Wandelen van station naar station
Wandelen
Paulien
Wandelen
08/07/2020
2 min

Wandelen van station naar station

08/07/2020
2 min

Er zijn in Nederland steeds meer wandelroutes die van station naar station lopen: NS wandelingen, OV stappers en Groene wissels. Al die wandelroutes hebben een begin- en eindpunt die goed te bereiken zijn het met openbaar vervoer. Dé oplossing voor wie niet met de auto op pad kan of wil, omdat veel wandelroutes vaak starten op afgelegen parkeerplaatsen. Ik vertel je hier alles wat je moet weten over NS wandelingen, OV Overstappers en Groene Wissels.

NS wandelingen - van station naar station

Wandelnet heeft samen met de NS wandelingen uitgezet die van station naar station lopen. Sommige van deze routes lopen een etappe van een Lange Afstand Wandelroute, anderen volgen kortere routes en weer anderen zijn een heel nieuwe route. De kortste NS wandeling is op het moment van schrijven 5 kilometer, de langste 35.5 kilometer. De wandelingen zelf zijn in te korten of te verlengen, dus er is genoeg variatie. Inmiddels zijn er 48 routes uitgezet door heel Nederland, en elk jaar komen er nog nieuwe routes bij.

NS wandelingen zijn gemarkeerd met 'NS wandeling' op de bordjes van de wandelroute die het volgt. Een NS wandeling over een streekpad staat gemarkeerd met geelrode blokjes, een wandeling over een officieel Lange Afstand Pad met geelwitte bordjes. De routes zijn in één richting gemarkeerd. 

Een overzicht van alle NS wandelroutes vind je op de website van de NS. Je kunt de routebeschrijving en het routekaartje hier gratis downloaden. GPX bestanden voor in je navigatie apparaat zijn te downloaden via Wandelnet.

ns-wandelroute
Op een NS-wandelroute loop je van station naar station door de natuur

OV stappers

Om vernieuwing mogelijk te maken, wordt elk jaar het label 'NS wandelroute' van een route afgehaald. Deze routes zijn dan geen officiële NS wandelroutes meer, maar worden door Wandelnet gedoopt tot OV overstappers. De routes blijven dan wel bestaan, maar worden niet meer zo fanatiek onderhouden en gecontroleerd als eerder. Niet overal vind je meer de markering 'NS wandelroute', dus je bent meer afhankelijk van de routebeschrijving en routekaart. Zorg dus dat je snapt hoe je een kaart leest voordat je aan een OV overstapper begint.

Je vindt de routes van alle OV overstappers op de website van Wandelnet. groene-stapper-wandelrouteOver een Groene Stapper Wandelroute over de heide wandelen 

Groene Wissels

Waar de NS wandelingen en OV stappers vaak een verschillend begin- en eindpunt hebben, lopen groene wissels in een cirkel. Het begin- en eindpunt is een plek die met de bus of de trein goed te bereiken is. Ze zijn 4 tot 26 kilometer lang en ze liggen verspreid door heel Nederland. Op het moment van schrijven zijn het er al meer dan zeshonderd, dus je bent wel even bezig als je ze allemaal wil lopen.

Groene wissels zijn niet gemarkeerd. De routebeschrijving en GPX track zijn gratis te downloaden, een digitale kaart kost 2.50. Verwacht je vaker op pad te gaan en kaarten nodig te hebben? Voor 12.50 euro ben je een heel jaar lid.

Klik hier voor een makkelijk te filteren overzicht van alle Groene Wissels in Nederland. 

Tip: op zoek naar meer wandelroutes? Bekijk mijn overzicht van alle wandelroutes in Nederland.

Reacties
Categorieën