Trainen voor een huttentocht
Huttentochten
Paulien
Huttentochten
08/03/2023
4 min

Trainen voor je huttentocht: zo doe ik dat

08/03/2023
4 min

Ik moedig mijn lezers graag aan om zo goed mogelijk te trainen voor hun huttentocht. Een goede training verkleint de kans op blessures. I learned the hard way dat je huttentocht vroegtijdig moeten beëindigen zwaar teleurstellend en frustrerend is. Met een goede training leg je de kilometers en hoogtemeters bovendien makkelijker af, zodat je beter kunt genieten van je omgeving. Maar: wat is een goede training voor je wandeltocht? Ik deel in dit artikel hoe ik het doe.

Wandelconditie opbouwen

De meeste mensen die op huttentocht gaan, maken al regelmatig een wandeling. Sommige mensen wandelen elke dag een rondje van vijf kilometer met de hond, anderen wandelen elk weekend vijftien kilometer. Vaak zijn de afstanden die je tijdens je geplande huttentocht af gaat leggen langer dan wat je normaal loopt. Het is dus een goed idee om je wandelconditie rustig op te bouwen. Dat hoeft niet per se door elke dag een lange afstand te gaan lopen. Ik volg(de) de online meerdaagse wandeltraining van wandeltrainer Wanda. Zij heeft een fijn schema opgesteld waarin steeds langere wandelafstanden lopen afgewisseld wordt door intervaltraining. Heel fijn, want ik heb echt geen tijd om vier keer per week 20 kilometer te gaan wandelen.

Tip: neem in je wandeltrainingen ook al zoveel mogelijk hoogtemeters mee. Zoek bijvoorbeeld via navigatie-apps als Komoot zoveel mogelijk viaducten, bruggen en trappen.

trainen-huttentocht-conditie

Yoga voor soepelheid en balans

Heb je net als ik snel last van stijve spieren? Of kan jouw balans stukken beter? Volg eens een aantal yogalessen. Dat kun je zelfstandig thuis doen, of samen met anderen in een groep op locatie. Ik vind 15 minuten yoga in de ochtend een goed begin van de dag. Ik doe het liefst ‘chille yoga’, waarbij ik mijn spieren wel strek, maar niet bezweet aan mijn werkdag begin. Meerdere keren per week las ik een 10-30 minuten lange yogasessie voor meer balans in. Zoek naar lessen die gefocust zijn op balans. Een goede balans is op smalle bergpaadjes geen overbodige luxe. Experimenteer welke soort yoga bij jou past. Yoga met Adrienne op Youtube is een populaire en gratis keuze. Ik heb een fijne dunne yogamat via yogashop.nl, die ook makkelijk mee kan tijdens weekendjes weg. Ik gebruik diezelfde yogamat trouwens ook als extra vloerisolatie tijdens het winterkamperen ;)

Wandeltechniek trainen voor je huttentocht

Hoe zet je je voet neer? Hoe wikkel je je voet af? Hoe groot zijn je stappen? Hoeveel stappen zet je per minuut? Hoe zet je je voeten neer als je afdaalt? En hoe als je omhoog loopt? Allemaal vragen die te maken hebben met wandeltechniek. De antwoorden bepalen onder meer hoe blessuregevoelig en snel je loopt. Je kunt een live wandeltraining volgen om persoonlijk advies te krijgen over hoe jij jouw looptechniek kunt verbeteren. Je kunt ook een online training volgen en je eigen looptechniek analyseren. Een nieuwe wandeltechniek aanleren doe je niet binnen een week, dus zorg dat je hier op tijd mee begint.


Krachttraining voor je huttentocht

Met gewicht een grote opstap op een rots maken. Klappen op je onderlichaam terwijl je een lang stuk bergaf loopt. Je lichaam krijgt het best zwaar te verduren tijdens het bergwandelen. Zeker als je spieren niet sterk genoeg zijn om met deze uitdagingen om te gaan. Krachttraining ter voorbereiding op je huttentocht is een goed idee. En nee, dat is niet alleen voor de gym rats die elke dag met plezier in de sportschool staan. Daar val ik (helaas) niet onder. Ik vind het al knap als ik mezelf gemotiveerd krijg en houd om twee keer per week krachttraining te doen. Ik denk altijd maar: iets is beter dan niets! Je kunt een sportschoolabonnement nemen en een personal trainer vragen een trainingsschema voor je op te stellen. Je kunt ook een routine zoeken die je in je eigen woonkamer kunt doen. Bekijk hier en hier voorbeelden van krachtoefeningen die ik zoal doe. Ik gebruik bovendien de trainingsprogramma’s van Chase Mountains, die ook gratis video’s aanbiedt op Youtube. Hij heeft follow along routines, waarbij hij je door een reeksen oefeningen voor bergwandelaars heen praat.


Wees alert op pijntjes

Voel je tijdens het trainen voor je huttentocht al kleine pijntjes ontstaan? Denk niet dat die spontaan weggaan, maar houd ze in de gaten. Pijntjes die je tijdens een uur wandelen al hebt, zijn waarschijnlijk ook (sterker) aanwezig als je langer doorloopt. Breng een bezoek aan een (sport)fysiotherapeut en/of podoloog voor advies. Zo kwam ik er na lang sukkelen achter wat mijn voetblessure veroorzaakte en verminderde ik de pijn met behulp van fysio-oefeningen. Soms kan een zooltje een handig hulpmiddel zijn.

Tip: train in soortgelijke omstandigheden als op je huttentocht

Zorg dat de omstandigheden waarin je traint voor je huttentocht zoveel mogelijk lijken op de omstandigheden die je onderweg verwacht. Draag de wandelschoenen en wandelkleding die je ook op vakantie wilt dragen. Bouw het gewicht in je rugzak langzaam op tot het gewicht dat je tijdens je huttentocht gaat dragen. Verwacht je hoge temperaturen? Zorg dan dat je thuis op warme dagen ook al op pad gaat. Zo kun je direct testen of je outfit ook in die omstandigheden nog lekker zit.

Ik begrijp dat de hoogtemeters die je in de bergen verwacht, lastig na te bootsen zijn in Nederland. Je kunt wel zoveel mogelijk je best doen. Reis wanneer mogelijk bijvoorbeeld naar een heuvelachtig gebied, zoals nabij Nijmegen of Maastricht. Tip: loop de Dutch Mountain Trail of (een) etappe(s) daarvan. Zoek ook in je eigen buurt de heuvels op. In Groningen kun je de Kardingebult ‘beklimmen’ bijvoorbeeld. Je kunt ook het plaatselijke viaduct op en af lopen, of een lange trap zoeken. Heb je een sportschoolabo? Dan kun je de loopband met oplopende of aflopende helling en de stairmaster wat vaker meepakken.

hoe-trainen-huttentocht

Ik blijf trainen na mijn huttentocht

Na een huttentocht voel ik me altijd zo heerlijk fit. Zelfs als ik maar vier dagen door de bergen gelopen heb, voelt mijn lichaam fit en gezond. Zonde om meteen in de luierstand te gaan, hoewel dat soms wel verleidelijk is. Ik zie mijn wandeltochten niet als het eindpunt van mijn wandeltraining. Liever zie ik ze als een onderdeel van een doorlopende training. Wie eenmaal verliefd geworden is op huttentochten maken, wil waarschijnlijk vaker op pad. Houd je je wandeltraining vol, dan heb je daar voor je volgende avontuur weer profijt van.

gratis-gidsje-huttentochten-beginners

Reacties
Categorieën