Trektocht
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
01/13/2021
2 min

Het Nederlands Kustpad: een lange afstand wandelpad aan zee

01/13/2021
2 min

Het Nederlands Kustpad is een lange afstand wandelroute (LAW) langs de gehele Nederlandse kust. Ik liep een etappe van deze mooie wandelroute, en later (als ik groot ben) wil ik graag de hele route lopen. Ik vertel je in dit bericht over de 721 kilometer lange wandelroute langs de hele lengte van onze kust.

Het Nederlands Kustpad

Het Nederlands Kustpad staat ook bekend als de LAW5. Het 721 kilometer lange traject door Nederland is onderdeel van de Europese lange afstand wandelroute E9 and the North Sea Trail. Deze langere wandelroute volgt de kustlijn van Engeland, België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Het Nederlands Kustpad is opgedeeld in verschillende sub-LAW-trajecten, die ook weer een eigen naam hebben:

  • Deltapad (LAW 5-1) van Sluis naar Hoek van Holland
  • Hollands Kustpad (LAW 5-2 en 5-3, nu samengevoegd) van Hoek van Holland naar Den Helder
  • Friese Kustpad (LAW 5-4) van Stavoren naar Lauwersoog
  • Wad- en Wierdenpad (LAW 5-5) van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans

kustpad-den-helderKustpad bij Den Helder

Wandelen over het Nederlands Kustpad

De wandelroute begint in Sluis, op de Belgisch-Nederlandse grens. Je kunt hem ook beginnen en Bad-Nieuweschans en dan richting Zeeland lopen, omdat de route twee kanten op gemarkeerd is. Wandel langs de Deltawerken, door schattige Zeeuwse dorpen en natuurlijk door de duinen en over het strand. Je ontkomt niet aan een paar grote steden op weg naar het Noorden. Vanaf Den Oever steek je de afsluitdijk lopend, of met de bus, over naar Friesland. Vanaf daar is het gedaan met het strand en de duinen, maar geniet je van vergezichten vanaf de dijk. Je ziet de Waddeneilanden, gezellige Friese dorpen en steden en typische Groningse wierdendorpen. Je kunt het Nederlands Kustpad in één keer lopen, of enkele etappes per keer. De route is goed gemarkeerd met de wit-rode markering die typisch is voor LAW's en GR-routes.

--> Train goed voor je trektocht en download mijn gratis stappenplan met paklijst voor een goede voorbereiding.

 nederlands-kustpadWandelen over het Nederlands Kustpad door de duinen

Routegidsen voor het Nederlands Kustpad

Het Nederlands Kustpad is zo lang, dat de route niet in één licht boekje beschreven kon worden. De route is daarom opgedeeld in drie delen, die elk hun eigen routegids hebben:

Je kunt de etappes van het Kustpad ook downloaden als GPX-bestandenvoor in je GPS-apparaat of telefoon. Nog nooit van een GPX-bestand hoort? Lees hoe je met een GPX-bestand navigeert.


kustpad-polderHet Nederlands Kustpad door de polder van Noord-Holland

Reacties
Categorieën