boswachterswoning in Drenthe
Nederland
Paulien
Nederland
08/08/2023
6 min

Op avontuur vanuit een boswachterswoning in Drenthe

08/08/2023
6 min

Mijn nomadische leefstijl zorgt ervoor dat ik veel minder tijd doorbreng met vrienden dan ik graag zou willen. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk quality time in te plannen als ik wél in Groningen ben. Samen met een middelbare schoolvriendin besloot ik een weekendje in een boswachterswoning in Drenthe door te brengen. Een weekend geen autogeluiden zoals in Groningen, maar het fluiten van vogeltjes. Geen uitzicht op andere woningen, maar op het groen van het bos. Een traktatie voor mijn vaak overprikkelde hoofd en de perfecte locatie om aandachtig samen tijd door te brengen.

boswachterswoning-in-Drenthe-Specht

Boswachterswoning De Specht

Liefde op het eerste gezicht bestaat. Ik was direct verliefd toen ik aan het eind van het bospad het zwarte houten huisje zag liggen. ‘De Specht’, stond op de zijkant. Het is echt waar, hier gaan we slapen! Na het invoeren van de sleutelcode, wandelde ik mijn droomhuis binnen. Minimalistisch maar sfeervol ingericht. Met bedsteden om in te slapen.

vakantiehuisje-boswachterswoning-in-Drenthe-Specht

Het was begin augustus tijdens mijn bezoek, maar het weer deed het lijken alsof het hartje herfst was. Dat mocht de pret niet drukken, omdat we het binnen zo gezellig hadden. We staken de aanwezige kaarsjes aan en deden dobbelspelletjes bij een knapperend haardvuur. We namen ruim de tijd voor warme ontbijtjes en uitgebreide avondmaaltijden en bespraken het leven met een gin tonic op de bank. Zo beleefden we de perfecte combinatie tussen buitentijd en knusse binnentijd.

vakantiehuisje-boswachterswoning-in-Drenthe-Specht

logeren-boswachterswoning-in-Drenthe-Specht

De Specht in het kort:

  • voormalige boswachterswoning van Staatsbosbeheer
  • voor maximaal 4 personen (twee 2-persoonsbedden).
  • van alle gemakken voorzien, inclusief ligbad, vaatwasser en oven
  • met open haard (hout meegeleverd)
  • met houtgestookte hottub (Dutchtub met in de wanden een natuurlijk warmte-circulatiesysteem) in het bos
  • makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Als je boodschappen voor je hele verblijf meeneemt, kun je je dagenlang zonder auto vermaken.
  • in natuurgebied Sleenerzand, nabij het schattige dorpje Noord-Sleen
  • te huur voor een weekend, midweek of week - prijs afhankelijk van periode
  • inclusief wifi en goed telefoonbereik (hoewel offline gaan ook zo lekker is!)

luxe-boswachterswoning-in-Drenthe

Wandelparadijs in de tuin

De Specht ligt in het bosrijke natuurgebied Sleenerzand. Lopend vanaf het huisje kun je heerlijke boswandelingen maken. Wandel bijvoorbeeld 5 kilometer door bos en over een heide met jeneverbessen. Voor een grotere ronde kun je deze 10,5 kilometer lange route door het Sleenerzand volgen. Rondom de recreatieplas aan de overkant van de grote weg maak je een 2,7 kilometer lange ronde. In het huisje ligt een wandel- en fietskaart waarop alle gemarkeerde wandelroutes in de buurt aangegeven staan. De 4,7 kilometer lange Jeneverbesroute loopt vlak langs het huisje en de 5,2 kilometer lange Mierenroute ligt op loopafstand. Op rijafstand wandel je door natuurgebieden zoals het Mantingerveld en Boswachterij Hooghalen-Grolloo-Schoonloo. Kortom: wandelaars zitten in De Specht wel goed ;)

boswachterswoning-huren-in-Drenthe

buitenlevenvakanties-boswachterswoning-drenthe

Zwemmen in het paradijs

Wit strand, groenblauw water en dichte bossen op de oevers. Op slechts 15 minuten wandelen van De Specht ligt een paradijselijke recreatieplas. De Kibbelkoele is by far een van de mooiste zwemplekken waar ik een duik genomen heb. Nergens is het water zo diep dat je er niet kunt staan. Dat maakt zwemmen voor mij extra ontspannen. Op heel warme dagen kan het er druk worden, maar op de niet al te zonnige zondagochtend had ik het strand bijna voor mij alleen. Ideaal voor een verfrissende ochtendduik!

