arrow_drop_up arrow_drop_down
Wandelen met de app Komoot
22 augustus 2020 

Wandelen met de app Komoot

Steeds meer wandelaars en fietsers vinden hun weg met de navigatie-app Komoot. Het duurde even voordat ik hem installeerde, ik ben namelijk erg tevreden met Maps.me, een gratis app voor navigeren. Toch ben ik inmiddels ook fan en ik wil je graag laten zien waarom en hoe je met Komoot werkt.

Wat is Komoot?

Komoot is een navigatieapp die gratis via de Play Store en App Store kunt downloaden. Een groot voordeel van Komoot is dat je makkelijk routes kunt uitstippelen en volgen. Op hun inspiratiepagina kun je ook routes van anderen zien. Je kunt die routes opslaan of naar je telefoon sturen, en ze vanaf je telefoon makkelijk volgen. Je kunt de routes in de planner ook aanpassen naar je eigen wensen. Gebruikers kunnen bezienswaardigheden opslaan op de kaart, waardoor je makkelijker op een vreemde locatie een mooie route uit kunt zetten.

Wat kost Komoot?

De app zelf is gratis te downloaden. De eerste kaart krijg je gratis, daarna moet je 4 euro per regio, 6 euro voor meerdere regio's of kaarten van de hele wereld voor 30 euro kopen.

De Premium versie van Komoot kost 60 euro per jaar. De premium versie geeft onder andere meer mogelijkheden voor meerdaagse (wandel)routes, persoonlijke collecties en het weerbericht onderweg.

Een route plannen met de app

Via je browser kun je op de computer zelf een route uitstippelen. Ga naar de planner op de website van Komoot. Selecteer je sport en klik vervolgens op een locatie op de kaart om deze als startpunt in te stellen. Verbind twee punten op de kaart met elkaar, en de afstand, wandeltijd en hoogteverschillen worden weergeven. Komoot kiest misschien niet per se de mooiste route uit. Via het plus-symbool kun je waypoints (tussenstops) toevoegen om je route om te leggen over een mooiere route. Sla je route vervolgens op en/of stuur hem naar je telefoon.

komoot-computer-route-plannen

Je kunt de Komoot routeplanner ook op de computer gebruiken

 

Navigeren met Komoot

Om te kunnen navigeren met Komoot, moet je de kaart(en) waar de route over loopt downloaden. Doe dit bij voorkeur wanneer je een WiFi-netwerk tot je beschikking hebt. De app wijst je onderweg de route via Nederlandse audio-instructief of turn-by-turn aanwijzingen in beeld.

 

Komoot community

Komoot houdt precies bij waar jij gelopen hebt. Je kunt aan die informatie nog foto's toevoegen die je op de route gemaakt hebt en benoemen wat de hoogtepunten van jouw trip waren. Je kunt dit verslagje privé houden, of delen met anderen die dan jouw route kunnen herhalen als het ze wat lijkt. Zo kun je ook routes bekijken van bekende avonturiers zoals mijn grote held Alastair Humphreys en andere ‘pioneers‘.

telefoon-navigatie-komoot-wandelroute

Navigeer met Komoot via de telefoon over je wandelroute

Je live locatie doorgeven met Komoot

Sinds 2021 heeft Komoot ook een tracking functie in de app. De thuisblijvers kunnen nu live bijhouden waar je bent, welke route je volgt, hoe laat je aankomt volgens de planning en hoe vol je telefoonbatterij nog zit. Zo voel je je waarschijnlijk een stuk veiliger als je alleen op reis gaat en zo voelt je thuisfront zich waarschijnlijk ook beter bij het idee dat jij in je uppie de natuur in trekt. Je kunt de tracking functie handmatig aanzetten en zelf kiezen met wie je deze gegevens deelt.

 

Tips:

  • schaf niet gelijk de kaarten voor heel Europa aan. Een week of twee na inschrijving ontving ik namelijk een leuke aanbieding in mijn mailbox. Volgens mij kon ik alle kaarten ter wereld nu met 10 euro korting kopen (dus 20 euro voor de hele set).
  • je kunt de route van Komoot ook downloaden als GPX-bestand en zo in je GPS apparaat of een andere wandelapp laden.
  • meer informatie over de App vind je op de website van Komoot.

 

Tip: op mijn blog vind je meer handige apps voor wandelaars en een overzicht van alle uitgezette wandelroutes in Nederland.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies