Trektochtroutes voor het voorjaar
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
03/15/2024
3 min

5 Trektochtroutes voor het voorjaar van 2024

03/15/2024
3 min

Het groen komt langzaam weer aan de bomen, de eerste bloemen kleuren de veldjes en de zon schijnt weer wat vaker. De daglichtperiode wordt langer en de nachten worden minder koud. Gaat het bij jou ook al kriebelen voor je volgende meerdaagse wandeltocht? Ik tip 5 mooie trektochtroutes voor het voorjaar. Deze routes zijn allen hoogtevreesvriendelijk en ook goed te doen als eerste meerdaagse tocht.

1. Betuwepad in Nederland

Het Betuwepad is een Nederlands streekpad van 146 kilometer tussen de grote rivieren. Zeg ‘Betuwe in de lente’ dan zeg je natuurlijk bloesem, dus het Betuwepad is een van de meest kleurrijke trektochtroutes voor het voorjaar. Al wandelend ontdek je in 12 etappes het rivierenlandschap, met oude boerderijen, gezellige dorpen en stevige forten. De route vormt een ronde, die je natuurlijk ook prima kan halveren voor een korter avontuur.

 • locatie: Nederland
 • afstand: 146 kilometer
 • markering: geelrood

trektochtroutes-voorjaar-nederland

2. De Altmühltal-Panoramaweg in Duitsland

De Altmühltal-Panoramaweg wordt niet voor niets een van Duitslands mooiste wandelroutes genoemd. De 12-daagse panoramaroute is misschien wel op zijn mooist in de lente, als het landschap na de winter weer kleur begint te krijgen. Denk: felgroene blaadjes aan de beukenbomen en frisgroen gras op de rotsen. Volg de Altmühl langs dorpen met witte huizen met rode daken en wandel over heidevelden met jeneverbesstruiken. Lekker gevarieerd dus!

 • locatie: ten zuiden van Nuremberg
 • afstand: 200 kilometer
 • markering: geel en rood met routenaam

trektochtroutes-voorjaar-duitsland


3. De Moray Coast Trail in Schotland

In maart zitten de gele bloemen al aan de gaspeldoornstruiken langs de Schotse oostkust. Langs de zeearm ten zuidwesten van Inverness ligt een 73 kilometer lange kustwandelroute, de Moray Coast Trail. Weinig hoogteverschillen maken het makkelijk de route in vier dagen te lopen. Wandel langs stranden en door duinbos en charmante visserdorpen. Wildkamperen is legaal en heel goed te doen, mits je voldoende water haalt wanneer je door de bewoonde wereld komt. Je kan ook in hotels in de schattige dorpjes logeren. Een makkelijke route met prachtig uitzicht op zee, met bergen aan de overkant, dolfijnen, zeehonden en als je geluk hebt orka’s.

 • locatie: oostkust van Schotland, startpunt op een half uur van Inverness
 • afstand: 73 kilometer
 • markering: ja, maar in dorpjes onduidelijk dus neem kaart/Komoot mee

schotland-trektochtroute-voorjaar


4. Wilderness Trail in Duitsland

De Wilderness Trail loopt door de lengte van het Eifel natuurpark. Deze vierdaagse route bereik je redelijk snel met de auto of het openbaar vervoer uit Nederland en België. In de lente bloeien wilde bloemen langs het pad en kleuren de valleien steeds groener. Wandel door grote, ongerepte bossen en geniet op open stukken van panoramisch uitzicht over de heuvels.

 • locatie: ten zuidoosten van Aachen
 • afstand: 85 kilometer
 • markering: ja, met kattengezichtje

voorjaar-trektochtroutes


5. De Fisherman’s Trail in Portugal

Dramatische kliffen, brede zandstranden en groen binnenland. En in de lente zeeën van bloemen en aangenamere temperaturen dan in de zomer. De lente is het perfecte moment om een trektocht in Zuid-Portugal te maken. De Fisherman’s Trail is nergens technisch moeilijk, maar door de afstanden tussen dorpjes voor de gemiddelde wandelaar wel fijn uitdagend. Wildkamperen is illegaal en ook niet zo netjes in een beschermd natuurgebied, maar je kan heel prima in dorpjes langs de route overnachten. Ik logeerde elke avond in een hostel en maakte een overzicht van betaalbaar overnachten langs de Fisherman’s Trail.

 • locatie: zuidwestkust van Portugal
 • afstand: 227 kilometer
 • markering: goed gemarkeerd

trektochtroutes-voorjaar-fishermans-trail

 

Meer trektochtroutes voor het voorjaar

Blader ook eens door mijn andere blogs over meerdaagse wandeltochten. Zin in een reis naar Schotland? Surf voor inspiratie naar ReizeninSchotland.nl, waar ik mijn verslagen over Schotse meerdaagse routes deel.

Voor het eerst op trektocht?

Download mijn gratis stappenplan voor meerdaagse wandeltochten voor hulp bij je voorbereiding. Je vindt in die gratis gids ook een paklijst voor trektochten met of zonder kamperen. In mijn e-book Handboek voor meerdaagse wandeltochten deel ik alles wat je moet weten voordat je op meerdaagse wandeltocht gaat.

tips-trektocht-route-schotland

Reacties
Categorieën