Geocachen: wat is het en hoe doe je het?
Nederland
Paulien
Nederland
06/05/2021
5 min

Geocachen: wat is het en hoe doe je het?

06/05/2021
5 min

Geocachen wordt steeds populairder. Het duurde even voordat ik enthousiast genoeg was om op te zoeken wat het was, maar toen was ik om! Ben je ook nieuwsgierig naar wat geocachen is en hoe je zelf kunt geocachen? Ik geef je een introductie.

Wat is geocachen

Geocachen is een werkwoord. Een geocacher is iemand die aan geocaching doet. Geocaching is een soort schatzoeken dat óók leuk en uitdagend is voor volwassenen. Over de hele wereld liggen caches (‘schatkistjes’) verstopt die je met behulp van aanwijzingen van de verstopper kunt vinden. In de cache vind je vaak een kleine verrassing en een logboek waarin geslaagde schatzoekers hun naam achter kunnen laten. Je mag de verrassing meenemen, mits je er iets anders voor terug legt.

 

Wat heb je nodig voor het geocachen?

Omdat de meeste geocaches te vinden zijn aan de hand van GPS coördinaten, heb je GPS-navigatie nodig. Je kunt hiervoor een Garmin of soortgelijk navigatie-apparaat gebruiken, maar een telefoon met navigatie-app volstaat ook. Het leukste is om wel echt te zoeken, en dus niet de coördinaten in te voeren in je telefoon en vervolgens ‘navigeer naar dit punt’ te zeggen. Zet bijvoorbeeld alleen het punt op de digitale kaart, en navigeer jezelf over verschillende paden naar dat punt. Je kunt ook met een offline kaart (en eventueel kompas) werken. Geocachen is dus ook een heel goede manier om te oefenen met navigeren!

Zorg dat je een powerbank voor nood bij je hebt. Continu navigeren op je telefoon kost een hoop batterij en je wilt niet, eenmaal aangekomen bij je cache, verdwalen omdat je niet weet hoe je weer terug naar je startpunt komt.

Neem ook een pen of potlood mee om je naam in het logboek te kunnen schrijven, en als je dat leuk vindt een klein cadeautje om achter te laten.

Verder heb je een (gratis) account bij geocaching.com nodig. De informatie over sommige geocaching locaties is alleen toegankelijk voor mensen met een premium account. Premium kost 30 euro per maand, waarvoor je naast extra geocaches ook offline kaarten en connectie met je GPS-apparaat. Om te beginnen kun je op pad met een basis-account, en kun je voor offline kaarten gebruik maken van apps zoals Maps.me waar je de coördinaten in kunt voeren.

geocaching-app

De gratis Geocaching app geeft je vaak ook informatie over de omgeving

 

Geocachen: zo doe je dat

  1. Maak een account aan op geocaching.com – op deze website vind je wereldwijd verspreide caches.
  2. Download de geocaching app in de Google Play Store of Apple Store.
  3. Kies een cache bij jou in de buurt via de website of app. Je ziet per geocache de moeilijkheid en het formaat. Ik vind het zelf fijn om op de kaart te zoeken (tip: stel de website in op Nederlands)
    Gebruik deze begrippenlijst als je termen ziet die je niets zeggen.
  4. Gebruik de navigatie in de app om de geocache te vinden.
  5. Eenmaal aangekomen op de juiste locatie, ga je zonder telefoon op zoek naar de (goed verstopte) cache.
  6. Teken het logboek, wissel eventueel de schat/verrassing in voor iets wat jij meegenomen hebt.
  7. Verstop de cache weer zoals je hem gevonden had.
  8. Registreer dat je de cache gevonden hebt in de app (super simpel) of via de website.

Verschillende groottes en typen caches

Hoe de schat (cache) eruit ziet, verschilt per geval. Op de website en in de app krijg je daar wel een aanwijzing voor. Er zijn verschillende groottes:

  • Micro: cache is kleiner dan 0.1 liter en bevat vaak alleen een logboekje
  • Small: cache is kleiner dan 1 liter aan inhoud
  • Regular: cache is ongeveer zo groot als een schoenendoos
  • Large: cache is groter dan 20 liter
  • Virtual: deze caches zijn alleen digitaal, op de locatie ligt geen fysieke cache
Geocaches-vinden

Je moet soms goed zoeken naar de geocaches (foto: Hester Kranendonk)

Dan zijn er nog verschillende typen caches:

  • Traditional cache: de cache vind je door naar de coördinaten te navigeren en daar te zoeken.
  • Events: dit zijn caches die verbonden zijn aan events waarbij meerdere mensen samen op zoek gaan naar de cache.
  • Letterbox Hybrid: deze cache vind je door aanwijzingen te volgen, in plaats van GPS-coördinaten te gebruiken.
  • Multi-cache: de zoektocht brengt je langs meerdere locaties, met op de laatste locatie de echte cache. De precieze invulling van de opdrachten verschilt per cache (dat staat uitgelegd in de app en op de website), maar vaak is helpt een opdracht van de ene locatie je aan instructies voor de volgende locatie. Iets meer speurtocht dus!
  • Mystery cache: een puzzel! Soms moet je een paar simpele vragen beantwoorden om de coördinaten te vinden, soms moet je een gecompliceerde puzzel oplossen. Voor extra uitdaging dus!
  • Virtual cache: dit is geen fysieke cache. Je moet op de locatie vragen beantwoorden, waarmee je digitaal aantoont dat je de cache gevonden hebt.
  • Voor meer cache-types: kijk hier of hier voor video’s

Hoe de caches eruit zien, verschilt per cache. Sommige verstoppers gebruiken echt heel veel creativiteit, zoals dit bord ook laat zin. Geef dus niet te snel op en zet de Wie-is-de-Mol-kandidaat aan jou aan het werk!

hoe-ziet-geocach-er-uit

Hoe een geocach eruit ziet, verschilt per geocach  (foto: Hester Kranendonk)

 

Veel gebruikte afkortingen bij het geocachen

  • BYOP = Bring Your Own Pen = neem zelf een pen mee
  • CITO = Cache In Trash Out = extra motivatie om tijdens het geocachen afval te verzamelen uit de natuur
  • DNF = Did Not Find = iemand heeft deze geocache niet kunnen vinden
  • GPX = het bestandstype waarin GPS-informatie zoals punten en routes opgeslagen liggen. Deze kun je laden in de meeste kaarten-apps.
  • SWAG = Stuff We All Get = de verrassing in de geocache

geocachen

 

Dit is slechts een introductie in geocachen. Er is uiteraard nog veel meer over te vertellen, maar ik heb geprobeerd het zo basic en daardoor toegankelijk mogelijk te houden. Wil je meer weten? Bezoek dan eens deze websites:

hoe-werkt-geocaching

Een voorbeeld van een geocach (foto: Hester Kranendonk)

Reacties
Categorieën