Over het Roots Natuurpad in Drenthe: een microavontuur
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
10/27/2019
3 min

Over het Roots Natuurpad in Drenthe: een microavontuur

10/27/2019
3 min

Vorige week vrijdag vertrok ik ’s avonds met een vriend en onze grote backpacks op microavontuur in Drenthe. We liepen 2.5 etappe van het Roots Langste Natuurpad in Drenthe. 

Roots Natuurpad in Drenthe dag 1: met de bus naar Borger

Op vrijdagavond nemen we de bus naar P+R Borger in Drenthe. Vanaf daar lopen we met hoofdlampen op door de schemer in het bos naar het natuurkampeerterrein Drouwen van Staatsbosbeheer. Er staan zoveel paddenstoelen in het bos dat ik echt even twee keer moet kijken of het er echt zoveel zijn… We zien een muisje over een gevallen boomstam racen en horen de wind (code geel/oranje) door de boomtoppen waaien. Eenmaal op de camping aangekomen zetten we mijn tentje op en verplaatsen ons naar de warmte van het kampvuur. Daar bereiden we ons avondeten en bakken we kampvuurbroodjes aan de stok boven het kampvuur.

microavontuur-drenthe-borger

Ons microavontuur in Drenthe begon op het natuurkampeerterrein bij Borger

Roots Natuurpad in Drenthe dag 2: Natuurkampeerterrein Borger naar Laaghalerveen

Op zaterdagochtend slingeren we door het bos tot we op het Roots Langste Natuurpad van Nederland terecht komen. Ik raak zo afgeleid door de herfstkleuren en paddenstoelen (foto’s!) dat we bijna niet vooruit komen. Maar dan zijn we er eindelijk: op de route! We lopen afwisselend door loof- en dennenbos en langs heide met vennetjes. De herfst is hier in volle gang en ik raak al snel de tel kwijt van alle soorten paddenstoelen die we zien. Het ruikt heerlijk vochtig in het bos en de wolken die we boven ons zien hangen zien er dreigend uit. Af en toe krijgen we een flinke bui op ons hoofd, maar we hebben goede regenkleding mee. Op de tweede helft van de route lopen we langs de enorme radiotelescopen van Westerbork en beklimmen we de uitkijktoren bij het Amerdiep.

microavontuur-roots-natuurpad

Een microavontuur op het Roots Natuurpad door Drenthe

Zo’n 20-22 kilometer later komen we aan bij de supermarkt in het dorpje Hooghalen, waar we opgehaald worden door de vriendelijke eigenaar van Camping Thyencamp in Laaghalerveen. We genieten in de warmte van de gemeenschappelijke woonkamer van de camping van onze gevriesdroogde maaltijden. Buiten is het al donker en de tent is gelukkig al ingericht voor de nacht. Ik heb weinig praatjes meer na zo’n lange dag lopen en ga vroeg mijn bed in voor 12 uur slaap.

thyencamp-drenthe

Kamperen bij Camping Thyencamp in Drenthe

Roots Natuurpad in Drenthe dag 3: Laaghalerveen naar station Beilen

De volgende dag worden we laat wakker in een mistige wereld. De zon doet zijn best door de dichte bewolking heen te komen, maar dat lukt de hele dag nét niet. We kunnen de route op 15 min lopen van de camping weer oppakken, en we wandelen al snel over het verlaten Hijkerveld. Modderpaden langs het veen en de heide, met her en der een Schotse Hooglander of medewandelaar. Tot aan Beilen lopen we afwisselend tussen heide en landbouwgrond en is het moeilijk voor te stellen dat al die heideveldjes vroeger één geheel vormden. Ter hoogte van Beilen verlaten we de route, om over een lang saai stuk asfalt met langsracend verkeer naar station Beilen te lopen. Mijn spieren doen aan het eind van deze dag écht wel goed zeer en ’s avonds in een normaal bed liggen voelt als een grote verwennerij.

wandelen-hijkerveld

Wandelen op het Roots Natuurpad over het Hijkerveld

Wil je ook eens over het Roots Langste Natuurpad van Nederland lopen? In een ander blog-bericht vertel ik je meer over het Roots Langste Natuurpad.

langste-natuurpad-nederland

Herfstwandeling op het Langste Natuurpad van Nederland

Reacties
Categorieën