Femke Treep
Interviews met avonturiers
Paulien
Interviews met avonturiers
12/22/2023
5 min

Femke is bergwandelgids en woont in de Spaanse Pyreneeën

12/22/2023
5 min

Voor je werk mensen door de bergen gidsen, je vaste uitvalsbasis in de Pyreneeën hebben en in je vrije tijd camperreizen maken. Het leven van Femke Treep spreekt tot de verbeelding. Ik vroeg de International Mountain Leader om ons een kijkje in haar avontuurlijke leven te geven. Zoals ze zelf al zei: ‘de weg hiernaartoe was alles behalve lineair en zeker niet vooraf bedacht of gepland’. Maar wel met een mooi resultaat!

femke-bergwandelgids

Femke, ik ben benieuwd hoe je avontuurlijke leven begon!

‘Ik studeerde Algemene Cultuurwetenschappen in Amsterdam toen ik negen jaar geleden tussen mijn bachelor en master een half jaar vrij nam om te gaan reizen. Ik wist niet dat deze reis een omslagpunt zou betekenen. Terug naar de universiteit ging ik niet, mijn relatie waarmee ik samenwoonde ging uit en ik had dus ook geen huis meer. In plaats van te zoeken naar nieuwe invullingen van mijn toekomst, had ik juist zoveel behoefte aan het even niet weten. Even niet weten wat de volgende stap zou zijn en waar ik over een paar maanden zou zijn. Ik verhuisde al mijn spullen naar de berging van mijn moeder en had het noodzakelijke in mijn backpack, net als de maanden ervoor.’


Wat een ommeslag! Waar ging je reis heen?

‘Er volgden vijf jaar van veel reizen en seizoenswerk op steeds nieuwe plekken. Als ik niet aan het reizen was, woonde ik meestal waar ik werkte. De verschillende seizoensbaantjes waren manieren om op waanzinnig mooie plekken te kunnen zijn. Koken bij Buitenkunst, skiles geven in Oostenrijk, reizen naar Zuid-Amerika, klimmen door heel Europa, koken in Zwitserland, buitensporten met middelbare scholieren... Ik had het vooraf allemaal niet kunnen bedenken, veel ontstond gaandeweg.

Zo gaandeweg ontdekte ik ook dat in de bergen en de natuur zijn me zo goed deed. Dat ik dat met al mijn avonturen steeds opzocht, en dat ik daarbij enorm geraakt werd door de menselijke processen in de buitenlucht. Als skilerares en buitensportinstructrice zag ik de blik in de ogen van mijn deelnemers veranderen. Hier wilde ik meer mee. Dus ging ik op zoek naar een opleiding in de berg- of buitensport en kwam ik in de Spaanse Pyreneeën terecht voor de International Mountain Leader opleiding. Ik wist van tevoren echt niet zo goed wat ik daar nou eigenlijk voor opleiding ging doen, maar ik dacht: in het ergste geval wordt mijn Spaans er beter op en ben ik weer een ervaring rijker van in een nieuw land wonen. Ik ging en ik bleef.'


Wat een grote stap! En nu ben je werkzaam als bergwandelgids?

‘Door het jaar heen ben ik vaak op pad om huttentochten te begeleiden, zowel dichtbij huis in de Spaanse Pyreneeën als bijvoorbeeld in de Alpen, Picos de Europa of andere berggebieden. Het contrast tussen 'werken' en 'vrije tijd' is behoorlijk groot. Werken betekent 24/7 in dienst staan van anderen en geen eigen ruimte hebben, vrije tijd betekent een leven met weinig structuur en routine.

In de winter ben ik iets meer thuis en heb ik een regelmatiger bestaan, omdat ik dan in loondienst werkzaam ben voor de lawinedienst van de Catalaanse overheid. Dit houd in dat ik dagelijks met de toerski's op pad ga om sneeuwmetingen te doen voor lawinebericht (een soort weerbericht, maar dan over de huidige lawinesituatie) en elke dag na mijn werk weer naar huis ga. Op deze manier wissel ik mijn reizende bestaan af met enkele maanden met iets meer stabiliteit en regelmaat.’


