Huttentochten voor beginners in Zwitserland
Huttentochten
Paulien
Huttentochten
02/14/2024
4 min

Huttentochten voor beginners in Zwitserland

02/14/2024
4 min

Ken je dat gevoel, dat je ergens tussen de bergen zit en denkt: ik wil nog niet terug naar de auto, ik wil hier blijven! Vanuit dat gevoel ontstond mijn liefde voor huttentochten: meerdaagse wandeltochten van berghut naar berghut. Eén Alpenland heeft mijn hart echt gestolen en zo ging ik op zoek naar huttentochten voor beginners in Zwitserland. Routes die niet direct te lang, moeilijk of intens zijn, maar wél het echte huttentochtgevoel geven. Drie van mijn favoriete beginnervriendelijke huttentochten in Zwitserland licht ik in dit artikel voor je uit.

makkelijke-huttentochten-beginners-zwitserland

Wat maakt een huttentocht in Zwitserland geschikt voor beginners?

Misschien goed om even te beginnen met uitleggen wat ik bedoel met een ‘beginnervriendelijk huttentocht in Zwitserland’. Hiermee bedoel ik huttentochten die technisch niet heel moeilijk zijn en die niet te lang zijn. Deze tochten zijn geschikt om te proberen of huttentochten lopen wat voor je is. Ze zijn wel zo mooi, dat ze ook voor meer ervaren huttentochtlopers aanraders zijn. Ik vind het zelf bijvoorbeeld leuk om tijdens een wandelvakantie-vanuit-een-vakantiehuisje (of: Zwitsers oppashuis in mijn geval) twee tot vier dagen van hut tot hut te wandelen om het landschap op een andere manier te ontdekken.

Deze huttentochten liggen allen in de bergen en dat betekent dat ze niet geschikt zijn voor mensen die nooit wandelen en geen ervaring hebben met bergwandelen. Een huttentocht maken is wel even wat anders dan een wandelingetje in het stadspark. Heb je nog nooit in de bergen gewandeld? Ga eerst eens met een meer ervaren vriend(in) of een berggids op pad.

→ Voor het eerst op huttentocht? In mijn Handboek Huttentochten leer ik je hoe!

beginner-huttentocht-zwitserland

Huttentochten in Zwitserland die geschikt zijn voor beginners

Er zijn vele huttentochten in Zwitserland die geschikt zijn voor beginners. Onderstaande routes met relatief weinig hoogteverschillen, niet te technische paden en niet te lange afstanden zijn goede voorbeelden. Deze routes zijn ook hoogtevrees- en kindvriendelijk.

1. Een 2-daagse huttentocht in Oost-Zwitserland

Deze 2-daagse wandeling in het Glarnerland is ideaal voor wie wil ervaren hoe het is om naar een afgelegen hut te wandelen en daar te overnachten. De afstanden van de twee etappes zijn niet erg lang. De heenweg heeft een wat steile helling, maar daarna is het uitzicht over de drie Murg-meren des te mooier. Je parkeert de auto aan het eind van een lang dal, waarna je te voet een ronde langs de hut maakt. Je loopt afwisselend door uitgestrekte weiden en dennenbossen en langs kabbelende beekjes en spiegelende meren. Overnachten doe je in de gezellige hut tussen de middelste en bovenste Murgsee. Ben je ‘s avonds nog niet moe? Wandel naar de nabijgelegen pas om de ondergaande zon de omliggende bergtoppen oranje te zien kleuren.

huttentocht-voor-beginners-in-oost-zwitserland

2. Een 3-daagse huttentocht in Gruyère

Ik ben dol op het maken van huttentochten waar geen mens buiten de locals van gehoord heeft. Deze 3-daagse huttentocht in Gruyère is er zo een. Je begint de wandeltocht in het typisch Zwitserse dorpje Jaun, waar je nog even wat lokale specialiteiten zoals Gruyèrekaas, kan halen voor onderweg. De afstand naar de eerste berghut is relatief kort voor een rustig begin. Vanuit het raam van de slaapzaal kijk je uit over de stille vallei waar je de volgende dag doorheen loopt op weg naar de volgende hut, die nog mooier ligt. Hier grazen ‘s avonds tientallen gemzen, omgeven door hoge pieken. Onderweg naar het eindpunt kijk je de volgende dag uit op de Mont Blanc die in de verte als een baken aan de horizon ligt.

huttentocht-beginners-centraal-zwitserland

3. Een 3- of 4-daagse huttentocht in Nendaz

In het zuidwesten van Zwitserland, tussen de imposante Walliser bergen, ligt de regio Nendaz. Hier ben ik inmiddels meerdere keren geweest, want ik kan geen genoeg krijgen van de uitzichten en hoe goed alles ter plekke georganiseerd is. Het lokale toeristenbureau heeft er de Nendaz Trekking uitgezet. Deze huttentochtroute heeft een 3- en 4-daagse variant die langs de mooiste plekken in de regio loopt. De route is niet moeilijk, maar een goede conditie maakt het leuker en veiliger. De berghutten worden door de organisatie voor je geboekt en zij regelen ook een shuttle naar het startpunt en een wandelkaart. Makkelijker gaat de organisatie niet worden ;)

→ Doe meer inspiratie op in mijn blog over meerdaagse wandeltochten in Zwitserland.

huttentochten-beginners-zwitserland-nendaz

Check dit voordat je aan je huttentocht begint

Bekijk voor vertrek het reisadvies Zwitserland van de Nederlandse overheid. Je leest daar onder meer welke documenten je nodig hebt. Reis je met de auto naar Zwitserland? Bestel een vignet via Vignetteswitzerland.com. Dit vignet is een kalenderjaar geldig. Zwitserland hoort niet bij de EU, dus controleer voor vertrek of je telefoonabonnement daar dezelfde geldigheid heeft als in de EU, of dat je per MB moet bijbetalen.

Op steeds meer plekken in Zwitserland kun je pinnen. Op heel afgelegen plekken is dat nog niet altijd het geval, omdat daar bijvoorbeeld geen internetverbinding aanwezig is. Neem voldoende contant geld mee om na je wandeling een welverdiend verfrissend drankje te kunnen kopen en zoek ook uit of je de overnachtingskosten ter plekke nog contant moet betalen. Tijdens mijn laatste bezoek, eind 2023, kon in de bussen waarmee ik reisde ook alleen contant betaald worden.

Tip: download de app Twint. Hiermee kun je op veel plekken waar ze geen pinapparaat hebben, toch via de bank betalen. Je zou de app de Zwitserse versie van Ideal kunnen noemen. Reis je met de auto en verwacht je te moeten betalen voor parkeren? Met de app Easypark betaal je niet meer parkeergeld dan nodig is en kun je je parkeertijd tijdens het wandelen makkelijk verlengen (of verkorten als je eerder terug bent dan gepland).

Reacties
Categorieën