arrow_drop_up arrow_drop_down
Meerdaagse wandelroutes in Nederland
16 april 2020 

Meerdaagse wandelroutes in Nederland

In Nederland kennen we vele meerdaagse wandelroutes waarvoor je een paar dagen tot een paar maanden onderweg bent. De ‘officiële' meerdaagse wandelroutes in Nederland zijn onderverdeeld in Streekpaden en Lange Afstand Wandelroutes, maar ook de niet-officiële lange afstand wandeling van Roots is de moeite waard. Ik maakte een overzicht van de keuzemogelijkheden voor je:

 

1. Lange Afstand Wandelpaden (LAW's)

Een Lange Afstand Wandelroute (afgekort LAW) is een meerdaagse wandelroute van 150 km of langer. Er zijn 23 LAW's verspreid over heel Nederland. Deze routes zijn bewegwijzerd met rood-witte markering. Ik vind het zelf altijd wel zo leuk om een routegids mee te nemen, zodat ik weet wat ik onderweg allemaal passeer. Ik liep een deel van het Friese Woudenpad en het Nederlands Kustpad.

lange-afstand-wandelroute-nederland

Lange afstand wandelroutes in Nederland zijn goed gemarkeerd, maar wandelgidsen zijn een fijne aanvulling

2. Streekpaden

Streekpaden zijn meerdaagse wandelroutes met een lengte van minimaal 80 kilometer. De paden zijn allen rondwandelingen en goed bewegwijzerd met geel-rode markering. Een aantal streekpaden samen vormen de LAW's (lange afstand wandelroutes). Mijn favoriete streekpad zijn het Veluwe Zwerfpad en het Krijtlandpad.

 

3. Het Roots Natuurpad: door groen van noord naar zuid

Het Roots Langste Natuurpad van Nederland is nog vrij onbekend, maar wel mijn favoriete meerdaagse wandelroute in Nederland. In 459 km  doorkruis je heel Nederland van het noorden van Groningen naar de Belgische grens van Noord-Brabant. En met zoveel mogelijk van die 459 door prachtige natuur over onverharde paden. De route is uitgezet door het tijdschrift Roots en volgens de makers loop je ruim 70% van de route over onverharde paden, door vijf provincies en drie nationale parken.

Startpunt: Delfzijl, Groningen
Lengte: 459 km
Eindpunt: Goirle, Brabant

Markering: nee – je hebt de routegids nodig
Routegids / Meer informatie

meerdaagse-wandelroutes-nederland

Mijn favoriete meerdaagse wandelroute in Nederland

 

4. De Edelherttrail

De Edelherttrail is de nieuwste meerdaagse wandelroute in Nederland. Hij is zo uitgezet, dat je tijdens het wandelen in de voetsporen treedt van een edelhert dat zoveel mogelijk groen aan elkaar probeert te plakken. De route is niet gemarkeerd, je kunt hem alleen met gebruik van een app lopen.

Startpunt: Harderwijk
Lengte: 370 km
Eindpunt: Monschau

Markering: nee – je moet (betaalde) trajecten downloaden in de app
Meer informatie over de Edelherttrail

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies