Nendaz Trekking
Huttentochten
Paulien
Huttentochten
08/24/2022
26 min

De Nendaz Trekking: bergwandelen in Les 4 Vallées

08/24/2022
26 min

Begin augustus was het eindelijk zover: ik ging samen met vriendin en fotograaf Marleen de Nendaz Trekking lopen. Deze technisch niet ingewikkelde huttentochtroute ligt ten zuiden van het Walliser dorp Haute-Nendaz. Vier dagen liepen we over de Nendaz Trekking huttentochtroute door prachtige Alpenlandschappen, waarbij we elke avond in een andere knusse berghut sliepen. Ik neem je in dit verhaal mee op avontuur in het gebied Les 4 Vallées.

Over Nendaz

In de gemeente Nendaz liggen achttien dorpjes, waarvan Haute-Nendaz waarschijnlijk het populairst is. Haute-Nendaz maakt onderdeel uit van het grootste geheel in Zwitserland gelegen wintersportgebied, Les 4 Vallées. Ook ’s zomers is in dit wintersportwalhalla genoeg te beleven. Er zijn vele wandel- en fietsroutes uitgezet en er worden voor bezoekers van alle leeftijden activiteiten georganiseerd. Met een goed gemarkeerd wandelnetwerk van 250 kilometer is de regio een waar wandelparadijs.

nendaz-zwitserland-trekking

De heenreis

Het avontuur begint om half zes op een dinsdagochtend. Bepakt en bezakt haasten we ons naar het station van Groningen, om vanaf daar met de trein naar Arnhem te reizen. Eerder namen we altijd de auto, maar nu kiezen we voor dit duurzame alternatief. Twee uur later stappen we in de internationale trein naar Basel. Verstandig als we denken te zijn, schieten we een NS-medewerkster aan. ‘Treinstel 39? Die staat straks tegenover de Kiosk’. Dat bleek een foutje, waarna we ons met onze rugzakken met gevaarlijk uitstekende wandelstokken door zes treinstellen moeten wurmen. Helemaal achter in de trein genoten we uiteindelijk van het comfort van het eerst klasse reizen. Een e-book lezen, spelletjes spelen, een dutje doen of nog even werken: dat treinreizen in plaats van autorijden is niet verkeerd.

De trein gaat bovendien ook sneller dan de auto, want in 6:39 uur reis je van Amsterdam naar Basel. Wij hadden echter wat vertraging als gevolg van een kapotte bovenleiding. Met airco en comfortabele stoelen was dat helemaal niet zo erg. Bovendien maakten we zo kennis met Tom uit Amersfoort, met wie we gezellig kaartspelletjes speelden. Na een verder soepeler verlopende reis komen we aan in Nendaz-Haute, vanaf waar ons bergwandelavontuur zal beginnen. Na een verfrissende douche kruipen we in het comfortabele bed van ons hotel, Hôtel Les Etagnes, zodat we de volgende ochtend goed uitgerust aan onze huttentocht beginnen.

nendaz-trekking-transport

🡪 Tip: boek voor de internationale treinen in vakantietijd een gereserveerde zitplek, want de treinstellen zonder gereserveerde zitplekken zaten behoorlijk vol.

Over de Nendaz Trekking

De Nendaz Trekking is een huttentochtroute in de bergen ten zuiden van Haute-Nendaz. De route bestaat als een 3-daagse en 4-daagse variant van respectievelijk 40 of 53 kilometer lang. Tussen juli en half september voert de route je door typische Alpenlandschappen met bergmeertjes, hoogbejaarde lariksen, sprookjesachtige bossen en bergweiden. Onderweg logeer je in twee of drie verschillende berghutten. De wandeltijd is voor fitte (berg)wandelaars maximaal zes uur per dag. Ben je minder gewend aan in de bergen lopen? Dan doe je mogelijk wat langer over de langere etappes. Het pad is nergens technisch moeilijk en dus ook voor minder ervaren bergwandelaars goed te doen.

