Beste wandelapps
Wandelen
Paulien
Wandelen
12/20/2023
4 min

De 4 beste wandelapps voor 2024

12/20/2023
4 min

Op zoek naar wandelroutes? Of op zoek naar een makkelijkere manier van navigeren dan met kaart en kompas? Lang leve de wandelappsDe apps voor wandelaars die je kunt installeren lijken in de basis op elkaar, maar verschillen in gebruiksgemak en extra functies. Dit zijn de vier - volgens mij - beste wandelapps voor 2024.

1. Mijn favoriete wandelapp: Komoot

Ik heb in mijn vijf jaar als wandelblogger heel wat apps uitgeprobeerd en ik kom telkens weer terug bij mijn absolute favoriet: Komoot. Deze gratis app is alles in één. Je vindt er kant-en-klare wandelroutes overal ter wereld. Van korte wandelroutes tot wekenlange routes. Je maakt er razendsnel je eigen wandelroute. Een meerdaagse wandelroute verdeel je met één druk op de knop in dagetappes. Vervolgens gebruik je de app om te navigeren en daarbij kun je je wandelplan en voortgang live delen met een thuisblijver. En dan heb ik het nog niet eens over turn-by-turn (spraak)navigatie, 3D-kaarten, op de kaart ingekleurde officiële lange afstand wandelroutes en highlights onderweg. Oh en het communitygevoel, omdat je in Komoot ook de avonturen van andere wandelaars kunt volgen en hun routes op kunt slaan!

Komoot is in de basis gratis. Je kunt gratis routes zoeken en maken en de app gratis gebruiken voor navigatie. Wil je offline navigeren, dan koop je de lokale digitale kaart voor 4 euro. Wandel je in veel verschillende gebieden? Dan kun je beter de wereldpakket van 30 euro kopen. Wil je gebruik maken van de meerdaagse routeplanner, livetracking en andere fijne functionaliteiten? Word dan lid van Komoot Premium.

--> bekijk al mijn Komoot tutorials.

apps-voor-wandelaars-komoot

2. Maps.me: basic app voor wandelaars

De gratis navigatie-app Maps.me vind ik absoluut niet de meest gebruiksvriendelijke. Een route uitzetten doe je aan de hand van minder informatie dan je in Komoot hebt bijvoorbeeld. Je kunt geen kant-en-klare routes vinden en bestaande wandelroutes staan niet op de kaart. Deze app vind ik iets te basic in zowel routes maken als navigeren onderweg.

Maps.me heeft een groot voordeel: je kunt de kaart van een heel gebied downloaden. Zo kun je tijdens het wandelen in een gebied zonder bereik ook de snelste wandelroute naar een bepaald punt op de kaart berekenen. In Komoot kan dat alleen als je die route al gepland had terwijl je bereik had, want zonder bereik kun je de route niet aanpassen. Ik heb Maps.me dus voor 'noodgevallen' toch op mijn telefoon staan.

mapsme-wandelapp

3. Outdoor Active

Outdoor Active lijkt qua functionaliteiten wat op Komoot. Misschien komt het omdat ik gewend ben met Komoot te werken, maar ik vind de kaarten en het gebruik van de app veel minder overzichtelijk. Ook in deze app kan je kant-en-klare routes vinden en je eigen routes uitzetten. De app is gratis, maar dan krijg je wel veel (in mijn ogen) irritante reclame in de website en app. Wil je geen reclame, dan betaal je een vast bedrag per maand. Voor offline navigatie moet je het duurste abonnement aanschaffen. Outdoor Active heeft vele handige functies, dus ik raad deze wandelapp zeker niet af, maar mijn voorkeur gaat dus naar Komoot ;)

4. Peakvisor: wandelapp voor in de bergen

Peakvisor is een vreemde eend in dit rijtje met apps voor wandelaars. Het is geen navigatie-app, maar wel een app die ik vaak gebruik tijdens het wandelen. Met deze app kun je namelijk zien op welke bergen je uitkijkt, en hoe hoog die zijn. Je sleept de geschetste silhouetten van de bergen zo dat ze passen bij de bergen die via je telefooncamera in beeld staan. Voor mij voegt het weten op welke bergen ik uitkijk echt wat toe aan mijn wandelplezier. Je kunt de app ook via je browser gebruiken en virtueel naar een door jou gekozen bergtop reizen.

apps-wandelaars-bergen

Let op: niet helemaal afhankelijk zijn van wandelapps

Wandelapps maken het volgen van een route supermakkelijk. En dat is fijn, maar niet 100% betrouwbaar. Want wat doe je als je telefoon vastloopt, uitvalt of kapot valt? Wat doe je als je in moeilijke weersomstandigheden komt en je telefoon niet voor navigatie kunt gebruiken? Zorg altijd voor een (niet-digitaal) back-up plan. Ik heb voor wandelroutes buiten Nederland daarom altijd een kaart en vaak ook een kompas mee. Ik heb sowieso standaard mijn GPS met noodknop mee omdat ik veel alleen wandel en die kan ik ook gebruiken voor navigatie. Navigatie-apps moeten eigenlijk meer een hulpmiddel dan je enige navigatie-middel zijn. Weet je niet hoe je moet kaartlezen en navigeren met kompas? Daar worden heel leuke 1- en 2-daagse cursussen over gegeven, ook in Nederland.

apps-voor-wandelen

Tip: probeer verschillende wandelapps uit

Zoals je inmiddels weet, ben ik groot fan van Komoot, en dat geldt voor veel wandelaars die ik spreek. Ik spreek echter ook genoeg wandelaars die zweren bij Outdoor Active, AllTrails of een andere app. Het is niet voor niets dat deze in de basis vergelijkbare apps naast elkaar kunnen bestaan. Zoveel mensen, zoveel wensen. Probeer verschillende apps uit in de omgeving van je huis en ontdek wat voor jou het beste werkt, want dat is uiteindelijk het belangrijkst natuurlijk!

Wat is jouw favoriete app voor wandelen?

Ik heb in dit artikel vier apps genoemd die ik heel goed vind. Ben je het met me eens? Of maak jij misschien heel tevreden gebruik van een andere app voor wandelen? Laat het me in de comments weten, dan help je andere wandelaars ook met hun keuze :)

Reacties
Categorieën