr Routes
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
03/29/2021
3 min

GR routes: Grote Routepaden of Grande Randonnée

03/29/2021
3 min

GR routes vind je door heel Europa. Maar waar staat 'GR' eigenlijk voor, en wat zijn die GR routes precies? En hoe kom je meer te weten over deze routes? Ik ga het je vertellen!

Wat zijn GR routes?

GR is een afkorting voor Grote Routepaden (Vlaams), Grande Randonnée (Frans), Grande Rota (Portugees) of Gran Recorrido (Spaans). In het Nederlands noemen wij deze paden Lange Afstand Wandelroutes (LAW's). GR's zijn lange, heel lange, wandelroutes van enkele honderden tot enkele duizenden kilometers lang. In Europe vind je meer dan honderd van deze routes! De kans is groot dat je al eens een stukje op een GR-pad gelopen hebt. De routes worden in beide richtingen met rood-wit markering aangeduid. De meeste GR's vormen één lange lijn, en zijn niet circulair, al zijn er uitzonderingen op die regel. Regelmatig zal je achtervoegsels achter de naam van een GR route zien staan. Dat ziet er dan bijvoorbeeld uit als 'GR5a'. Dit achtervoegsel duidt een variant op de route aan.

gr-routes


GR de Pays

Naast de internationaal erkende GR routes, hebben veel Europese landen ook lokale lange afstand wandelroutes die vaak binnen de landsgrenzen blijven. Zo heb je in Nederland de LAW's (onze vertaling van GR route, zoals het Nederlands Kustpad) en Streekpaden. In België heb je de GTA routes en in Frankrijk de GR de Pays. Deze routes hebben allemaal hun eigen standaard markering, die niet rood-wit is. grande-randonnee

E-routes: een combinatie van GR routes

Diverse GR routes en lokale wandelpaden (zoals onze streekpaden) vormen samen de E-routes. 'E' staat hierin voor Europese, en deze E-routes strekken over heel Europa. Er zijn twaalf E-routes. Sommige van deze routes zijn meer dan 10.000 kilometer lang, dus je kunt je voorstellen dat je daar iets meer dan een weekend voor nodig hebt ;) grote-routepaden

De bekendste GR routes

De GR waar ik het meest over hoor is de GR5, die begint in Hoek van Holland en vrijwel recht naar het zuiden loopt. Hij eindigt in Nice, aan de Middellandse Zee. Hij is 2.290 kilometer lang en is eventueel uit te breiden met een tocht door Engeland en Schotland (de E2). Hij loopt via Limburg door de Belgische Ardennen, Duitsland (een heel klein stukje), Luxemburg en de Franse Alpen. Vooral het traject in de Alpen is heel populair. Andere favorieten zijn:

  • GR11: aan de Spaanse kant van de Pyreneeën van kust naar kust
  • GR10: door de Franse Pyreneeën van kust naar kust (deze GR is technischer dan de GR11)
  • GR20, ook wel bekend als de zwaarste GR die er bestaat: 180km over Corsica
  • GR3: 1243 kilometer van de oorsprong (Centraal Massief) naar de monding (boven Nantes) van de Loire rivier
  • GR65: een 740 km lange pelgrimsroute (Sint Jacobspad) door de Franse Vooralpen en de Pyreneeën
  • GR70: de 252 km lange route door de Cevennen, die in de voetsporen treedt van Robert Louis Stevenson die de route met een ezel liep.

Let op: kijk voor vertrek goed naar de moeilijkheidsgraad. Lang niet alle GR zijn geschikte trektochtroutes voor beginnerslange-afstand-wandelpad-europa

Hoe vind je GR routes?

Op GRinfos.com vind je een overzicht van alle GR's. Klik op een lijntje op de kaart om te zien welke route daar loopt, of zoek onder de kaart een GR route op. Echt overzichtelijk vind ik de website niet en dat komt vooral door het grote aanbod GR's dat een netwerk door heel Europa vormt. En dan heb je ook nog alternatieven en uitbreidingen voor etappes van de GR's, dus je snapt: veel kilometers om te verzamelen op één site! Ben je van plan om toch niet de hele GR te lopen, maar slechts een paar dagen tot een paar weken op pad te gaan? Dan kun je beter op 'GR route in [vul hier het land in waar je heen wilt]' zoeken.

Tip: nog leuker dan op internet zoeken, is een (lokale) reisboekhandel bezoeken en kijken welke GR routegidsen je tegenkomt.nederlandse-gr-padenNederlandse GR paden noemen we Lange Afstand Wandelpaden

Zelf een GR wandelen?

Ik kan het je van harte aanbevelen om een (deel van een) Grote Routepad te wandelen. Houd er bij het kiezen van je GR(-etappes) rekening mee dat niet elke GR voor alle niveaus geschikt is. Met name de etappes door de bergen zijn soms best technisch, en daardoor niet geschikt voor wandelaars zonder bergervaring. Wil je weten hoe je je voorbereid op een trektocht en wat je allemaal mee moet nemen? 

---> Download mijn gratis stappenplan voor je wandelvakantie!

Reacties
Categorieën