Logeren bij de boswachter
Kamperen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Kamperen
04/19/2022
5 min

Logeren bij de boswachter

04/19/2022
5 min

Yesss, het kampeerseizoen is weer begonnen. Dat betekent dat we weer terecht kunnen op mijn favoriete kampeerterreinen in Nederland: die van Staatsbosbeheer. Daarom: alles over logeren bij de boswachter.

Logeren bij de boswachter van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft in diverse bosgebieden natuurkampeerterreinenen geopend. Er zijn terreinen waar je alleen of met een klein groepje welkom bent, en speciale groepskampeerterreinen die je kunt huren als je met een grotere groep bent. Met een tent kun je vrijwel altijd terecht, maar (grote) campers en caravans zijn niet overal welkom. In de terreinenzoekfunctie op de website geef je aan met welk kampeermiddel je komt.

 Ik ben groot fan van Logeren bij de Boswachter, want:

  • kamperen in het bos - beter wordt het toch niet?! + vaak een goede uitvalsbasis voor wandeltochten
  • de buren zijn ook natuurliefhebbers, wat ik toch fijner vindt dan drinkende jeugd die voor het eerst zonder ouders op vakantie mag
  • back-to-basics, maar wel 'gewoon' met toiletten en douches
  • ook in de winter geopend (niet alle terreinen)

logeren-bij-boswachter

Welke faciliteiten zijn er aanwezig?

Logeren bij de boswachter is niet luxe, maar ook weer niet helemaal back-to-basics. Zo zijn er toiletten, douches en afwasplekken. Vaak zijn er een vuurhut en een kleine speeltuin aanwezig. Natuurlijk staat de natuurervaring centraal, dus er zijn geen zwembaden vol schreeuwende kinderen en geen bars vol schreeuwende (bijna-)volwassenen. Je deelt de kampeerterreinen met andere natuurliefhebbers en dat zorgt voor een fijne, rustige sfeer. In de vakanties zijn er natuurlijk wel meer kinderen aanwezig, die vaak losgelaten worden om over het hele terrein te spelen. Vind je dat niet prettig? Dan kun je beter buiten de vakanties komen kamperen, wanneer de rust weer teruggekeerd is.

kamperen-staatsbosbeheer

Mag je vuur maken op Staatsbosbeheer kampeerterreinen?

Binnen het kampeerseizoen (31 maart tot eind oktober) mag je bij je tent geen vuur stoken. Wél zijn er vuurhutten op het terrein, met bankjes en een vuurkuil waar je een goed vuur kunt maken. Vaak zitten hier ook andere kampeerders, wat natuurlijk wel zo gezellig is. Op Natuurkampeerterrein De Veenkuil mag je wél vuur bij je tent maken, zolang je je aan de regels houdt. Lees hier meer over vuur maken op de terreinen.

Let op: staat er ter plekke dat je geen vuur mag maken? Doe dat dan ook niet. Deze maatregel is er niet voor niets, maar bedoeld om bosbrand te voorkomen. En dat vinden we als natuurliefhebbers natuurlijk belangrijker dan ons plezier tijdens het stoken van een vuurtje ;)

logeren-bij-de-boswachter-kampvuur

Logeren bij de boswachter: met of zonder hond?

Je hond is op specifieke terreinen en specifieke kampeerplekken op deze terreinen welkom. Over het algemeen zijn de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer erg hondvriendelijk en mag je bijna altijd je hond meenemen. In de terreinzoeker kun je aangeven dat je met je hond wilt komen logeren.

Winterkamperen bij Staatsbosbeheer

Een aantal natuurkampeerterreinen is het hele jaar door geopend. Van deze terreinen is het toiletgebouw verwarmd, zodat hij ook in de winter gebruikt kan worden. 's Winters is het vaak heerlijk rustig op deze terreinen en dat is dan ook mijn favoriete tijd voor logeren bij de boswachter. Je kunt op de website selecteren wanneer je wilt kamperen en dan verschijnen de terreinen die in die periode geopend zijn. Eén van mijn winterfavorieten is Natuurkampeerterrein Borger.

logeren-bij-de-boswachter-met-hond

Een kampeerplek boeken

Omdat Logeren bij de Boswachter steeds populairder wordt, boek je je kampeerplaats het best (ver) van tevoren online. Reis je buiten de vakanties, dan kun je op veel terreinen last-minute terecht. Als wandelaar met je tent op je rug kun je terecht op trekkersplekken, die je niet vooraf hoeft te boeken. Houd je van privacy en ruimte om je tent, dan doe je er voor veel terreinen goed aan om toch een reguliere plek te reserveren. Wie met de auto komt, mag niet kamperen op het trekkersveld.

Je kampeerplek boek je het beste vooraf online, zodat je je op de 'aanmeldpaal' met touch screen op het kampeerterrein alleen nog in hoeft te checken. Je kunt daar ook ter plekke een plek reserveren, maar vol = vol. Je kiest bij het boeken voor een plek met of zonder stroom en met of zonder de mogelijkheid een hond mee te nemen. Vervolgens kun je tegen meerprijs een specifieke plek kiezen. Ik ervaar zelden dat ik automatisch een plek toegewezen krijg waar ik écht niet wil staan, dus ik laat het systeem de plek voor me kiezen.

logeren-bij-boswachter-boeken

Let op: je hebt een natuurkampeerkaart nodig

Om te mogen kamperen op een Staatsbosbeheer kampeerterrein, heb je een natuurkampeerkaart nodig. Deze koop je voor 16 euro online. Je kunt bij je boeking bij Staatsbosbeheer (vooraf online of bij de paal op locatie) het boekje bijbestellen. Je bent dan meteen welkom om te komen kamperen, ook als het boekje pas een paar dagen later op je mat valt. Deze natuurkampeerkaart heb je officieel ook nodig om op andere natuurkampeerterreinen te kamperen, al is niet elke beheerder even streng in de controle.

Een nadeel van logeren bij de boswachter

Logeren bij de Boswachter is wat onpersoonlijker dan kamperen op andere natuurkampeerterreinen. Ik heb meerdere malen het contactformulier op de website ingevuld met een heel normale vraag, maar nooit antwoord gekregen. Ook bij aankomst is er niemand om je te helpen als je vragen hebt, en vaak vind je er weinig tips over wat te doen in de omgeving. De boswachter komt in drukkere periodes vaak wel even langs om een praatje te maken, maar van de 50+ keer dat ik bij de boswachter gelogeerd heb, heb ik slechts twee keer een boswachter gezien. Op zich geen ramp natuurlijk, maar ik vind het toch altijd wel fijn om een aanspreekpunt op locatie te hebben.

nadelen-logeren-bij-de-boswachter

Is er Wifi aanwezig op de terreinen?

Nee. Dat kun je zien als de perfecte kans om echt even offline van je vakantie te genieten. Of je gebruikt de data van je telefoon.

Wat kost logeren bij de boswachter?

Het tarievensysteem van Staatsbosbeheer vind ik wat complex. Ik gebruik daarom altijd de boekingstool om te kijken wat mijn boeking gaat kosten in de periode waarin ik wil kamperen. Trekkersplekken zijn de goedkoopste plekken op de terreinen, dus een goede optie voor wie wandelend of fietsend komt en weinig nodig heeft. Voor plekkeuze, hond, stroom en bijzondere plekken (zoals een boomplateau) betaal je extra.

--> bekijk ook mijn favoriete (kampeer)plekken

logeren-bij-boswachter-borger

Reacties
Categorieën