Trektocht in de winter
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
01/20/2024
4 min

Op trektocht in de winter: 4 routes

01/20/2024
4 min

In de winter een trektocht of meerdaagse wandelroute maken? Dan vallen bestemmingen zoals de Alpen en Scandinavië voor veel wandelaars direct af. Maar: waar moeten we dán heen? Ik verzamelde drie trektochten of meerdaagse wandelroutes die ook in de winter heel goed te lopen zijn.

4 routes voor een trektocht of meerdaagse wandelroute in de winter

De winter neem ik hier even heel ruim, ik houd niet de kalenderwinter aan. Ook in de herfst is het op veel bestemmingen al te winters voor een comfortabele trektocht. Doe bij onderstaande routes zelf nog goed research voor de periode waarin jij op pad wilt gaan. Ook in Portugal is het in januari nat en koud bijvoorbeeld. Controleer ook of er langs de route die je aanspreekt in de periode waarin jij op pad wilt voldoende overnachtingsopties (geopend) zijn.

trektochtroutes-winter

1. De Fisherman's Trail

Gezien de hoeveelheid Nederlanders die ik half november op de Fisherman's Trail tegenkwam, valt de Portugese zuidkust wel in de smaak. Ik snap wel waarom: relatief veel zon, relatief weinig druilweer. Veel groen, hoge kliffen en wilde golven. En relatief makkelijke wandelpaden zonder veel hoogteverschillen en vele accommodaties en supermarkten langs de route. De Fisherman's Trail is heel geschikt voor een trektocht of meerdaagse wandelroute in de winter, ook voor wie nog niet eerder zo'n tocht gemaakt heeft of (voor het eerst) wil solowandelen.

meerdaagse-wandeltochten-winter

2. E4 op Cyprus

Ik kreeg de E4-wandelroute op Cyprus getipt van een Duitse wandelaar met wie ik een ongemakkelijke date had (maar waar ik dus wel goede wandelinspiratie aan overhield). De meer dan 10.000 kilometer lange E4-route is een van Europa's langste wandelroutes. Die hoef je natuurlijk niet helemaal te lopen. Een deel van de route ligt op Cyprus en is technisch niet moeilijk, al is een goede wandelconditie wel handig. Hoe lang je ook loopt, het landschap verveelt niet. Van kliffen aan de kust tot glooiend boerenland tot bossen. De route kan het hele jaar door gelopen worden, al valt er tussen eind december en maart wel aardig wat regen.

  • lengte: 492 tot 660 kilometer (verschilt per variant - je kunt ook prima een stukje doen)
  • ligging: vliegveld Pafos naar vliegveld Larnaca of andersom (Cyprus)
  • meer info: thru-hiking.com of Komoot


3. De Lycian Way in Turkije

De Lycian Way volgt de zuidwest-kust van Turkije, niet ver van Antalya. Wandelend langs de Middellandse Zee passeer je  dennenbossen, olijfgaarden, ruige rotsen en historische ruïnes. Bezoek oude Lycische steden zoals Olympos en Xanthos en duik in een geschiedenis die zo anders is dan die van Nederland of België. Langs deze eerste lange afstand wandelroute van Turkije vind je een goede combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis.

  • lengte: 760 kilometer (inclusief routevarianten - of een stukje ervan)
  • ligging: Fethiye naar Antalya (Turkije)
  • meer info: klik hier

4. De GR131 op de Canarische eilanden

De GR131, ook bekend als de 'Sendero Histórico', loopt dwars over de Canarische eilanden. Lekker weer en buitenaardse landschappen liggen hier op je te wachten. Deze route is perfect voor de wintermaanden, omdat het klimaat dan wandelvriendelijker is dan in ze zomer. Wandel door vulkanisch landschap, groene bossen en authentieke dorpen en langs kliffen en stranden. Je kan de hele route lopen, of alleen de etappes op individuele eilanden zoals Fuerteventura of Tenerife. Kamperen kan langs de route als je een (gratis) vergunning aanvraagt.

trektocht-winter-warm

In de winter een trektocht of meerdaagse wandelroute maken

Waar in Europa je ook gaat in de winter: het weer is er anders dan in de zomer. Op sommige plekken krijg je te maken met meer stormen en regenbuien. Lees je goed in over welke omstandigheden je kunt verwachten en pas je daaraan aan. Neem regenkleding mee en kijk of je een plan B moet maken voor rotspaden die bij regen bijvoorbeeld glad worden. De voorzieningen zijn vaak ook wat beperkter. Supermarkten, ho(s)tels en restaurantjes zijn buiten het hoogseizoen (de zomer) vaak gesloten. Soms zijn veerpondjes tijdens uit de running en dan moet je omlopen. Dit hoeft je allemaal absoluut niet tegen te houden, zolang je weet wat te verwachten.

winter-trektocht-route

Een trektocht of meerdaagse wandelroute in de sneeuw

Zoals je hierboven zag, heb ik hier vooral routes getipt waar je geen sneeuw op je paden tegenkomt. Je kunt in de winter natuurlijk ook prima een trektocht of meerdaagse wandelroute in sneeuwlandschappen maken, mits je de juiste conditie, skills en kennis hebt. Ik richt me met mijn platform op mensen die voor het eerst een meerdaagse wandeltocht gaan maken, en dan raad ik dergelijke routes af. Wil je dat toch graag doen? Ga dan met een ervaren (bergwandel)gids op pad. Dan kan ik regio's zoals de Alpen of de Cairngorms in Schotland van harte aanbevelen. Zie ook mijn blog met 5 Meerdaagse sneeuwwandelingen voor op je bucketlist.

winter-meerdaagse-wandeltocht

Vul de ideeënlijst aan!

Weet jij een trektocht of meerdaagse wandelroute voor de winter? Laat je beste tip achter in de comments onder dit bericht en vul daarmee dit lijstje aan!

Reacties
Categorieën