Nieuw: tweedaagse wandelroutes van Nivon
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
05/25/2024
4 min

2-daagse wandelroutes van Nivon

05/25/2024
4 min

Zoek je een tweedaagse wandelroute in Nederland met een overnachting in de natuur? Dan zit je met de tweedaagse wandelroutes van Nivon helemaal goed. De Nederlandse natuurorganisatie die al meer dan 100 jaar bestaat heeft verspreid door Nederland vier routes uitgezet. Deze routes zijn heel geschikt voor een kort avontuur of een eerste kennismaking met meerdaagse wandeltochten lopen. Je legt ze zelfstandig af en kan daarbij per dag kiezen uit twee verschillende afstanden. Ga op pad met je tent, of overnacht in accommodatie van de organisatie.

Vier 2-daagse wandelroutes van Nivon

Nivon heeft vier routes uitgezet met etappes tussen de 6 en 25 km lang. Overnachten doe je in een van hun natuurvriendenhuizen (een soort herberg in de natuur) of het naastgelegen kampeerterrein. Niet alleen het wandelen, maar ook het overnachten doe je dus in de natuur en daarom ben ik zo'n fan van deze tochten.

2-daagse-wandeltochten-nivon-natuurvriendenhuis

Navigeren met de kaart

Je kan de wandelroutes heerlijk offline afleggen. Je koopt een overzichtelijke kaart van de route, zodat je ook geen telefoonnavigatie nodig hebt. Je bestelt de mooi vormgegeven kaarten voor 4,95 euro per stuk of voor 14.95 euro per set van vier in de Nivon webshop. Op de kaarten staat ook een omschrijving van elke etappe, het gebied dat je doorkruist en de accommodatie langs de route. De routes overlappen deels met bestaande meerdaagse wandeltochten (LAW's of streekpaden). Dat betekent dat je op die stukken roodgele of roodwitte markering kan volgen. Ook dat staat handig uitgelegd.

nivon-minitrektocht

Goed bereikbaar

De start- en eindpunten van de wandelroutes zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wel zo handig als je je auto aan het begin laat staan, of juist op het einde wilt parkeren en dan met het OV naar het beginpunt wilt reizen. Ook ideaal voor mensen die, net als ik, geen auto hebben en dus afhankelijk zijn van bus en trein.

Kies uit deze 2-daagse wandelroutes van Nivon

1. Hunehuis trektocht in Drenthe

Wandel tijdens de Hunehuis trektocht van Ruinen naar Steenwijk door het Drentse landschap. Bossen, heidevelden, hunebedden en typisch Drentse dorpjes. Deze route is een goede kennismaking met Drenthe, of een wandeling door wat als thuis voelt voor Drenthen zoals ik. De accommodatie ligt op een heideveld op de Holtingerberg. Tip: sta vroeg op voor dauwtrappen bij zonsopkomst.

 • Dag 1: 16 of 20 kilometer
 • Dag 2: 11 of 16 kilometer
 • Accommodatie: Het Hunehuis

2-daagse-wandeltochten-nivon-drenthe

2. Bosbeek trektocht op de Veluwe

De Bosbeek trektocht loopt door een van mijn favoriete wandelgebieden in Nederland: de Veluwe. Wandel over lange bospaden van Ede naar Wolfheze. Her en der opent het bos zich voor uitzicht over een heideveld. Met een beetje geluk spot je een hert of wild zwijn. Overnachten doe je natuurlijk ook in het bos. Tip: deze route is ook heel mooi in de herfst, als de bladeren aan de loofbomen op de heideveldjes verkleuren.

 • Dag 1: 18 of 25 kilometer
 • Dag 2: 11 of 20 kilometer
 • Accommodatie: De Bosbeek

bosbeek-tweedaagse-wandelroute-nivon

3. Morgenrood trektocht in Brabant

Veen, vennetjes, heide en bossen: het decor van de Morgenrood trektocht. Deze route loopt door het vennengebied de Kampina in Brabant. Wandel van Boxtel naar Tilburg door open en nat gebied, waar je goed (water)vogels kan spotten. Die verrekijker is het extra gewicht in je tas wel waard! Deze wandelroute is ook geschikt voor wie niet heel ver wil lopenm, maar toch wil ervaren hoe het is een meerdaagse wandelroute te lopen.

 • Dag 1: 11 of 18 kilometer
 • Dag 2: 6,5 of 17 kilometer
 • Accommodatie: Morgenrood

morgenrood-tweedaagse-tocht-nivonFoto: Iris Vermaas

4. Zeehuis trektocht in Noord-Holland

Van stad naar polder naar duinen naar zee. Het landschap langs de Zeehuis trektocht is absoluut niet eentonig. Lekker uitwaaien dus, in een landschap dat het hele jaar door mooi is. Je wandelt van Alkmaar naar Castricum en overnacht onderweg in een natuurvriendenhuis of op de trekkersplekken naast de deur, op 500 meter van het strand in een voormalig Amsterdams kindervakantiehuis. Neem je verrekijker mee, zeker in de tijd dat de trekvogels hier aan zee verzamelen of overtrekken.

 • Dag 1: 11 of 21 kilometer
 • Dag 2: 8 of 23 kilometer
 • Accommodatie: Het Zeehuis

zeeland-tweedaagse-wandeltocht-nivon

--> Bekijk hier de overzichtspagina met alle trektochtroutes.

tips-trektocht-route-schotland

Meer tweedaagse wandelroutes

Een tweedaagse wandelroute is perfect voor een microavontuur in eigen land. Ligt geen van de Nivon routes bij jou in de buurt of is er geen plek voor overnachting? Stel dan zelf een tweedaagse wandelroute samen. Lees mijn tips om zelf een meerdaagse wandelroute uit te zetten of volg een deel van een bestaande meerdaagse wandelroute in Nederland. Streekpaden zijn heel geschikt om te volgen, omdat die in lussen lopen en met een stukje afsnijden dus al snel een perfect rondje volgen. Je kunt natuurlijk ook een rechte lijn lopen en van het eindpunt met het openbaar vervoer weer naar het beginpunt reizen.

Foto's van de natuur en accommodatie met dank aan Nivon

Reacties
Categorieën