Weerbericht voor je wandelroute in Komoot
Komoot tutorials
Paulien
Komoot tutorials
10/28/2023
3 min

Bekijk de weersvoorspelling langs je wandelroute in Komoot

10/28/2023
3 min

Kun je in een t-shirt naar buiten, of moet je warmer aankleden? Moet de regenbroek mee? In welke richting kun je je route het best lopen als je de wind op het open stuk in de rug wilt hebben? Die vragen en meer beantwoordt één van mijn favoriete functies in Komoot Premium: de weersvoorspelling langs je wandelroute.

Waarom is die weersvoorspelling langs je wandelroute in Komoot zo handig?

Je kunt natuurlijk op een algemene weerswebsite voor de regio kijken. Het grote voordeel van de weersvoorspelling van Komoot is echter dat je de weersvoorspelling specifiek voor jouw route krijgt. Komoot berekent bovendien op welk moment je waar zult lopen. De navigatieapp houdt in de voorspelling dus rekening met locatie én het tijdstip waarop je daar bent. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk, zeker voor langere afstanden. Mijn ervaring is dat de Komoot weersvoorspelling behoorlijk accuraat is, al blijft het natuurlijk een voorspelling en is weinig zo veranderlijk als het weer.

komoot-weerbericht-wandelroute-wind

Wat vertelt de weersvoorspelling van Komoot je?

Komoot geeft voorspellingen voor:

  • temperatuur
  • neerslag
  • zonuren en UV-index
  • windrichting en windsterkte
  • daglichturen

Natuurlijk hebben we het hier ook over een voorspelling. Net als buienradar en alle andere weermodellen, kan de realiteit anders zijn dan de voorspelling. Zorg dat je op bewolkte dagen waarop geen neerslag voorspeld wordt, voor de zekerheid toch een regenjas meeneemt. En dat je ook als er slechts weinig zon voorspeld wordt, een miniflesje zonnebrandcrème meedraagt. 


Waar zie je de weersvoorspelling in Komoot?

Ik schreef al dat de weersvoorspelling langs je wandelroute (of fietsroute!) alleen in Komoot Premium beschikbaar is. Wie al lid is, kan de weersvoorspelling zowel op de website als in de app bekijken.

De weersvoorspelling op de website bekijken

Kies of maak eerst een route die je wilt gaan lopen. Sla deze op en open hem via je profiel --> Tours --> gepland. Open de tour die je wilt gaan lopen en scrol helemaal naar beneden, tot onder 'ondergronden'. Klik op de groene knop met 'weerbericht bekijken' (alleen beschikbaar als je Premium-lid bent). Vul in wanneer je aan je wandelroute wilt beginnen. Je kunt een moment tot 46 uur in de toekomst kiezen.

komoot-weersvoorspelling

De weersvoorspelling de tour-pagina is nu ingevuld. Klik op 'meer tonen' naast de verschillende weersfactoren om een grafiek te openen. Schuif met je muis over de grafiek om te zien welke weersvoorspelling bij welk deel van de route hoort. Bij 'wind' geven de pijltjes op de route de windrichting aan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je route te bewerken en om te keren.

komoot-weerbericht

komoot-weerbericht-wandelroute

De weersvoorspelling op je telefoon bekijken

De werkwijze voor de Komoot weersvoorspelling op je telefoon is niet heel anders dan die op de website. Open je tour en scrol omlaag tot onder 'zichtbaar voor'. Klik op het tabje 'weer' om naar de voorspelling te gaan. Anders dan op je laptop, gaat de voorspelling in de app er vanuit dat je op dat moment direct vertrekt. Wil je op een later tijdstip wandelen? Pas de tijd aan door bij 'Verwachting' op 'wijzigen' te klikken. 

uitleg-komoot-weerbericht-wandelroute

Klik bij elk van de weersfactoren op 'details' om handige grafieken te zien. Schuif het groene lijntje over de grafiek heen en weer om te zien bij welk punt op de route welke voorspelling hoort. Met de pijltjes bovenin het witte blok kun je tussen weersfactoren wisselen. De grijze grafiek op de achtergrond is het hoogteprofiel.

welk-weer-langs-wandelroute

--> Lees hier Komoots eigen uitleg van deze functie. Bekijk ook mijn andere Komoot tutorials om het meeste uit de navigatieapp te halen.

Reacties
Categorieën