nendaz-trekking-hotel

Nendaz Trekking dag 1: wakker worden in Zwitserland

De wekker van mijn horloge trilt om mijn pols en ik denk: zou hij vanzelf uitgaan? Kan ik niet nog een ochtendje in dit heeeeerlijk comfortabele bed blijven liggen? Dan besef ik me waar ik ben: in de bergen! Ik trek mijn wandelkleding aan, check nog een laatste keer of alles in mijn wandelrugzak zit en spiek door het raam naar buiten. De groene heuvels geven me vlinders in mijn buik. Wanneer we de ontbijtzaal binnenlopen en nog veel hogere, ruigere bergen zien, kan ik mijn geluk niet op. Terwijl we aan ons ontbijt zitten, komt de Nederlandse hoteleigenaresse een praatje met ons maken. Ze vertelt dat de zwaarte van de huttentocht reuze meevalt, omdat er mensen zijn die de hele route in een dag afleggen. Nou, dat moet goedkomen dan, denken we. Later zal blijken dat wij de route nooit in één dag zouden kunnen lopen.

nendaz-zwitserland

In onze zomerse wandeloutfits lopen we de Tourist Information binnen. Een vriendelijke medewerker laat ons op een wandelkaart zien waar onze route ligt en welke wegwijzers we wanneer moeten volgen. We krijgen van hem ook een boekje met foto’s van alle mogelijke navigatie-twijfelpunten onderweg mee. Een shuttlebus brengt ons naar het dorp Veysonnaz, waar onze route begint. In het zonnetje lopen we de berg op, naar de eerste wegwijzer. Ik ben vastbesloten de route op de kaart te lopen, maar merk dat het al even geleden is dat ik die skills gebruikt heb. Gelukkig komen we alsnog op het pad uit waar we moeten zijn. Houten hutjes, weelderige weiden en rotsige berghellingen aan de andere kant van het Rhônedal. Ja, we zijn echt in Zwitserland!

Nendaz-trekking-zwitserland

Stiefelen door een sprookjesbos

Over een smal paadje verruilen we het open landschap voor een sprookjesachtig bos. Hoog gras, douglassparren met kronkelige schors en een interessant spel van schaduw en licht op de bosbodem. Het is er stil en de temperatuur in de schaduw is aangenaam. Terwijl we genieten van een heerlijke mediterrane sandwich, voel ik me intens rustig en dankbaar. ‘Ik wil hier blijven zitten’, verzucht ik, maar we moeten door. Klimmend over slingerende bospaden bereiken we het wintersportdorpje Thyon. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom mensen hier, met fantastisch uitzicht op de bergen, komen wintersporten. Zelfs in augustus zijn sommige bergen nog bedekt met sneeuw. Vanaf hier zijn diverse gletsjers, de Jungfrau en de Matterhorn te zien.

nendaz-trekking-bos

Het pad slingert boven Thyon door steeds ruiger wordend open landschap met bosbesstruiken. We staan regelmatig stil om van de blauwe bessen te snoepen. Het pad blijft stijgen en dan stukjes dalen, tot we bij de laatste ‘kam’ zijn die we over moeten steken. Met bezwete hoofden en ruggen kijken we neer op twee kraakheldere bergmeertjes in een vlakte. De wind veroorzaakt schitteringen in het wateroppervlak, waardoor het er op deze warme dag nog aantrekkelijker uitziet.

huttentocht-nendaz-trekking

Aan de oever van het meertje buigen we af naar beneden. De laatste kilometers naar onze eerste berghut zijn aangebroken. We zijn vrij laat op de dag en de boer heeft zijn kudde Hérens-koeien al naar beneden gehaald. De zwarte koeien staan naast en op het pad, wat mijn koeienangst triggert. De koeien hebben een pittig karakter en vliegen elkaar regelmatig in de hoorns, ook als wij er langs willen lopen. De herder komt op zijn dooie gemakje de heuvel af slenteren en gebaart naar ons dat we door kunnen lopen. Met knikkende knietjes bereiken we inderdaad zonder gespietst (of ook maar aangekeken) te worden het stroomdraadje aan de andere kant van de kudde.

koeien-nendaz-trekking

Overnachten in Cabane d’Essertze

Vanaf een verhoging zien we een pittoreske berghut op de flank van de berg liggen. We hebben onze overnachtingsplek na 10,5 kilometer lopen bereikt. De Cabane d’Essertze ligt op 2.191 meter hoogte tussen de bergen. We worden vriendelijk onthaald door de jonge huttenwaarden. Het ruikt binnen al heerlijk naar de lasagne die de koks in de houtoven bereiden. Onze gastheer wijst ons de weg naar boven, waar zich een slaapzaal en diverse kleinere kamertjes bevinden. Opfrissen doen we in de wasbakken van het toilet, waarna we frisser ruikend en warm aangekleed aan tafel schuiven.

nendaz-trekking-berghut

Het avondeten is luxer dan ik verwachtte van een berghut. Een heerlijke soep vooraf, een (voor ons vegetarische) lasagne als hoofdgerecht en homemade perentaart als nagerecht. Mogelijk heeft de uitzonderlijke kwaliteit van dit eten te maken met het feit dat onze huttenwaarden in het dagelijks leven kok en patissier zijn. Het groepje beheerders wisselt per week en zo te horen hebben wij een uitstekende timing.