Als jij het over thuis hebt, dan heb je het over de Pyreneeën hè? Hoe ben je daar terechtgekomen?

‘Na vijf jaar uit mijn rugzak geleefd te hebben, was ik moe. Mede door persoonlijke omstandigheden had ik erg behoefte aan een thuisbasis. Nomadisch leven is heel gaaf als het goed gaat, maar het kan soms ook onrust en grote uitdagingen met zich meebrengen. Sinds ik weer een iets vastere thuisbasis heb is mijn leven stabieler en heb ik een heel waardevol sociaal netwerk kunnen opbouwen.

Ik ben alsnog heel veel onderweg, zowel voor mijn werk als voor mijzelf. Ik heb een kampeerbusje dat ook dient als magazijn voor mijn klim- en bergsportmateriaal. Regelmatig gebeurt het dat ik van huis vertrek zonder te weten wanneer ik weer terugkom. In de bergen ben je met de auto snel lang onderweg, dus het is ideaal dat ik op deze manier plannen kan combineren.

Als ik niet op pad ben, ben ik thuis in een middeleeuws dorpje met vijftig inwoners. Hier woon ik in een woongroep met vier Catalaanse meiden. We hebben onze moestuin en een fijn groot huis. Mijn dagen bestaan dan uit computerwerk, nieuwe tochten ontwikkelen en klimmen en skiën in de directe omgeving.’


Wauw, dat klinkt heerlijk! Zijn er dingen die je in de toekomst graag nog wilt doen?

‘Heb je even? Ik heb sowieso de laatste tijd weer een groeiende wens om verre, lange reizen te gaan maken. Nepal, Georgië, Patagonië... Zoveel plekken op de wereld waar ik nog graag heen zou willen. Ook heb ik na een paar jaar op een vaste basis weer meer zin om seizoenen op andere plekken te werken. Nieuwe talen leren, nieuwe culturen ervaren, nieuwe ervaringen opdoen. Ik denk dat ik dat nu echter het liefst met behoud van mijn vaste thuisbasis zou doen, maar dat uitvogelen is het proces waar ik nu middenin zit.’


Ik ben nu ook wel benieuwd: wat kost jouw leven in je Pyreneeën-paradijs ongeveer per maand?

  • ‘Huur: €200 inclusief alles
  • Transport: ik geloof niet dat ik wil weten wat ik maandelijks kwijt ben aan mijn auto ;-)
  • Boodschappen: ongeveer €140. In huis doen we alle boodschappen samen. We hebben een groentekrat van de tuinder in het dorp verderop en daar komen ook de eieren vandaan. Het biobrood wordt één keer per week in het dorp geleverd. Eén van mijn huisgenoten werkt op de markt en neemt vandaar veel groente en fruit mee, en we hebben een moestuin. Daarnaast doen we eens in de zoveel tijd een grote bestelling voor peulvruchten, granen, meel, etc. zodat we dat in grootverpakkingen kunnen kopen.
  • Verzekeringen: ik heb een reisverzekering en verzekeringen voor mijn werk als gids. Verder ben ik aangesloten bij CommonEasy: een netwerk van en voor zzp'ers waar je op kunt terugvallen in geval van ziekte. Het geld dat je inlegt, wordt gebruikt om anderen te helpen, en wat overblijft spaar je. Het bedrag dat je per maand betaalt is afhankelijk van hoeveel je wilt ontvangen in geval van ziekte.’


Bedankt voor je openheid over je leven en hoe je dat praktisch aanpakt. Is er iets wat je ons tot slot nog mee wilt geven?

‘Als ik vooraf had geweten wat ik onderweg allemaal zou kunnen tegenkomen, had ik waarschijnlijk honderdduizend excuses gehad om het niet te doen. Gelukkig wist ik al die dingen niet.’

--> Ben je benieuwd naar de avonturen van Femke? Ze deelt regelmatig jaloersmakende plaatjes op haar Instagram @bergwandelgids. Haar website is under construction, maar je kunt je al wel voor haar nieuwsbrief aanmelden om op de hoogte te blijven van de prachtige reizen die ze organiseert en gidst.


Reacties
Categorieën