Wandelen in de Franse Vooralpen
Frankrijk
Paulien
Frankrijk
04/02/2022
5 min

Wandelen in de Franse Vooralpen / het einde van de wereld

04/02/2022
5 min

Helemaal aan het eind van een doodlopende weg de heuvels in, ligt een pittoresk Frans dorpje zoals je ze op ansichtkaarten ziet. Warmgekleurde huizen, zitjes op de stoep en een oud mannetje op een bankje bij een fontein. Ik logeerde een week in een AirBnB aan het einde van de wereld in de Franse Vooralpen. In dit artikel deel ik mijn tips voor wandelingen vanuit een fijne AirBnB in La Sagne (niet te verwarren met het gerecht of de gelijknamige plaats in Zwitserland).

Wandelen-in-Franse-Vooralpen

Een dorpje in de Franse Vooralpen

Vanuit Nice rijd je in anderhalf uur over slingerende weggetjes naar La Sagne. De rit alleen al is de moeite waard, want je slingert door dorpjes en een prachtige kloof. Via een (’s winters) vrijwel verlaten dorpje rijd je verder en verder over een doorlopende weg, tot je op een parkeerplaats aan het begin van het dorp komt. Hier voelt het als het einde van de wereld, maar toch ook weer niet, want er zijn aardig wat mensen die hier permanent wonen. Omgeven door bergen ligt het dorpje als een lint langs de hoofdstraat. Loop de weg af en je kan zo de bergen in!

Franse-Vooralpen

Onze AirBnB in La Sagne

In een zijstraatje van de hoofdstraat verhuren twee supervriendelijke bioboeren hun benedenverdieping als AirBnB. Er zijn twee tweepersoonsbedden en het huisje is verder van alle gemakken voorzien. Onder de overkapping staat een terrasje en in het steegje kun je in het zonnetje zitten lunchen. De eigenaars spreken Engels, Duits en zelfs wat Vlaams, dus communiceren hoeft niet per se in het Frans als je dat niet wilt. In augustus en september verkopen zij hun biologische oogst en volgens de reviews is verse groente en fruit kopen hier een erg goed idee. Ook buiten de zomer is het hier fijn verblijven. Ik was er in februari en zat dagelijks heerlijk in het zonnetje te lunchen.

Tijdens een later bezoek verbleef ik in AirBnB La Galise, die iets luxer is maar geen buitenruimte heeft. Ook een aanrader :)

Let op: ben je bang voor honden? Dan is La Sagne geen geschikte plek voor je, want er lopen diverse honden los door het dorp (waarvan één gromt en je broekspijpen grijpt).

Wandelroutes-in-Franse-Vooralpen

Wandelen in de Franse Vooralpen

Vanuit La Sagne kun je diverse kanten op. Boven Cipières en Gréolières kun je prachtige wandelingen maken in ruig gebied. Wandel bijvoorbeeld over het Plateau du Calern of in de heuvels boven het wintersportgebied nabij Gréolières les Neiges. Wil je verder rijden? Dan raad ik je een bezoekje aan het dorpje Gourdon en het bovengelegen Plateau de Cavillores aan.

Ook de andere kant op kun je mooi wandelen. Hier vind je bergen met uitzicht op de Alpenrange, Sommet de la Bernarde op 1941 meter hoogte. In de richting van Castellane liggen de Gorges du Verdon, de beroemde kloven met azuurblauw water.

  • Tip: de lange afstand wandelroute GR4 loopt vlak langs La Sagne. Je zou een route uit kunnen stippelen die deels dit pad volgt.

  • Tip 2: koop de IGN-kaart 3542OT en/of IGN-kaart 2542ET om je eigen wandelroutes uit te stippelen.

Ik heb een vier van mijn favoriete routes in de omgeving voor je geselecteerd.

La-Sagne-Franse-Vooralpen

1. Rondje om de Rascas

Vanuit La Sagne heb je uitzicht op de berg Rascas, waarnaar onze AirBnB ook vernoemd is. In 3-4 uur wandel je een rondje om deze berg. Begin vanuit de dorpsstraat en volg in het zuidoosten van het dorp de bordjes naar Les Collettes, een kleine nederzetting in the middle of nowhere. Wandel door bossen die in de zomer heerlijke beschutting tegen de felle zon bieden. Nabij Les Collettes vind je een kapelletje en een waterval waar je een frisse dip kunt nemen. Aan de westkant van de berg ligt een ruïne van een boerderij in een heel rustige, grasrijke vallei. Langs de andere kant van de berg loop je opnieuw via het bos weer naar La Sagne.