Nog voordat de zon onder is, liggen we op onze matrassen onder in een stapelbed. Het naar bed gaan van onze kamergenoten krijg ik niet eens mee, zo snel zak ik in een diepe slaap.

🡪 Tip: zet je wekker 1,5 uur voor zonsopkomst, sluip de slaapzaal uit en klim naar de top van de Mont Rouge om vanaf daar de zonsopkomst te zien. Dat schijnt echt prachtig te zijn, maar is alleen aan te raden als je voldoende conditie hebt om daarna de dagetappe (die begint met dezelfde klim omhoog) ook af te kunnen leggen.

avond-nendaz-trekking

Nendaz Trekking dag 2: meertjes, uitzicht en een babymarmot

Voordat ik aan de Nendaz Trekking begon, zag ik vooral op tegen ijskoude nachten in kamers vol snurkende kamergenoten. Gelukkig blijkt dat enorm mee te vallen. Ik heb slechts zacht, bijna rustgevend gesnurk gehoord en het was aangenaam warm in mijn lakenzak onder het dekbed. Ik had niet durven dromen dat ik zo lekker zou slapen. Met een kom havermout met appel begin ik de dag aan de lange eettafel in de centrale ruimte. De huttenwaarden maken ons lunchpakket voor ons klaar, waarna we kunnen beginnen aan etappe twee.

nendaz-trekking-wandelen

We lopen terug naar de schitterende meertjes. De koebellen van de kudde zwarte koeien klinken nu vanaf hoger op de heuvel. Af en toe overstemt het gefluit van een marmot het geklingel, maar we zien deze fluiter niet. Ons wandelpad slingert de berg Mont Rouge op. Mijn beenspieren protesteren, maar het vooruitzicht op een fantastisch uitzicht vanaf de top helpt me doorgaan. Vanaf het topkruis hebben we 360 graden uitzicht op rotsige bergen en uitgestrekte gletsjers. Genietend van het frisse briesje zitten we om ons heen te kijken. Wát een droomlandschap!

nendaz-trekking-bergtop

Tijdens de afdaling aan de andere kant van de bergrug, worden we vanuit een hol aangestaard door een jonge marmot. Zijn familieleden horen we wel, maar zien we niet. Dit kleintje kijkt ons rustig aan voordat hij in zijn hol duikt. Marmotten zien we tijdens de trip niet weer, maar notenkrakers, bruine vogels met witte vlekken en een stevige snavel, des te meer. Zij zijn minder schuw en kijken ons vanuit bomen met hun kraaloogjes aan.

Langs de Bisse de Chervé naar Lac de Cleuson

Langs de Bisse de Chervé, een oud irrigatiekanaal, volgen we een smal bergpaadje met fantastische vergezichten. In het open landschap zijn geologische processen terug te zien in de intrigerende, gebogen vormen van de lijnen in de rotsen. In een bocht verschijnt opeens turkoois, zonverlicht water tussen de ruige bergen. Het stuwmeer Lac de Cleuson, waarvan de enorme dam goed zichtbaar is. De 420 meter lange muur houdt ongeveer twintig miljoen kubieke meter water tegen (ja, dat is héél veel). Vanaf ons hooggelegen pad hebben we goed uitzicht op het meer, terwijl we steeds verder het dal in lopen. Aan de andere kant van het meer begint een veertig minuten lange klim richting de berghut. Weer staat een kudde koeien precies op ons pad, ook dit keer gelukkig met herders erbij. Met een angstig gevoel in mijn buik snel ik door de kudde heen naar de andere kant van het draadje. In rustiger tempo slepen onze vermoeide benen ons over een slingerend grindpad door een ruige, verlaten vallei naar de berghut.

