Het Veluwe Zwerfpad: de mooiste wandelroute op de Veluwe
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
06/20/2020
2 min

Het Veluwe Zwerfpad: de mooiste wandelroute op de Veluwe

06/20/2020
2 min

Afgelopen week liep ik een paar etappes van het Veluwe Zwerfpad, een streekpad dat de mooiste plekken op de Veluwe in een wandelroute met elkaar verbindt. Als kind kwam ik al graag op de Veluwe, met zijn uitgestrekte bossen en zandvlakten. Wandelen met de wetenschap dat je elk moment een ree, hert of zwijn tegen kan komen. Of een das, zoals ik vorige week maar weer eens bevestigd kreeg.

Wat is het Veluwe Zwerfpad?

Het Veluwe Zwerfpad is één van de streekpaden van ons land. Een streekpad is een wandelroute van minimaal 80 kilometer. Het pad is 357 km lang, en voldoet daarmee dus ruimschoots aan die eis. Hij staat ook bekend als SP 16, streekpad 16. De route begint volgens het boekje in Arnhem, maar omdat hij rond loopt, kun je natuurlijk op elk willekeurig punt op de route beginnnen.

De route neemt je mee langs de mooiste plekken op de Veluwe: de Veluwezoom, het Kootwijkerzand, de Loenermark en het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Het Zwerfpad is opgedeeld in 18 etappes, van 9 tot 56.4 kilometer. Dat wil niet zeggen dat je op één dag 56 kilometer moet kunnen lopen, je kunt die etappe makkelijk onderverdelen in meerdere kortere etappes. Loop bijvoorbeeld een etappe als een microavontuur, zoals ik deed tussen Otterlo en Lunteren. Het Veluwe Zwerfpad is een geschikte wandelroute voor wie voor het eerst op trektocht gaat.

veluwe-zwerfpad-markering

Veluwe Zwerfpad: de route

Je kunt de losse etappes bekijken op de website van Wandelnet. Hier kun je de route ook als PDF en GPX downloaden. Laatstgenoemde bestand kun je opslaan in je navigatie-apparaat of navigatie-app. Uiteraard is er ook een uitgebreide routegids over het Veluwe Zwerfpad te koop, waarin de route getekend staat en informatie over de route, overnachtingsplekken en openbaar gedeeld wordt. Ik raad je aan het boek te kopen, zodat je offline kunt wandelen.

Het Veluwe Zwerfpad is gemarkeerd met geel-rode-blokjes, die typisch zijn voor streekpaden. Deze ontbreken of zijn onduidelijk op sommige plekken, dus neem altijd een kaart met ingetekende route, of routegids mee. Je kunt de route in beide richtingen wandelen.

veluwe-zwerfpad-streekpad

De gebieden die het streekpad doorkruist

GebiedVertrekpuntEindpuntAfstand
Veluwezoom WestArnhem (Het Lage Erf)Lunteren47.9 km
KootwijkerzandLunterenGarderen40.7 km
Hei & BekenGarderenNieuw Millingsche zand93.8 km
Kootwijkerzand IINieuw Millingsche zandHoenderloo23 km
LoenermarkHoenderlooDieren39 km
Veluwezoom OostDierenArnhem31.5 km
veluwe-lange-wandeling

Mijn ervaringen op het Veluwe Zwerfpad

Ik loop zelf losse etappes van het Veluwe Zwerfpad. Een verzameling van blogberichten die ik hier al over gepubliceerd heb:

Liever een andere lange wandelroute lopen? Kies een Lange Afstand Wandelroute (LAW) of een streekpad uit dit overzicht.

Reacties
Categorieën