Geheimen van het weer
Lees- en kijktips
Paulien
Lees- en kijktips
07/31/2023
2 min

Boekreview | De geheimen van het weer

07/31/2023
2 min

Een van mijn favoriete auteurs binnen de outdoorboekenwereld is Tristan Gooley. Deze natural navigator gebruikt clues uit de natuur om onder meer te navigeren en het weer te voorspellen. Nu hebben we natuurlijk handige apps om dat werk voor ons te doen, maar het is zoveel leuker om óók de hints uit de natuur te leren gebruiken. Zijn recent in het Nederlands verschenen boek De geheimen van het weer is weer zo’n topper.

De geheimen van het weer

De subtitel van De geheimen van het weer deelt precies wat je kunt verwachten: 'Herken voorteken in wolken, wind, heuvels, straten, planten, dieren en dauwdruppels'. Precies, daar komt geen weerapp aan te pas ;)  Het boek is een handleiding voor het begrijpen van subtiele aanwijzingen uit de natuur, om zo het weer om ons heen beter te begrijpen. Met ‘weer’ bedoel ik daarin niet alleen dikke onweersbuien voorspellen, want ‘weer’ is veel meer dan dat. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat het weer aan de ene kant van een boom anders is dan aan de andere kant van de boom.

Tristan leert je kijken naar de wolken, de wind, de zon en andere elementen van de natuur om te begrijpen wat er in de atmosfeer gebeurt. Uit subtiele veranderingen kun je hints halen en de toekomst voorspellen. Die veranderingen merk je op als je je zintuigen gebruikt en op het moment focust, wat voor mensen met een druk hoofd (ik!) ook een goede oefening is.

geheimen-weer-tristan-gooley

Begrijpbare taal

Ik was zo’n dromer die bij aardrijkskundelessen langzaam wegzakte in een veel interessante dagdroom. Deels omdat ik zo goed kan dagdromen en deels omdat ik al die droge stof echt supersaai vond. Ik heb eerder boeken over het weer geprobeerd te lezen, maar daarin haakte ik af zodra het eindeloos over verschillende vormen wolken met Latijnse namen ging.

De geheimen van het weer is aangenaam anders. Tristan schrijft in begrijpbare taal, en neemt je terwijl je leest langzaam mee de ingewikkeldere stof in. Ook hier moest ik de technische stukjes soms twee keer lezen. Ik kwam er ook achter dat je missende puzzelstukjes in je hoofd vanzelf op hun plek vallen als je verder doorleest. Alles in het boek (en het weer) hangt namelijk met elkaar samen. Dit is by far het meest leesbare boek over het weer dat ik ooit gelezen heb.

Dit is by far het meest leesbare boek over het weer dat ik ooit gelezen heb.

geheimen-van-het-weer-review

Waarom lezen?

  • elk mens zou deze basiskennis over de atmosfeer waarin we leven moeten hebben
  • je voorspelling uit zien komen geeft een heel goed gevoel
  • je leert leuke weetjes om weer aan anderen door te geven
  • weer kunnen voorspellen is voor buitenmensen een heel goede skill
  • je zintuigen gebruiken tijdens je wandeling, zorgt ervoor dat je meer ‘in het moment bent’ en dat kan in deze tijd vol prikkels geen kwaad

--> je kunt het boek hier bij zijn Nederlandse uitgever bestellen

boek-geheimen-van-het-weer

Meer boeken van Tristan Gooley

Ik schreef eerder al dat Tristan Gooley een van mijn favoriete auteurs is. Ik heb al zijn boeken minstens een keer gelezen. Andere aanraders zijn De natuur als kompas, Wild Signs and Star Paths en How to Read Water. De laatste twee zijn (nog) niet in het Nederlands verschenen, maar met basisniveau Engels ook goed te begrijpen.

Reacties
Categorieën