nendaz-trekking-lac-de-cleuson

Overnachten in Cabane Saint-Laurent

Na de fantastische sfeer in de eerste berghut, is het in deze tweede hut heerlijk rustig. We zijn alleen met het Vlaamse gezin met wie we in de eerste berghut al kennismaakten. Na een primitieve maar warme douche zitten we bij een knapperend haardvuur aan het typisch Zwitserse avondeten met aardappel, ui en kaas. Met volle magen lopen we naar het houten kruis nabij de hut, vanaf waar we uitkijken over het stuwmeer. De zon zakt achter de bergen en geeft de lucht een warme gloed. Achter ons pakken wolken zich samen, voor een drastisch effect. Met de frisse wind in mijn haren geniet ik op een rots van het adembenemende uitzicht. Terwijl ik daar sta, weet ik al dat dit een van de plekken en momenten is waar ik nog lang nostalgisch aan terug zal denken. Met dit beeld nog op mijn netvlies, val ik zodra ik mijn hoofd op het kussen leg als een blok in slaap.

nendaz-trekking-lac-cleuson

nendaz-trekking-berghutten

Naar het Lac du Grand Désert

‘Are you going to the Lac du Grand Désert? It’s the best place around here,’ aldus onze vriendelijke huttenwaard. We staan op het punt om aan etappe drie te beginnen, maar komen nu toch in de verleiding om eerst heen en weer dieper de bergen in te lopen. We mogen onze tassen laten staan en lopen samen met het Vlaamse gezin heuvelop het rotslandschap in. Onderweg indiceren informatiebordjes waar vroeger de gletsjer lag. Nu is de gletsjer vanaf die plekken niet meer te zien, wat me als altijd de rillingen geeft. Hoe zal dit de komende jaren/decennia/eeuwen verder gaan?

Na een hoop klauteren komen we aan bij de rand van het bergmeer. Het water is niet kraakhelder, zoals op de foto’s die de Vlamingen gegoogeld hebben, maar melkachtig grijs. Met de grijze rotsen vormt het geheel net een schilderij. Ik geniet zo van de rust en schoonheid van deze plek, dat ik er het liefst een hele dag zou zitten. Maar er staat meer moois op de planning, dus dalen we over hetzelfde pad weer af naar de hut.

nendaz-trekking-hiken

Nendaz Trekking dag 3: stuwmeer, kerk en lariksbossen

Met onze rugzakken weer op onze ruggen slingeren we over het grindpad terug naar het stuwmeer. Nu volgen we een lager gelegen, breder pad langs de oever naar de dam. We lopen over het enorme bouwwerk, met aan de ene kant het turkooizen water en aan de andere kant een diep dal. ‘Denk er niet aan hoeveel druk op deze stapel stenen staat,’ gat als een mantra door mijn hoofd. Aan het andere einde van de dam staat een wit kerkje met een gedenkplaat voor de elf mensen die omkwamen bij de aanleg van de dam. Een steil slingerpad voert ons onder de dam langs naar beneden. Ongelooflijk dat aan de andere kant van de muur zo’n grote watermassa ligt.

lac-de-cleuson

We blijven een hele tijd dalen en weten dat we dat hele stuk ook weer omhoog moeten lopen om uiteindelijk op de hoogte van onze volgende berghut te komen. Gelukkig vinden we de lariksbossen en velden met uitzicht op de bergen zo mooi dat we ons over de hoogtemeters niet erg druk maken. Een smal bospad leidt ons over de flank van de helling door naaldbossen. Het is aangenaam koel in de schaduw en zo vlak lopen vinden onze benen ook fijn. Halverwege het pad hoor ik op de helling boven me opeens kabaal. Ik kijk achterom en zie een gems op een paar meter afstand het pad oversteken. Een paar meter verderop komt ook gems nummer twee de berg af stuiteren. Zo, we kunnen weer een Alpensoort van ons lijstje strepen.

wandelen-nendaz-trekking

Klimmen naar de Dent de Nendaz

In de felle zon lopen we steil heuvelop tussen de bosbessenstruiken en jonge dennenboompjes. Het landschap op deze heuvel is weer compleet anders dan we eerder zagen en doet Scandinavisch aan. We zien in de verte de col waar we naartoe klimmen. Gewoon de ene voet voor de andere blijven plaatsen, ook al stroomt het zweet over de rug en het voorhoofd. Af en toe stoppen voor een handje bessen en een slok water en dan weer doorgaan. Eenmaal op de col trek ik mijn drijfnatte shirt uit en geniet ik van het heerlijke gevoel van zelfoverwinning.

