Zo bereken je de wandeltijd van een wandelroute
Wandelen
Paulien
Wandelen
06/25/2020
1 min

Zo bereken je de wandeltijd voor een wandeling

06/25/2020
1 min

Bij het plannen van je lange afstand wandeling is het belangrijk om de wandeltijd te berekenen. Zo weet je hoe laat je moet vertrekken, hoe lang je pauzes kunt nemen en hoe lang het nog duurt voordat je op je eindbestemming arriveert. Hoe je dat doet, leg ik je in deze tekst uit.

De wandeltijd berekenen doe je zo

In routegidsen maken de auteurs vaak een schatting van hoe lang je ongeveer over een etappe doet. Deze tijdsschatting is nogal subjectief, omdat een getrainde bergwandelaar sneller een heuvelachtige route loopt dan de gemiddelde Nederlander. Houd de eerste dagen van een lange afstand wandeling bij hoeveel je afwijkt van de schatting. Zo kun je de volgende dagen de geschatte tijd corrigeren voor die afwijking.

Je kunt ook zelf uitrekenenhoe lang je over een etappe gaat doen. Daarvoor kun je de volgende gemiddelden in je hoofd houden:

  • Op vlak terrein loop je 4 kilometer per uur
  • 300 meter stijgen over een goed begaanbaar pad kost ongeveer een uur extra
  • 500 meter dalen over een goed pad kost ook ongeveer een uur extra
  • Op paden met een oneffen ondergrond of veel grote keien kost het wandelen extra tijd

wandeltijd-bergen Bij het berekenen van de wandeltijd moet je rekening houden met hoogteverschillen

Een rekenvoorbeeld voor de wandeltijd

Stel: je route is 12 kilometer lang, met 600 meter stijging. Dat kost je dan 12/4 = 3 uur als de route vlak zou zijn, en 600/300 = 2 uur extra om te corrigeren voor het hoogteverschil. Naar schatting ben je dan ongeveer 2 + 3 = 5 uur onderweg. Vergeet niet dat je in die vijf uur ook een aantal keren moet pauzeren en dat lastig begaanbare en technische stukken route extra tijd kosten.

Bereken voor elke etappe maar ook voor stukken stijgen en dalen op de route hoe lang je daar ongeveer over denkt te gaan doen. Reflecteer onderweg vervolgens hoe accuraat dat is. Doe je er standaard langer over? Dan kun je je gemiddelden uitrekenen en die de volgende dagen gebruiken voor je inschatting. Je kunt ook een online rekenhulp gebruiken waar je de gegevens in kunt vullen.

Reacties
Categorieën