Goede websites voor weersvoorspelling voor de bergen
Wandelen
Paulien
Wandelen
10/31/2023
5 min

Wat is een goede website voor weer in de bergen?

10/31/2023
5 min

Ik was eens op pad met iemand die Weeronline raadpleegde voor het weerbericht in de bergen. Hoewel die website in Nederland redelijk betrouwbaar is, wil ik er niet op vertrouwen om de veiligheid van mijn bergwandelplannen in te schatten. Daarvoor gebruik ik liever specifieke bergweerwebsites. In dit artikel deel ik mijn favorieten en die van medewandelaars die weten waar ze het over hebben. Na het lezen heb je antwoord op de vraag: wat is een goede website voor weer in de bergen?

Goede websites voor weer in de bergen

Ik maak graag gebruik van de weerswebsites van de regio waarin ik ben. In de Duitse bergen kijk ik bijvoorbeeld naar de voorspelling van de Duitse Alpenvereniging. Ik kijk vervolgens ook op een of twee weerswebsites uit andere landen, die je ook prima voor buitenland kunt gebruiken. Zo kan ik ze met elkaar vergelijken en het meest voorspelde weer klopt meestal.

1. Goede website voor weer in de Oostenrijkse bergen

In de Oostenrijkse bergen gebruik ik de voorspelling van Alpenverein.at. Je kunt het weerbericht specificeren per regio. Klik op de regio waarin je je bevindt om de voorspelling per grote plaats te zien. Klik op een grote plaats om meer details te zien.

website-weer-in-de-bergen-oostenrijk

2. Het weer in de Duitse bergen

De weerswebsite van de Duitse Alpenvereniging is een van de meest betrouwbare voor de Alpen. Zoek de plaats het dichtst bij je wandeling uit je lijst voor een plaatselijke voorspelling. De voorspelling wordt maximaal twee keer per dag vernieuwd. Deze website werkt trouwens ook voor gebieden ten noorden van de Duitse Alpen.

website-weer-in-de-bergen-duitsland

3. Het weer in de Zwitserse bergen

In Zwitserland gebruik ik de voorspelling van MeteoSwiss. Je kunt de weersvoorspelling per plaats of berg opvragen. Er komt dan ook een overzicht van mogelijke gevaren te staan. Ik vind het heel fijn dat deze website niet alleen met plaatjes en getallen werkt, maar ook een heldere geschreven uitleg laat zien.

website-weer-in-de-bergen-zwitserland

4. Het weer in de Franse bergen

In Frankrijk gebruik ik Météo-France. Mijn Frans is niet zo goed, dus onderweg gebruik ik - ook in Frankrijk zelf - liever Engelstalige of Duitstalige apps.

website-weer-in-de-bergen-frankrijk

5. De weersvoorspelling voor de Italiaanse bergen

De website van Meteo Mont vind ik niet heel handig, maar de app maakt een hoop goed. Voor de beste weersvoorspelling voor de Italiaanse bergen download je de gratis app en laat je de website links liggen.

website-weer-in-de-bergen-italie

6. Het weer in de Schotse en Engelse bergen

In Schotland (en Engeland) vertrouw ik op de voorstelling van de Mountain Weather Information Service. Kies de regio waarin je wilt wandelen en lees de geschreven voorspelling. Je leest hier ook wat het effect van de weersomstandigheden op je wandeling gaat zijn. Ook niet onbelangrijk in Schotland: je leest hoe groot de kans is dat je bergtop in de wolken blijft liggen.

website-weer-in-de-bergen-schotland

7. Het weer in de Scandinavische bergen

De Noorse weerdienst Yr biedt een betrouwbare weersvoorspelling. Je kunt hem ook buiten Noorwegen en buiten Scandinavië gebruiken. Handig voor wildzwemmers: je kunt er ook de watertemperatuur aflezen.

website-weer-in-de-bergen-noorwegen

Algemene goede website voor weer in de bergen: Windy

Ik gebruik naast de regionale weerswebsite altijd de voorspellingen van Windy. Deze website en app vind ik beter leesbaar en begrijpbaar dan bijvoorbeeld Bergfex. In het begin moet je even zoeken naar wat je op de kaart weergeeft. Hij geeft standaard de windrichting en sterkte weer (handig als je gaat kamperen). Je kunt dit aanpassen naar temperatuur, onweerskans en regenkans. Je kunt er zelfs aflezen hoe hoog de wolken waar hangen. Deze app is mijn absolute favoriet!

website-weer-in-de-bergen-windy

Algemene app: Bergfex

Veel berggidsen en bergwandelaars zijn dol op de app en website van Bergfex. Ook hier geldt dat je even wat moeite moet doen voordat je snapt wat je waar precies kunt vinden. Ik vind de app overzichtelijker dan de website, maar ik word er nog steeds niet heel blij van.

website-weer-in-de-bergen-bergfex

Apps voor het weer in de bergen

Ik heb in het bovenstaande lijstje gelinkt naar websites. Veel van deze weerpagina’s hebben ook een fijne app. Ik raad je aan om die te installeren, omdat dat toch handiger werkt als je eenmaal onderweg bent.

Meerdere websites gebruiken

Het komt zelden voor dat één website de voorspelling juist heeft. Vaak vergelijk ik de informatie op de weerswebsite van het land waarin ik me bevind met die in Windy en eventueel die in Bergfex. Het gemiddelde is vaak een betrouwbare indicatie voor het weer dat ik kan verwachten.

goede-weersvoorspelling-website-bergen

Leer het weer in de bergen onderweg herkennen

Weerwebsites doen hun job, maar het is nog leuker en handiger als je zelf het weer kunt voorspellen. Dat is niet iets wat we op school leren, maar wel iets wat je jezelf aan kunt leren. Ik las hier veel boeken en artikelen over. Mijn absolute favoriet: de geheimen van het weer van Tristan Gooley. Nog steeds geen makkelijke kost, maar wel het meest leesbare en begrijpelijke wat ik gelezen heb.

geheimen-weer-tristan-gooley

Leer hoe te dealen met veranderend weer in de bergen

Superhandig natuurlijk als jij aan de wolken kan zien dat er onweer aankomt. Niet zo handig als je vervolgens niet weet wat je moet doen terwijl je op een afgelegen bergpad staat. Zorg daarom dat je je voor vertrek al inleest over wat te doen als het weer verandert. Wat doe je als je op een grote vlakte zo weinig zicht hebt dat je het pad niet kunt vinden? Wat doe je als er regen aankomt en je (via ferrata-)route spekglad en gevaarlijk wordt? Hoe ga je jezelf veilig houden in een onweersbui? Ik raad je aan om een live workshop te volgen bij organisaties zoals Bergsportreizen.nl. Je kunt je natuurlijk ook online goed inlezen.

weer-voorspellen-website-bergen

→ De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging schreef handige artikelen over onweer in de bergen (deel 1 en deel 2).

Reacties
Categorieën