We zijn aanbeland op het punt waar we moeten kiezen: de niet-hoogtevrees-vriendelijke route naar de top van de Dent de Nendaz en langs een bergmeertje, of de hoogtevrees-vriendelijke (afsnij)route naar de berghut. Ik heb hoogtevrees en weet dat de tweede optie verstandiger is, maar… die bergrug en top zien er fan-tas-tisch uit. Ik besluit het te proberen en om te keren als het niet gaat. Al snel zijn we boven een ‘afgrond’ over hoge rotsblokken aan het klauteren en krampt mijn maag samen van angst. Waar ben ik aan begonnen? Ik besluit door te gaan, want daar naar beneden vind ik ook eng en het pad lijkt me niet onveilig.

dent-de-nendaz

In slakkengang loop en klauter ik over de bergrug. Voor iemand zonder hoogtevrees goed te doen, voor iemand met valangst/hoogtevrees een minder goed idee. Halverwege ga ik op een vlak stuk zitten en kan ik de tranen niet tegenhouden. Al die spanning in mijn lichaam moet er even uit. Heb ik spijt? Nee, want het uitzicht vanaf de rug is fantastisch. Sneller dan verwacht sta ik bij het topkruis op de Dent de Nendaz. We made it! Met uitzicht op het Rhônedal en bergen aan alle kanten kan ik wel huilen van geluk. We kunnen zelfs helemaal tot de Mont Blanc kijken!

huttentocht-nendaz

Overnachten in Cabane de Balavaux

Na een flinke afdaling bereiken we ons eindpunt van deze derde dag. De waardin van Cabane de Balavaux heet ons vriendelijk welkom en zet gelijk een bord eten voor ons op tafel. Daar waren we wel aan toe! Binnen is het gezellig ingericht, met illustraties van een van mijn favoriete illustratoren. Op het grote terras staan picknickbanken en comfortabele (huiskamer)banken met uitzicht over het Rhônedal en achterliggende bergen. Na een heerlijke driegangenmaaltijd is het tijd voor een welverdiende warme douche. In mijn ondergoed door de gang lopend word ik aangesproken door een van de andere gasten. Of ik hier ook ben voor de vallende sterren? Uhh nou, nee, maar als de kans op vallende sterren zien zo groot is, zullen wij ook wel even buiten gaan zitten.

nendaz-trekking-slaapplek

cabane-de-balavaux

We slepen ons zodra het donker genoeg is uit bed en het terras op. En ja hoor, binnen enkele minuten zie ik de eerste vallende ster. Tussen de contouren van de bergen schitteren de lichtjes van de dorpen, boven de hellingen schitteren de sterren. Aan de andere kant van de hut staat een volle maan die de bergen verlicht. In het donker klingelen de koebellen en roept een uil. Hoppa, nog een moment voor op het nostalgie-lijstje.

nendaz-trekking-nacht

Nendaz Trekking dag 4: oude lariksen en bisses

Na een uitgebreid ontbijt hijsen we onze tassen weer op onze rug voor de laatste etappe van de trekking. Deze vierde etappe is korter dan de eerdere drie en we nemen ons voor om het rustig aan te doen en veel pauzes te nemen om nog even maximaal van het landschap te genieten. Met dat genieten zit het wel goed, want we lopen vanuit de hut zo een bergweide met megadikke lariksen in. De 250 lariksen op deze Balavaux-weiden zijn driehonderd tot achthonderd jaar oud. De hoge bomen met hun brede stammen behoren dan ook tot de dikste bomen van Europa.

nendaz-trekking-balavaux

In het gezelschap van notenkrakers en een groene specht dalen we af naar de bisse de Saxon. Het pad langs dit oude irrigatiekanaal is aangenaam vlak. Tussen de sparrenbomen vangen we af en toe een glimp op van de bergen. Niet veel later lopen we de weide Pra da Dzeu op, waar we neerstrijken voor een heerlijk dutje in de zon met het geluid van krekels.

