Navigatie-app voor wandelen
Wandelen
Iris
Wandelen
03/26/2021
6 min

Apps voor wandelaars: dit zijn mijn favorieten

03/26/2021
6 min

Ben jij het ook zo zat om steeds maar weer dezelfde routes te lopen? Ik ken dat probleem, want ik ben gek op nieuwe dingen ontdekken. Wandelen is erg leuk en gezond, maar als je steeds maar weer diezelfde paar routes loopt, gaat het toch wel een beetje vervelen. Tijd voor wat meer avontuur in je leven en dat met behulp van een van de onderstaande apps voor wandelaars.


1. Wandelapp Maps.me

Met Maps.me maak je gebruik van offline kaarten over de hele wereld. Ontzettend handig als je je eens in de Schotse hooglanden bevindt zonder een goede internetverbinding. De wandelapp is ideaal als je van avontuur houdt, maar niet zo’n zin hebt in verdwalen. Je kan ook zelf een route uitstippelen om te gaan lopen, maar er zijn andere apps voor wandelaars op de markt te verkrijgen waarbij deze functie wat uitgebreider is. Het grote voordeel van Maps.me is echter dat hij gratis is! Een ander fijn aspect aan de app is dat je het kunt gebruiken om voorzieningen in de buurt te zoeken. Zo vind je met gemak WiFi plekken, apotheken, politiebureaus, toiletten (handig als je niet in de bosjes wilt plassen), hotels en nog veel meer. Maak gebruik van de zoekfunctie om zelf iets zoeken, zoals een camping wanneer je een hike van een paar dagen wilt maken.

Voordelen:

 • Gratis
 • Zelf routes plannen
 • Voorzieningen zoeken
 • Offline kaarten

Nadelen:

 • Geen kant-en-klare routes

mapsme-wandelappMaps.me is uitgebreid, gratis en simpel in gebruik

2. Wandelapp Komoot

Komoot is een van de fijnste apps voor wandelaars die houden van kant-en-klare routes in mooie gebieden en het ontdekken van plekken die goed geheim zijn gebleven. Het is een geweldige routeplanning en navigatie tool, waarmee je zelf kunt bepalen wat je wilt ontdekken. Komoot beschikt over turn-by-turn spraaknavigatie, zodat je altijd de goede kant op loopt. Zo blijf je van je omgeving genieten zonder dat je steeds naar je telefoon hoeft te staren. Natuurlijk is je telefoonbereik in de natuur niet altijd even geweldig, dus zijn de makers zo aardig geweest om alles ook offline te laten werken. Download eenvoudig individuele routes of hele kaarten. In Komoot vind je kant-en-klare routes bij jou in de buurt die te filteren zijn op afstand in tijd, moeilijkheidsgraad en bereikbaarheid. Ga naar de highlights-tab om de mooiste bezienswaardigheden bij jou in de buurt te ontdekken.

Zie je niets leuks of wil je eens wat anders? Plan dan je eigen avontuur. Met Komoot kun je sport-specifieke topografische routes genereren. Dit zijn kaarten op schaal waarbij je een beeld krijgt van het gebied door het gebruik van verschillende kleuren en symbolen. Op topografische kaarten worden ook wegen aangeduid. Het is mogelijk om bij het genereren van kaarten aan te geven welke bezienswaardigheden je wilt ontdekken. Voor de offline kaarten heeft Komoot verschillende pakketten om uit te kiezen. De eerste regio die je kiest is gratis en een extra regio kost €3,99. Een groter gebied, zoals Noord-Nederland kost €8,99. Het Wereldpakket is een goede keuze als je in veel verschillende gebieden wilt gaan, deze kost €19,99 en geeft je toegang tot elke regio op de wereld.

Voordelen:

 • Grotendeels gratis
 • Kant-en-klare routes
 • Zelf routes plannen
 • Highlights in het gebied
 • Offline kaarten

Nadelen:

 • Betaalde functies
 • Geen voorzieningen zichtbaar

apps-voor-wandelaars-komoot Komoot is makkelijk in gebruik met door anderen uitgezette routes en zelf geplande routes

3. Wandelapp OutdoorActive

Ook OutdoorActive is een van die apps voor wandelaars waarbij je de keuze hebt uit veel verschillende kant-en-klare routes door de natuur. Je vindt er meer dan 150.000 wandelroutes in binnen- en buitenland. Kies een route die dicht bij jou in de buurt is, een route die stukje verderop ligt of ga voor een route aan de andere kant van het land of in een ander land. Bij ViewRanger is het mogelijk om te filteren op activiteit, afstand, moeilijkheid en waardering van wandelaars die de route al eens liepen. Zie je niets leuks of wil je eens wat anders? Maak dan zelf een route. Het is mogelijk om offline kaarten te downloaden, maar hiervoor betaal je wel een klein bedrag (8,49 pond per jaar). Na je wandeling kun je je route nog eens terugkijken en hem delen met vrienden, familie en collega’s.

