Gratis of goedkoop overnachten langs wandel- en fietsroutes
Budgettips voor reizen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Budgettips voor reizen
09/14/2024
5 min

Gratis of goedkoop overnachten langs wandel- en fietsroutes

09/14/2024
5 min

Als je eenmaal je wandel- en fietsspullen verzameld hebt, zijn overnachtingen al snel het duurst aan een wandel- of fietsvakantie. Dat hoeft niet zo te zijn, want er zijn wereldwijd vele gratis of goedkope overnachtingen voor wandelaars en fietsers te vinden. Van je tentje opzetten in het wild tot gratis bij mensen in huis logeren: na vijf jaar fulltime reizen met een klein budget deel ik mijn beste tips voor gratis of goedkoop overnachten langs wandel- en fietsroutes.

Gratis overnachten langs fiets- en wandelroutes

1. Wildkamperen

Mijn tentje in het wild is veruit mijn favoriete accommodatie. Wildkamperen is niet overal toegestaan. Waar het wel legaal is, is het een mooie manier van om je accommodatiekosten laag te houden en wakker te worden op de mooiste plekken. Benieuwd waar je legaal je tent in de natuur op mag zetten? Ik schreef er een aantal blogs over:

In andere landen kan je legaal 'wildkamperen' op bivakplekken of bij shelters (zoals in Denemarken). Regels verschillen per land en per regio, en zijn via Google goed uit te zoeken.

Kosten: gratis

gratis-overnachten-wildkamperen

2. Welcome to my garden

Via Welcome to my garden bieden mensen (vooral in de Benelux) hun achtertuin aan als kampeerplek. Je bent hier gratis welkom als je op eigen kracht, dus bijvoorbeeld lopend of wandelend, arriveert. Je vindt deze adresjes via de website, waar je de achtertuinaanbieders een overnachtingsverzoek kan sturen. Bij de meeste hosts maak je gebruik van het toilet en de badkamer binnenshuis.

Kosten: membership van 30 euro per jaar, overnachting zelf is gratis

gratis-overnachten-fietsroute

3. Warm Showers

Warm showers is zoals Welcome to my Garden, maar dan met vooral logeerkamers gratis in de aanbieding. Warm showers is ingesteld op lange afstand fietsers, maar ook wandelaars zijn welkom. Niet alleen bieden mensen hun logeerkamer aan, je mag er vaak ook wassen, eten, spullen achterlaten, pakketjes heen laten sturen, etc. Het is een platform waar de ene lange afstand reiziger de andere helpt. Het is de bedoeling dat je je als gast sociaal opstelt, je bent tenslotte niet in een hotel. Nu is dit geen straf, want ik heb via Warm Showers zulke inspirerende verhalen gehoord en bijzondere mensen ontmoet.

Kosten: eenmalig 30 dollar registratiegeld, overnachtingen gratis (meerprijs voor de app)

4. Bothies en andere shelters

In Schotland heb je bothies, in Denemarken en Zweden shelters en in de Alpen onbemande bivakhutten. In de voorbereiding van je trip kom je er ongetwijfeld achter of dit soort gratis, heel basic overnachtingsplekken langs je route liggen. Je kan natuurlijk ook je route van hut naar hut uitzetten.

Kosten: gratis, maar als je vaak bothies gebruikt zou ik een donatie aan de Mountain Bothies Association UK die deze bothies onderhouden doen.

gratis-overnachten-wandeltocht-bothy

Goedkoop overnachten langs wandel- en fietsroutes

5. Vrienden op de Fiets

Vooral in Nederland en België vind je veel logeeradressen via het Nederlandse platform Vrienden op de Fiets. Via dit platform bieden mensen, die lang niet altijd zelf ook fietsen of überhaupt graag actief zijn, een logeerkamer aan voor een door de organisatie vastgestelde prijs per nacht. Het zijn geen hotelkamers, maar logeerkamers die bij de ene host heel stijlvol en bij de andere host een studeerkamer met een bed zijn. Een overnachting plannen doe je door het in de hosts profiel vermelde telefoonnummer te bellen.

Als vrouw alleen op reis vind ik een groot nadeel aan Vrienden op de Fiets dat mensen geen profiel hebben en er geen reviews gedeeld worden. Daarom maak ik waar mogelijk liever gebruik van Warm Showers.

Kosten: 8 euro per jaar lidmaatschap, plus 25 euro p.p.p.n. betaling aan de host.

vrienden-op-de-fiets-1

7. Trekkersvelden

Op veel campings is een speciaal veldje gereserveerd voor trekkers, mensen die te voet of per fiets komen. Plekken op dit veldje kan je vaak niet reserveren. Er is vaak geen stroom aanwezig, en in het hoogseizoen sta je vaak dicht op andere trekkers. De prijs is wel veel aantrekkelijker dan die van een reguliere kampeerplek op dezelfde camping.

Kosten: verschilt per camping, 7-8 euro p.p.p.n. bij Logeren bij de boswachter bijvoorbeeld. Voor natuurkampeerterreinen heb je een Natuurkampeerkaart van 16 euro per jaar nodig.

goedkoop-overnachten-fietstocht-trekkersveld

8. Campspace

Campspace is een commerciëlere versie van Welcome to my Garden. Ook via Campspace boek je kampeerplekken bij mensen in de tuin, of op minicampings. In veel gevallen maak je gebruik van sanitair dat niet in het huis van je host zit. Hoe duur een overnachting is, mag de host zelf bepalen. Als je geluk hebt, vind je plekken voor een tientje per nacht. Kan je goed fotograferen? Word Campspace-scout en ga als eerste naar nieuw aangemelde hosts. In ruil voor foto's en een review krijg je je overnachting gratis.

Een soortgelijk initiatief is Nomady.camp.

Kosten: geen lidmaatschapskosten, prijs verschilt per host

campspace-overnachten

9. Berghutten (in Frankrijk)

Oké, berghutten in Zwitserland vallen niet echt onder 'goedkope accommodatie', maar berghutten in bijvoorbeeld Frankrijk dan weer wel. Tijdens mijn huttentocht in de Vanoise sliep ik elke nacht voor 10 euro per nacht in een slaapzaal. Dat was inclusief 50% korting die ik als NKBV-lid krijg. Voor kampeerplekken bij de hutten in die regio betaal je 5 euro per nacht, waarbij je gebruik mag maken van het sanitair en de keuken.

Kosten: vaak rond de 20 euro per nacht en 50% korting als je lid van de NKBV bent (kan bij meerdere nachten in berghutten per jaar al snel uit).

goedkoop-overnachten-wandelen

10. Hostels

Hostels zijn een fijne manier van goedkoop overnachten in steden. Ik vind het als soloreiziger ook fijn om zo nu en dan onder de mensen te zijn, en in hostels leg ik makkelijk contact. Tip: vraag voor het boeken even of er een plek is waar je je fiets veilig kan stallen, of zet hem in een beveiligde stalling of fietskluis elders in de stad.

Kosten: verschillend per hostel, vaak tussen de 15 en 35 euro p.p.p.n. Trek je langer door één land? Lid worden van een hostelorganisatie (zoals de SYHA in Schotland) geeft korting en kan na een paar nachten al uit.

Reacties