2. Naar de top van la Bernarde en la Gourre

Op een half uur rijden van La Sagne ligt een wintersportgebiedje. Vanaf de parkeerplaats wandel je een ronde van acht kilometer waarbij je vanaf twee bergtoppen geniet van prachtige uitzichten op een brede keten Alpentoppen. Wandel over een kale vlakte naar het baken op de top van La Bernarde, waar je misschien wel het beste uitzicht in de hele omgeving hebt. Volg de bergrug naar de top van La Gourre en geniet van net weer een ander uitzicht voordat je door een prachtig bosje afdaalt naar je beginpunt.

3. Naar een spookdorp met uitzicht op een stuwmeer

Zin in een korte, niet te inspannende wandeling met prachtig uitzicht? Parkeer je auto op het kleine parkeerplaatsje in een bocht van de Route de Soleilhas en wandel over het grindpad naar de ruïnes. Onderweg kom je prachtige gelaagde rotsen tegen en heb je uitzicht op de stuwmeren. Vanaf de ruïnes volg je het bordje naar de Chapelle, vanaf waar je nog beter uitzicht hebt. Het grasveldje naast de kapel is de perfecte plek voor een picknick in de zon. Je wandelt over hetzelfde pad weer terug naar je beginpunt en loopt zo in totaal zo’n vier kilometer.

4. Over het Plateau de Calern

Vanuit het dorpje Cipières volg je de bordjes naar het Plateau de Calern. Deze ruige hoogvlakte is één van mijn favoriete plekken in de omgeving om helemaal tot rust te komen. Geniet van het afwisselende landschap, de ruïnes van herdershutjes en het geklingel van schapenbellen tot je bij het Observatoire aan de rand van het plateau komt. Daar picknick je met uitzicht op een breed dal en volg vervolgens een ander pad terug naar het dorp. De ronde is in totaal veertien kilometer lang en op het plateau is water schaars, dus ga goed voorbereid op pad.

5. Naar Pic de l’Aiglo

Vanaf de Col de Bleyne is het niet heel ver meer stijgen tot je op de top van een berg staat. Dat scheelt weer wat verzuring! Om niet dezelfde weg heen en terug te hoeven lopen, volg je het eerste deel van de route het bredere pad in plaats van de gele markering. Zo maak je wel een grotere lus, maar geniet je langer van uitzicht onderweg. In een bocht neem je het wandelpad en loop je alsmaar rechtdoor tot je op de top van de Pic de l’Aiglo staat en op de Alpen uitkijkt. De terugweg overlapt deels met de heenweg, maar het laatste deel is wandelpad in plaats van het grindpad.

Tip: deze wandeling is ook erg mooi en redelijk goed te doen als het gesneeuwd heeft!

Tips voor je verblijf in de Franse Vooralpen

Een aantal tips voor wie in de Franse Vooralpen wil verblijven en wandelen:

  1. Zorg dat je niet afhankelijk bent van je telefoon, want het bereik is op sommige plekken (waaronder in het dorp La Sagne) helemaal nul. Een GPS met noodknop kan hier handig zijn.
  2. Neem voldoende eten en drinken mee, want voorzieningen zijn hier schaars.
  3. Verblijf je in La Sagne? Dan is de dichtstbijzijnde supermarkt 45 minuten rijden. Boodschappen inslaan voordat je aankomt is dus wel handig.
  4. Check de weersvoorspellingen. Het zijn dan wel geen ‘echt hoge Alpen’, maar het weer in deze bergen kan behoorlijk uitdagend zijn.
  5. Neem een kaart mee – niet alle paden zijn even goed te herkennen en volgen.
  6. Koop een wandelkaart, want het viel mij tegen hoeveel wandelroutes hier uitgezet zijn.

Tips-voor-wandelen-Franse-Vooralpen

Reacties
Categorieën