Nog wat slaperig nemen we een verkeerde afslag, waarna we door drie locals weer omhoog gestuurd worden voor het juiste pad. We lopen weer verder langs de kabbelende bisse, over een regelmatig van uiterlijk veranderend pad. Het ene moment is het een breed graspad, het andere moment een smal muurtje. We stappen bij een asfaltweg over op het pad langs de Bisse Vieux, dat we volgen tot vlak boven onze overnachtingsplek, Hôtel Les Etagnes. Ik loop het hotel binnen en verbaas me over het feit dat we ‘slechts’ vier dagen weggeweest zijn. Ik heb zoveel gezien, zoveel meegemaakt en zoveel gevoeld, dat het meer als twee weken afwezigheid voelt.

nendaz-trekking-pra

Relaxen in de Spa

De eigenaresse van het hotel verwijst ons naar de nabijgelegen Spa des bisses in het hotel Nendaz 4 Vallées. Dobberend in het warme zoutbad kunnen mijn spieren eindelijk helemaal ontspannen. De sauna slaan we over, maar in het buitenbad met uitzicht op de bergen kunnen we ons uren vermaken. De bubbels op de ‘bubbelbank’ masseren onze benen en de harde stortstraal masseert de schouders. Een beter einde van de trip hadden we niet kunnen wensen.

De terugreis

Met grote tegenzin stappen we aan het eind van de trip in de bus naar het station van Sion. Onderweg kijken we nog een laatste keer uit op de Rhônevallei, voordat de trein ons door het Zwitserse berglandschap voert. We beheersen ons om in Spiez uit te stappen, en ook in Thun blijven we braaf in de trein zitten. Hoe heerlijk zou het zijn om een frisse duik in de Thunersee te nemen? En dan een huisje te zoeken en gewoon nog een week in de bergen te blijven? Helaas, het is echt tijd om terug naar Nederland te gaan. Met slechts een half uur vertraging op de hele reis komen we zonder problemen weer in Groningen aan. Liggend op de bank en bladerend door foto’s heb ik dezelfde avond nog heimwee naar de bergen. In mijn hoofd is de volgende (herfst)trip al gepland!

nendaz-met-de-trein

Praktische informatie over Nendaz Trekking

Het zal na het lezen van bovenstaande geen verrassing meer zijn; ik vond deze trip echt ge-wel-dig. Hoe groot de kans is dat ik de Nendaz Trekking aan vrienden aan zou bevelen? 10/10! De diversiteit en schoonheid van het landschap, de gezellige berghutten en de perfecte organisatie en behulpzaamheid van het toerismebureau dragen daar zeker aan bij.

Zelf de Nendaz Trekking lopen? Je kunt de Nendaz Trekking kant-en-klaar bestellen bij het toerismebureau van Nendaz. De 3-daagse variant boek je vanaf 180 Zwitserse frank (op het moment van schrijven is dat ongeveer 187 euro) en de 4-daagse variant vanaf 270 Zwitserse frank (nu 281 euro). Inclusief in deze prijzen zijn een wandelkaart met route-instructies, een shuttlebusrit naar het beginpunt, overnachtingen in de berghutten, avondeten en ontbijt in elk van de hutten en lunch voor onderweg. Alleen de kosten van drankjes en de transportkosten naar Haute-Nendaz zijn voor jouw rekening.

--> Begin goed voorbereid aan je eerste huttentocht met mijn e-book Handboek Huttentochten.

gratis-gidsje-huttentochten-beginners

nendaz-trekking-lopen

Hoe reis je met het openbaar vervoer naar Haute-Nendaz?

Duurzaam op reis? Dan neem je de trein (want: duurzamer dan met de auto). Vanaf Amsterdam reis je in minder dan zeven uur met de trein naar Basel. Dat kan al vanaf nog geen veertig euro enkele reis (tip: boek vroeg). Vanuit Basel trein je door het prachtige Zwitserse landschap naar het station van Sion. Vanaf daar brengt een bus je naar Haute-Nendaz. Je kunt je tickets boeken via NS International, SBB.ch of de Deutsche Bahn. De app van de Deutsche Bahn is tijdens je reis het best te raadplegen voor actuele reisinformatie. Met de Swiss Travel Pass reis je gratis door Zwitserland: ook ideaal als je na je Nendaz Trekking met het openbaar vervoer de rest van Wallis wilt ontdekken.

