GPS met Noodknop
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
04/25/2020
4 min

GPS systemen met noodknop

04/25/2020
4 min

Ik neem altijd een GPS systeem met noodknop mee op mijn wandelingen. Niet alleen heb ik zo altijd extra navigatiemogelijkheden, ik kan ook altijd de hulpdiensten oproepen in geval van nood. De noodknop maakt het daarbij veiliger om alleen op reis te gaan. Ik leg je uit wat GPS systemen met noodknop precies doen en welke je het best kunt kopen.

Hoe werken GPS systemen met noodknop?

GPS systemen met noodknop zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn losse noodknoppen, die puur dienen om hulpdiensten op te roepen, en noodknoppen die in een GPS-apparaat voor navigatie ingebouwd zitten. De verschillende modellen...

  • zijn zo compact en licht mogelijk
  • maken gebruik van satellietverbinding, waardoor je ook bereik hebt op plekken waar je telefoon het niet doet

Via de noodknop stuur je een alarmsignaal met jouw precieze locatie naar een noodcentrale in Texas. Deze centrale werkt 24/7 en schakelt vervolgens de hulpdiensten in jouw omgeving in. Je bent verplicht je noodknop te koppelen aan je persoonsgegevens en de gegevens van een contactpersoon thuis. De hulpdiensten komen jouw kant op zodra ze je veilig kunnen bereiken (dus niet midden in een sneeuwstorm). (ik heb deze uitleg zo niet-technisch mogelijk gehouden. Wil je meer technische details lezen? Dat kan hier in het Engels)gps-met-noodknopDe noodknop op mijn Garmin GPS wordt beschermd door dit 'luikje' 

Koop een abonnement bij je noodknop

Om je noodknop te kunnen gebruiken moet je een abonnement afsluiten. Bij Gen3 koop je je abonnement voor een heel jaar, bij Garmin kun je ook een abonnement voor een maand afsluiten. Daarmee kan de Garmin een aantrekkelijkere optie zijn als je hem slechts tijdens een enkele vakantie per jaar gebruikt. Op internet lees ik vaak dat mensen bij gebruik toch verrast worden door de kosten van het abonnement, dus lees je goed in!

  • klik hier voor een overzicht van de Garmin abonnementen
  • klik hier voor een overzicht van de Gen3 abonnementen

 

Je locatie tracken

Je kunt bij de Gen3 en Garmin InReach je GPS-locatie tracken, door je apparaat elke 5/10/20 minuten je locatie te laten verzenden (hiervoor heb je wel een extra abonnement nodig). Hierdoor kunnen mensen die jij toegang geeft tot de internetpagina precies zien waar jij bent. Ik zet deze optie altijd aan als ik alleen op reis ben of door relatief uitdagend gebied wandel. De genoemde systemen bieden de optie om SMS-berichten naar mensen thuis te sturen om ze te laten weten dat je oké bent. Op de Garmin kun je deze berichten ter plekke typen, voor de Gen3 kun je alleen vooraf ingestelde berichten naar een beperkt aantal vooraf opgeslagen telefoonnummers versturen.garmin-noodknopMet de Garmin GPS met noodknop kun je elke 5/10/20 minuten je locatie naar een tracking-pagina versturen voor het thuisfront 

Hoe de verschillende GPS systemen met noodknop werken

Ik vind het zelf altijd fijn om video's van de producten te bekijken en daarmee een helderder beeld van de opties te krijgen. Ik heb voor bovengenoemde drie de uitlegvideo's voor je op een rijtje gezet:

SPOT Gen3: 

Garmin Inreach Mini:

  Garmin Inreach Explorer: 

Welke noodknop is de beste keuze voor je trektocht?

Voor mensen met een klein(er) budget is de Spot Gen3 absoluut een goede keuze. Bekijk voordat je overgaat tot aanschaf wel even goed de abonnementskosten. Heb je iets meer te besteden en vind je het fijn om meer functionaliteiten (zoals scherm, basis navigatie, weersvoorspelling en bluetooth koppeling aan je telefoon) te hebben dan is de Garmin Inreach Mini een goede keuze. Voor volledige functionaliteit met alle mogelijkheden voor navigatie, koop je de Garmin InReach Explorer. Dit is het systeem dat ik gekocht heb, en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik gebruik hem regelmatig om te navigeren over niet-gemarkeerde wandelroutes, en ik pak hem erbij als ik twijfel over mijn locatie op de kaart. Ik vind het fijn dat ik daarbij niet afhankelijk ben van mijn telefoon (zoals bij de Mini het geval is), omdat ik mijn telefoonbatterij vaak niet kan opladen tijdens meerdaagse wandelroutes.

Reacties
Categorieën