Het Kootwijkerzand: de mooiste wandelroutes & accommodaties
Wandelen
Paulien
Wandelen
06/18/2020
4 min

Het Kootwijkerzand: de mooiste wandelroutes & accommodaties

06/18/2020
4 min

Het Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Niet zo gek dus dat je je daar helemaal alleen op de wereld kunt voelen. Dwaal uren over de zandvlakte, beklim de 13.5 meter hoge uitkijktoren en slinger over de vele paadjes door de uitgestrekte bossen. Ben je na een dag wandelen nog niet klaar met de rustgevende bosgeluiden? Dan kun je overnachten op een fijn (natuur)kampeerterrein. Bonus: je krijgt de kans tijdens zonsopkomst en zonsondergang te genieten van wat misschien wel één van de mooiste plekken in Nederland is. Ik vertel je in dit bericht meer over de mogelijkheden voor wandelen op en kamperen bij het Kootwijkerzand.

Kamperen aan het Kootwijkerzand

Camping Harskamperdennen heeft zowel een regulier kampeerterrein, als een natuurkampeerterrein. Ik kies meestal voor een plekje op het natuurkampeerterrein, waar zich ook trekkersplekken bevinden voor iedereen die lopend of met de fiets komt. Ik heb hier elke keer een ander personeelslid gesproken, en iedereen was even vriendelijk. Het sanitair is superschoon en de plekken zijn ruim genoeg om niet constant tegen je buurman aan te hoeven kijken. Vanaf de camping loop je zo het zandpad op, vanaf waar je 15 minuten later op het Kootwijkerzand staat, zonder een weg over te hoeven steken. Sluit je wandeldag af rond een kampvuur in de vuurhut.

Liever niet je eigen tent en kampeerspullen meeslepen? Je kunt op deze camping ook pods of tenten huren.

kamperen-kootwijkerzand


Een stukje verderop langs het Kootwijkerzand vind je de Staatsbosbeheer camping Zanderdennen. Vanaf de verharde bosweg rijd je over een bospad naar de parkeerplaats van de camping. Ook deze camping is voorzien van sanitair en kampeerplekken in het bos. De kampeerplekken staan hier wat dichter op elkaar, maar nog steeds heb je redelijk de ruimte. Fietsers en wandelaars mogen hun tent tegen gereduceerd tarief op het trekkersveldje plaatsen, waar je gelijk mede-natuurmensen leert kennen. Loop zo’n tien minuten door het bos om met je voeten in het zand van de zandverstuiving te staan.

zwijn-veluwe

Overnachten nabij het Kootwijkerzand

Wil je liever niet kamperen, maar wel één of meer nachtjes blijven slapen in deze prachtige omgeving? Deze accommodaties zijn aanraders:

kootwijkerzand-avond
Reacties
Categorieën