arrow_drop_up arrow_drop_down
Het Nederlands Kustpad: een lange afstand wandelpad aan zee
13 januari 2021 

Het Nederlands Kustpad: een lange afstand wandelpad aan zee

Het Nederlands Kustpad is een lange afstand wandelroute (LAW) langs de gehele Nederlandse kust. Ik liep een etappe van deze mooie wandelroute, en later (als ik groot ben) wil ik graag de hele route lopen. Ik vertel je in dit bericht over de 721 kilometer lange wandelroute langs de hele lengte van onze kust.

 

Het Nederlands Kustpad

Het Nederlands Kustpad staat ook bekend als de LAW5. Het 721 kilometer lange traject door Nederland is onderdeel van de Europese lange afstand wandelroute E9 and the North Sea Trail. Deze langere wandelroute volgt de kustlijn van Engeland, België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen.

Het Nederlands Kustpad is opgedeeld in verschillende sub-LAW-trajecten, die ook weer een eigen naam hebben:

  • Deltapad (LAW 5-1) van Sluis naar Hoek van Holland
  • Hollands Kustpad (LAW 5-2 en 5-3, nu samengevoegd) van Hoek van Holland naar Den Helder
  • Friese Kustpad (LAW 5-4) van Stavoren naar Lauwersoog
  • Wad- en Wierdenpad (LAW 5-5) van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans
kustpad-den-helder

Kustpad bij Den Helder

 

Wandelen over het Nederlands Kustpad

De wandelroute begint in Sluis, op de Belgisch-Nederlandse grens. Je kunt hem ook beginnen en Bad-Nieuweschans en dan richting Zeeland lopen, omdat de route twee kanten op gemarkeerd is. Wandel langs de Deltawerken, door schattige Zeeuwse dorpen en natuurlijk door de duinen en over het strand. Je ontkomt niet aan een paar grote steden op weg naar het Noorden. Vanaf Den Oever steek je de afsluitdijk lopend, of met de bus, over naar Friesland. Vanaf daar is het gedaan met het strand en de duinen, maar geniet je van vergezichten vanaf de dijk. Je ziet de Waddeneilanden, gezellige Friese dorpen en steden en typische Groningse wierdendorpen.

Je kunt het Nederlands Kustpad in één keer lopen, of enkele etappes per keer. De route is goed gemarkeerd met de wit-rode markering die typisch is voor LAW‘s. Train goed voor je trektocht, en download mijn gratis stappenplan met paklijst voor een goede voorbereiding.

nederlands-kustpad

Wandelen over het Nederlands Kustpad door de duinen

 

Routegidsen voor het Nederlands Kustpad

Het Nederlands Kustpad is zo lang, dat de route niet in één licht boekje beschreven kon worden. De route is daarom opgedeeld in drie delen, die elk hun eigen routegids hebben:

Je kunt de etappes van het Kustpad ook downloaden als GPX-bestanden voor in je GPS-apparaat of telefoon.

kustpad-polder

Het Nederlands Kustpad door de polder van Noord-Holland

 

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

gratis e-books met meer inspiratie

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee minigidsen geschreven, die jij gratis mag downloaden:
Ik gebruik cookies