Wandelvakantie dichtbij Nederland
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
01/07/2024
3 min

Wandelvakantie dichtbij Nederland: 5 routes

01/07/2024
3 min

Even heerlijk een weekend of een weekje wandelen, maar geen zin om een hele dag in de auto of trein te zitten? Als je tóch even in het buitenland wil zijn, heb je keuze uit prachtige routes over de grens. Ik tip drie routes voor een wandelvakantie dichtbij Nederland.

1. De Eggeweg: Duitsland

Op 2,5 uur rijden van Enschede ligt het Eggegebergte, een lange, afgevlakte bergrug. De Eggeweg ligt over de lengte van deze rug en loopt door met name loofbos. Op deze 72 kilometer lange wandelroute maak je relatief weinig hoogtemeters. Zo nu en dan kijk je tussen de bomen door uit over het platteland aan weerszijden van de rug. De goed gemarkeerde route is niet heel bekend en dat is waarschijnlijk een van de redenen dat accommodatie onderweg wat schaars is. Ik heb dat opgelost door AirBnB-hosts in de omgeving te vragen als shuttle op te treden en dat ging verrassend makkelijk. Je kunt de Eggeweg combineren met de bekendere en ook heel mooie Hermannsweg.

--> mijn uitgebreide informatie over de Eggeweg

wandelvakantie-dicht-bij-nederland-duitsland

2. Harzer-Hexen-Stieg: Duitsland

De 154,3 kilometer lange Harzer-Hexen-Stieg loopt door het Duitse Harzgebergte. Het is een van de gekroonde Top Trails of Germany, wat betekent dat accommodatie en openbaar vervoer langs de route in ieder geval goed geregeld zijn. De meeste wandelaars lopen de route in 7 dagen, maar je kan natuurlijk ook slechts een deel van de etappes lopen. De route heeft haar naam te danken aan de folklore en legendes rondom heksen die ooit dit gebied zouden hebben bewoond. Nergens is de route erg technisch, maar je maakt wel wat hoogtemeters, dus trainen voor je op pad gaat kan geen kwaad. 

3. De Transardennaise: België

Weinig wandelfans hebben van de Transardennaise in de Belgische Ardennen gehoord. Routes zoals de Eislek Trail zijn veel bekender, maar niet per se mooier. De 160 kilometer lange route slingert tussen La-Roche-en-Ardenne en Bouillon in het zuiden. Onderweg geniet je van typisch Ardense landschappen: van dichte bossen tot glooiende lappendekens tot schattige dorpjes. Overnachten kan in accommodatie van verschillende luxetypen, waarvoor je soms een stukje van de route af moet wijken. Ik boekte dit avontuur als arrangement bij Europ’Aventure, zodat ook de shuttles voor me geregeld werden. Een echte aanrader voor wie van rust op de paden houdt!

--> mijn uitgebreide informatie over de Transardennaise

wandelvakantie-nabij-nederland

4. De GR573 in de Hoge Venen: België

Een van mijn favoriete landschappen in België is het uitgestrekte, natte natuurgebied de Hoge Venen. De 160 kilometer lange GR573 loopt van Luik naar Pepinster en vanaf daar kies je uit twee varianten van een grote ronde. Je zou dit eerste stuk ook over kunnen slaan en alleen het deel door de Hoge Venen kunnen lopen. De route is net als alle andere GR-routes goed gemarkeerd met wit-rode markering. Overnachten kan op campings en in luxere accommodaties langs de GR573.

5. De Mullerthal Trail: Luxemburg

Heb je het met mensen over wandelen in Luxemburg, dan hoor je waarschijnlijk al snel de naam van de iconische lange afstand wandelroute daar te horen. De Mullerthal Trail is zo'n 112 kilometer lang en bestaat uit drie lussen die je met elkaar kan combineren. De route is vooral geliefd om de vele grote rotspartijen onderweg, maar ook de uitgestrekte bossen en sprookjesachtige beken zijn de moeite waard. Overnachtingsopties langs de route vinden is niet moeilijk.

wandelvakantie-dichtbij-nederland

Wildkamperen tijdens een wandelvakantie dichtbij Nederland

Wildkamperen is in geen van de landen nabij Nederland toegestaan. In België mag je 'wildkamperen' op zogeheten bivakplaatsen: heel basic, niet te reserveren kampeerplekken. In Duitsland en Luxemburg is wildkamperen niet toegestaan en zal je een camping moeten zoeken of jezelf moeten trakteren op een luxere accommodatie (en daarmee lichtere rugzak).

Het beste seizoen voor een wandelvakantie net buiten Nederland

Ik vind elk seizoen een goed seizoen voor een wandelvakantie, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Bovengenoemde routes zijn het groenst en het zonnigst in de zomermaanden. In de lente geniet je er van frisgroene blaadjes en in de herfst van oranje en gele bomen. Ik wandelde de Eggeweg bijvoorbeeld in de herfst en dat was door de vele loofbomen daar echt prachtig. Voor sneeuwlandschappen langs deze routes moet je veel geluk hebben, maar ook zonder sneeuw is wandelen er fijn. Ja, de bomen zijn kaal, de nachten zijn kort en de temperaturen liggen laag, maar dat vind ik nog altijd beter dan vegeteren op de bank terwijl ik eigenlijk zo graag naar buiten zou willen. 

wandelvakantie-net-over-de-grens

Reacties
Categorieën