De Eislek Trail: een lange wandelroute door de Ardennen
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
08/17/2021
3 min

De Eislek Trail: een lange wandelroute door de Ardennen

08/17/2021
3 min

Al lange tijd staat de Escapardenne Eislek Trail op mijn verlanglijstje. Recent wandelde ik tijdens twee dagen packraften in de Ardennen tussen Maboge en Engreux over deze prachtige meerdaagse wandelroute. Ik vertel je in dit artikel meer over deze bucketlist-route.

De Escapardenne Eislek Trail

De Escapardenne Eislek Trail is een 106 kilometer lange wandelroute door de Belgische en Luxemburgse Ardennen. Wandel tussen het Luxemburgse Kautenbach en het Belgische La-Roche-en-Ardenne over veelal (onverharde) wandelpaden. De meeste wandelaars verdelen de afstand over 5 etappes. Een voorbeeld van een etappe-indeling is:

 • Kautenbach – Clervaux (Luxemburg): 25,5 km
 • Clervaux – Asselborn (Luxemburg): 18,8 km
 • Asselborn (Luxemburg) – Houffalize (België): 20,6 km
 • Houffalize – Nadrin (België): 23,4 km
 • Nadrin – La Roche-en-Ardenne (België): 18 km

Je kunt de route in beide richtingen wandelen. De afstanden en de hoogteverschillen zijn voor ongetrainde wandelaars behoorlijk pittig, dus misschien wil je er wat langer over doen. Wildkamperen in België is verboden en omdat dit een populaire wandelroute is, wordt er gecontroleerd. Er zijn volgens mijn bron geen bivakzones meer langs de route. Je kunt beter op zoek gaan naar een Campspace, Welcome to my Garden of ‘gewone’ camping langs de route. Je moet daarvoor de etappe-indeling mogelijk wat wijzigen.

Escapardenne-Eisleck-Route

De markering van de Eislek Trail

De route is beide kanten op gemarkeerd met een wit golfje op een blauwe achtergrond en die markering is eigenlijk niet te missen. De Eislek Trail is een Leading Quality Trail, een internationaal keurmerk dat onder andere vereist dat de markering tiptop in orde is.

Een deel van de Eislek Trail tussen Houffalize en Nadrin is behoorlijk geërodeerd en minder goed begaanbaar. Dit stuk trail is niet zo geschikt voor mensen met weinig wandelervaring of een slecht evenwicht. Op een bord staat duidelijk aangegeven welke alternatieve route je kunt nemen. De alternatieve route is gemarkeerd met witte golfjes op een gele achtergrond en is ook erg mooi.

marketing-eislek-trail

Hoogtepunten langs de Eislek Trail

De Eislek Trail is een grote aaneenschakeling van hoogtepunten. Panoramische uitzichten op de slingerende Ourthe, vergezichten over een lappendeken van weilanden en smalle paden door sprookjesachtige bossen. Volgens mij verveelt de Eislek Trail echt geen minuut. De beroemdste hoogtepunten langs de route zijn:

 • Het toeristische dorpje La Roche- en-Ardenne met de kasteelruïne op een heuvel
 • Uitkijkpunt les Crestelles met uitzicht op de slingerende Ourthe en het dorpje Maboge
 • De Keltische site van Cheslé
 • De brouwerij van Achouffe in Houffalize
 • De oevers van de Ourthe-rivier (kijk goed om je heen of je een ijsvogel kunt spotten)
 • De spectaculaire rotsen van Le Hérou
 • Het stuwmeer van Nisramont
 • De samenvloeiing van de twee Ourthes

Escapardenne-Eislek-Trail

Een kaart van de Eislek Trail

Dankzij de goede markering is een kaart niet écht noodzakelijk, maar ik vind het toch fijn om hem bij me te hebben. Zo kan ik snel zien waar ik ben en waar ik eventueel van de route af moet wijken als ik eten of drinken nodig heb. Je kunt de route in je telefoon laden of een papieren kaart meenemen.

Eislek-Trail-langs-de-ourthe

De Eislek Trail uitbreiden

Vind je 106 kilometer niet lang genoeg? Dan kun je de Escapardenne Eislek Trail uitbreiden met de Escapardenne Lee Trail. De Lee Trail loopt geheel door Luxemburg, tussen Ettelbruck en Kautenbach. Wie in La-Roche-en-Ardenne aan de Eislek Trail begint, kan in Kautenbach dus besluiten of het genoeg is geweest of dat de 53 kilometer lange route er ook nog wel even achteraan kan. Reken op drie dagen extra wandeltijd met etappes van 15 tot 20 kilometer.

eislek-trail-door-de-ardennen

Handige bronnen voor wie de Eislek Trail wil gaan wandelen

Omdat de wandelroute zo populair is, zijn er vele bronnen vol informatie op het internet te vinden. Een paar van mijn favorieten:

eislek-trail-wandelen

Reacties
Categorieën