Voordelen:

 • Gratis
 • Kant-en-klare routes
 • Zelf routes plannen
 • Offline kaarten
 • Hoge resolutie Ordnance Survey Maps

Nadelen:

 • Nog niet gevonden :)

outdoor-active-wandelappAfbeelding: OutdoorActive.com

4. RunKeeper

RunKeeper is een erg leuke en handige app als je voor jezelf wilt bijhouden hoever, hoe lang en hoe snel je hebt gewandeld. De app is niet speciaal voor wandelaars zijn gemaakt, maar juist voor actievere sporten en met name voor hardlopen. Je kan hem echter ook voor een tal van andere sporten gebruiken en dus ook voor wandelen. Na je wandeling zie je op de kaart je route hoe lang je gelopen hebt, hoe snel je gemiddeld was en zelfs hoeveel calorieën je hebt verbrand. Vervolgens kun je je wandeling ook met vrienden, familie en collega’s delen. Het is mogelijk om in de app een loopgroep aan te maken, waarvoor je je vrienden en familie uitnodigt. In de loopgroep stel je maandelijkse doelen waar iedereen aan moet voldoen, zoals minimaal 30 km lopen. Er zit een chatfunctie bij zodat je met elkaar communiceert en elkaar motiveert.  Zo ben je samen lekker gezond en avontuurlijk bezig. Runkeeper is leuk om je progressie bij te houden en je route naderhand te bekijken. Helaas kun je er geen routes mee uitstippelen.

Voordelen:

 • Routes terugzien

Nadelen:

 • Geen kant-en-klare routes
 • Geen routes inplannen

runkeeper-app-voor-wandelenRunkeeper is ook heel geschikt als app voor wandelaars (foto's: Runkeeper App)


5. Park4Night en iOverlander

Park4Night en iOverlander zijn niet echt apps die alleen maar voor wandelaars zijn. Het zijn meer apps voor avontuurlijke mensen die graag andere plaatsen bezoeken. In beide apps is het mogelijk om verschillende kampeerplaatsen te vinden die betaald of gratis zijn om te gaan staan met je camper. In de apps vind je ook gewone campings. Daarnaast vind je in beide apps eetgelegenheden, plekken voor schoon drinkwater, tankstations, supermarkten en andere voorzieningen. De voorzieningen zie je als icoontjes op een kaart. Je kiest zelf welke voorzieningen worden weergeven. Het zijn fijne apps om overnachtingsplaatsen te vinden als je op een langere trektocht gaat. Zelf ben ik een grotere fan van Park4Night. Er staat duidelijker aangegeven wat voor soort overnachtingsplek het is en vooral in het noorden van Nederland vind je in deze app meer verblijfplaatsen. De apps zijn gratis en als je zelf een overnachtingsplek hebt gevonden die er nog niet in staat kun je deze toevoegen, zodat anderen er ook gebruik van kunnen gaan maken. In iOverlander kun je ook toeristische attracties vinden die niet worden weergeven in Park4Night.

Voordelen:

 • Perfect voor voorzieningen zoeken
 • Snel overzicht
 • Voorzieningen zijn te filteren

Nadelen:

 • Heeft niets te maken met routes lopen

apps-voor-camperDe apps Park4Night en iOverlander zijn ook fijn voor wie met de camper op pad gaat

Tips voordat je apps voor wandelaars installeert

Zelf heb ik het internet ook al eens afgespeurd op zoek naar fijne apps voor wandelaars. Op verschillende websites kom je dan een rijtje van apps tegen die allemaal geweldig klinken. Kijk echter niet alleen naar het goede verhaal dat bij de app staat vermeld. De reviews in de Google playstore vertellen soms een heel ander verhaal. Kijk voordat je een app installeert dus wel even wat anderen ervan zeggen. Over de bovenstaande apps hoef je je geen zorgen te maken, die hebben (bijna) allemaal meer dan 4 sterren en zijn erg populair en fijn om te gebruiken. Het kan fijn zijn om meerdere van deze apps op je telefoon te zetten. Het kost wat meer ruimte, maar dan heb je meer keuze uit kant-en-klare routes. Elke app heeft wel weer iets anders te bieden dan de andere, wat goed van pas komt.

Reacties
Categorieën