Lange Afstand Wandelroutes in Spanje
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
02/21/2023
4 min

5 Lange afstand wandelroutes in Spanje

02/21/2023
4 min

Zon, heerlijk eten en siësta’s. Jep, een lange afstand wandelroute in Spanje lopen staat hoog op mijn to-hike-lijst. Op een druilerige middag in februari was ik Spaanse wandelroutes aan het researchen en ik dacht: laat ik mijn lijstje met favoriete opties met jullie delen.

1. De GR11 door de Pyreneeën

De GR11 is het iets minder bekende broertje van de GR10, de lange afstand wandelroute die dwars door de Pyreneeën loopt. De GR11 ligt wat zuidelijker in de Spaanse Pyreneeën en loopt parallel aan de GR10. Tussen Irun aan de Atlantische kust en Cap de Creus aan de Mediterraanse Zee ligt een 820 kilometer lange route die in het routegidsje over 47 etappes verdeeld wordt. Je kunt deze route het best tussen juni en oktober lopen, waarbij mijn voorkeur naar de minder warme nazomer zou gaan. Deze route is dankzij het uitdagende terrein, de hoogteverschillen en de afgelegenheid minder geschikt voor beginnende trektochtmakers. Ik wil dan ook eerst ‘even’ over mijn hoogtevrees heen komen voordat ik deze route in m’n agenda noteer.

Tip: begin je route in Cap de Creus en vlieg van Eindhoven naar Barcelona

lange-afstand-wandelroute-noord-spanje

2. De GR3 door Catalonië

In Noord-Spanje loopt ook de GR3, een iets minder uitdagende maar ook erg mooie lange afstand wandelroute. De circulaire route is niet heel bekend en vermoedelijk dus ook niet heel populair, waardoor hij bij mij natuurlijk direct punten scoort. De ongeveer duizend kilometer lange route is circulair en verbindt een aantal andere lange afstand wandelroutes in deze regio met elkaar. Je kunt bijvoorbeeld beginnen (en dus ook eindigen) in Lleida. Alvast goed om te weten als je deze route verder wilt researchen: de route loopt inderdaad ook door de Loirestreek. Ik kon weinig informatie over de route vinden, maar ik verwacht dat ik via Spaanse toeristenbureaus en webwinkels mogelijk verder kom.

lange-afstand-wandelroute-spanje

3. De GR92 langs de Costa Brava

Je kent de Costa Brava misschien van de plaatjes met stomdronken, halfnaakte mensen die hutje-mutje op het strand zitten. Niet direct een uitnodigend beeld voor wie een lange afstand wandelroute in Spanje wil lopen, maar…. Ik ben toevallig buiten de zomer in deze regio geweest om korte wandelingen te maken en het leek er in niets op de party place die ik verwachtte. Wat ik wel zag was paradijselijke strandjes, ruige rotskusten en een groen binnenland. Oh en schattige dorpjes die zo van de cover van een reismagazine gekomen leken te zijn. De 583 kilometer lange GR92 ligt langs deze Costa Brava en staat hoog op mijn verlanglijstje.

lange-afstand-wandelroute-spanje-kust

4. De GR160: de Camino del Cid

Kijk, er staat tóch een pelgrimsroute in mijn lijstje. Niet de meest bekende naar Santiago, maar de Camino del Cid of de GR160. Zeven thematische wandelroutes vormen samen de 1.497 kilometer lange gemarkeerde wandelroute. Geen van de paden is technisch heel moeilijk, zodat je niet eerst aan je bergbeklim-skills hoeft te werken voordat je op pad gaat. Je komt onderweg in regio’s waar je in toeristische tijdschriften weinig van hoort en waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. De route ligt slingerend tussen Orihuela (nabij Alicante) en het noordelijker gelegen Burgos.

5. De GR100: Vía de la Plata

Deze GR zou ik alleen al willen lopen omdat ik honderd zo’n mooi getal vindt. Het zou helemaal geweldig geweest zijn als de route ook 100 kilometer lang was, maar nee. 1.333 kilometer lang voert deze lange afstand wandelroute je van Zuid- naar Noord-Spanje (of andersom). Het officiële pad begint ten oosten van Sevilla en eindigt in Gijón aan de Golf van Biskaje (of andersom dus). De route is een oude verbinding uit de Romeinse tijd in Spanje, wat de schrijver in mij blij maakt.

spaanse-lange-afstand-wandelroutes

Uhh, dat zijn wel heel lange lange afstand wandelroutes in Spanje

Schrok je je helemaal wild bij het zien van de drie- of viercijferige getallen voor ‘kilometer’? No worries, je hoeft echt niet de hele route af te leggen om ervan te kunnen genieten. Zo heb ik in Frankrijk slechts delen van de GR4 en GR406 gelopen, zonder dat dat voelde alsof ik ‘faalde’ omdat ik niet de hele route liep. In plaats daarvan genoot ik gewoon van de ervaring en maakte ik handig gebruik van de vaak goed bijgehouden roodwitte GR-markeringen.

Welke wandelroute wordt het nou?

Ik heb mijn favorietenlijst inmiddels ingekort tot vijf routes. Welke het precies gaat worden weet ik nog niet. De GR11 spreekt me aan omdat ik zo van bergen houdt, maar daar zit mijn hoogtevrees en mijn onervarenheid in de bergen me op dit moment nog in de weg voor een solowandeling. Ik heb het idee van een lang doorkruisen altijd interessant geworden, dus ik denk dat de GR100 een goede kans maakt.

lange-afstand-wandelroutes-spanje

Meer lange afstand wandelroutes in Spanje

Natuurlijk zijn bovengenoemde routes niet alle lange afstand wandelroutes in Spanje. Nee, dit zijn slechts de favorieten uit een lijstje met wandelroutes die ik tijdens een snelle zoektocht gevonden heb. Zoals je ziet staan er weinig Zuid-Spaanse trektochtroutes in mijn lijstje, omdat mijn lichaam het niet zo goed doet in de warmte.

Er zijn volgens mij meer dan honderd officiële lange afstand wandelroutes om uit te kiezen. Wil je zelf verder op onderzoek uit? Zoek naar ‘Grandes Recorridos’, zoals de lange afstand wandelroutes in Spanje genoemd worden. Kijk ook eens naar de verschillende Spaanse pelgrimsroutes.

--> Benieuwd hoe ik me voorbereid op een lange afstand wandelroute? Download mijn gratis stappenplan voor je wandelvakantie!

Reacties
Categorieën