zwemplas-boswachterswoning-drenthe

boswachterswoning-huren-Drenthe

Fietsen in Drenthe

Vlakbij het huisje ligt een van de leukste mountainbikeroutes van Drenthe. Geoefende mountainbikers springen er van schansjes en downhillen van de stuifzandheuvels. De ruim 31 kilometer lange route is bewegwijzerd met rode mountainbikemarkering. Hij is gemiddeld moeilijk (blauw niveau), met wat extra moeilijke (rood niveau) lussen. De singletrack nabij recreatieplas de Kibbelkoele is bijvoorbeeld extra slingerend gemaakt. Bekijk hier meer routedetails.

Wie liever over verharde paden fietst, zet een eigen route uit met de knooppunten die op de fietskaart in het huisje staan. Je hebt genoeg keuze uit Drentse dorpjes (zie verderop), hunebedden en fietspaden door de natuur. Ik zette een 38 kilometer lange en een bijna 70 kilometer lange fietsroute uit langs mijn favo plekken in de omgeving. Helaas gooide het onweer bij ons roet in het eten, maar ik kom nog eens terug om een van deze routes te fietsen!

→ Tip: bij fietsenwinkel André Janssen in Noord-Sleen kun je (elektrische) fietsen en mountainbikes huren.

fietsen-drenthe-boswachterswoning

Leuke dorpjes in de omgeving

Ik houd van authentieke Drentse dorpjes. Met hun fotogenieke boerderijtjes, groene brinken (dorpspleinen) en zalige rust. Misschien ligt het aan mijn Drentse genen, maar ik voel me er direct thuis. Dorpjes zoals (oud-)Aalten, Odoorn, Zweeloo en Noord-Sleen bezocht ik tijdens eerdere bezoeken aan de omgeving. Tijdens mijn weekendje in De Specht besloot ik eindelijk Orvelte te bezoeken. Dit dorpje is als een gratis te bezoeken openluchtmuseum. Ik sprak er met mensen in vroeg 20e-eeuwse klederdracht. Verbaasde me over de trots waarmee mannen op klompen hun trekkers tentoonstelde. Voelde me hebberig met alle linnen tuinbroeken, handgemaakte kaarten en verse streekproducten op het marktje. Je bezoekt Orvelte niet voor de rust, maar een tijdreis tussen de oude boerderijtjes is zeker leuk!

orvelte

drentse-dorpjes-bij-boswachterswoning

Hunebedden

‘Kom, ik weet een leuke picknickplek.’ Mijn vriendin rijdt braaf naar de locatie die ik in haar Google Maps ingevoerd heb. Ik wijs vol trots een picknickbankje naast een hunebed aan. Ze lijkt weinig verbaasd dat ze naast een prehistorisch graf gaat picknicken. Ik vind hunebedden zo intrigerend! In de omgeving van Noord-Sleen staan er genoeg. Wandel vanuit De Specht bijvoorbeeld naar hunebed De Papeloze Kerk, die deels gerestaureerd is. Bij het gezellige Noord-Sleen liggen twee hunebedden aan weerszijden van de weg. Gebruik de overzichtskaart van hunebedden in Drenthe om een mini-roadtrip uit te zetten. Geïntrigeerd door de geologische geschiedenis van Drenthe? Bezoek het Hunebedcentrum in Borger en bezoek er ook direct het grootste hunebed van Nederland.

boswachterswoning-drenthe-hunebedden

Buitenlevenvakanties

De Specht wordt verhuurd door Buitenleven Vakanties. De vakantiewoningen zijn van natuurorganisaties Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Landschappen NL. Je hebt keuze uit 120 unieke vakantiehuisjes met veel rust en privacy. Met het huren van zo’n vakantiehuisje doe je niet alleen iets goeds voor jezelf en je reismaatjes, maar ook voor de natuur. Het grootste gedeelte van de verhuuropbrengst gaat naar de natuurorganisaties. Dit geld kunnen zij investeren in het beschermen en herstellen van natuurlijk en cultureel erfgoed. Lees hier meer over het initiatief.

→ Bekijk alle Buitenleven Vakanties vakantiewoningen in de natuur. Wij sliepen in huisje De Specht.

vakantiehuisje-specht-buitenlevenvakantie

Reacties
Categorieën