Met de Swiss Travel Pass kun je gedurende 3, 4, 8 of 15 dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Zwitserland. Het ticket is geldig in de trein, bus en boot en in sommige kabelbanen. Op andere, geselecteerde kabelbanen krijg je korting. Je krijgt bovendien gratis toegang tot ruim vijfhonderd Zwitserse musea. Reis je met de trein van Nederland of België naar Sion, dan hoef je met deze pas dus niet te betalen voor het deel van de reis door Zwitserland. Ik maakte al tijdens een eerder verblijf in Zwitserland dankbaar gebruik van de Swiss Travel Pass. Toen konden we onze auto gratis parkeren in het dorp en van daaruit met het uitstekend georganiseerde openbaar vervoer naar de bergtoppen reizen. Hier vind je meer informatie over de Swiss Travel Pass.

openbaar-vervoer-nendaz-trekking

Is de Nendaz Trekking een officiële, gemarkeerde route?

Nee, de Trekking is uitgezet door het toerismebureau van Nendaz. Het is geen GR-wandelroute en er is geen aparte markering. Je loopt de route door de gemarkeerde lijn op de kaart die je krijgt te volgen.

Moet je goed kunnen kaartlezen om deze tocht te kunnen lopen?

Ik ben van mening dat je locatie kunnen vinden op een kaart essentieel is voor veiligheid tijdens bergwandelen. Kun je nog geen kaartlezen? Dan zou ik voordat je aan deze tocht begint in ieder geval oefenen met de basics. Voor het volgen van de Nendaz Trekking hoef je echter niet goed kaart te kunnen lezen. De vriendelijke medewerkers van het toerismebureau geven je voor vertrek een uitleg van wanneer je welke wegwijzers moet volgen. Zo volg je de gele Alpenwandel-markering van plek naar plek. Om verwarring te voorkomen, krijg je ook een boekje met foto’s van alle keuzepunten. De pijlen op deze foto’s laten zien welke kant je op moet als je die punten bereikt.

Nendaz-trekking-kaart

Wat zijn de dagafstanden?

De verdeling van de vierdaagse trekking ziet er als volgt uit:

 • Dag 1: 10,5 kilometer lopen, 1.073 meter stijgen en 240 meter dalen (is in te korten door de kabelbaan omhoog te nemen)
 • Dag 2: 14,5 kilometer lopen, 689 meter stijgen en 409 meter dalen
 • Dag 3: 14,5 kilometer lopen, 757 meter stijgen en 1.190 meter dalen
 • Dag 4: 14,4 kilometer lopen, 149 meter stijgen en 871 meter dalen

Bij elke dagafstand staat ook een tijdsindicatie aangegeven. Houd er rekening mee dat de gemiddelde Nederlander langer over die afstanden doet dan de gemiddelde Zwitser. Wij liepen per dag dan ook langer dan de tijd die aangegeven stond, zeker inclusief pauzes. Het is goed te doen om de genoemde afstanden af te leggen tussen de ontbijttijd van de ene hut en dinertijd in de volgende hut.

Op sommige plekken is het mogelijk om de route in te korten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om juist extra kilometers te maken - lang leve de wandelkaart!

afstanden-nendaz-trekking

Wat mag je niet vergeten onderweg?

Deze dingen mag je sowieso niet vergeten als je de Nendaz Trekking gaat lopen:

 • Goed passende wandelrugzak met waterdichte hoes of drybags (30-45 liter - ik had mijn Vaude Brenta 36+6 liter rugzak mee)
 • Dunne slaapzak of lakenzak (het was best warm in de hutten, dus ik zou voor een dunne lakenzak gaan)
 • Kussensloop
 • Hoofdlamp waarvan je de lichtsterkte kunt aanpassen
 • Oordopjes en slaapmasker
 • EHBO-kit
 • Meerdere lagen kleding (grote temperatuurverschillen tussen midden op de dag en de avond)
 • Powerbank (in de tweede hut is niet altijd voldoende stroom om je telefoon op te kunnen laden)
 • Zonnebrandcrème en pet
 • Lichtgewicht handdoek (in de tweede en derde hut kun je voor 5 Zwitserse frank, iets meer dan 5 euro, per persoon douchen)
 • Extra snacks voor onderweg
 • Regenkleding
 • Contant geld (je kunt in geen van de hutten pinnen – houd rekening met uitgaven voor drankjes en douchen)
 • nendaz-trekking-wat-nodig

Hoe zit het met vegetarisch eten in de hutten?

Je kunt bij je boeking aangeven dat je vegetarisch wilt eten. De huttenwaard houdt daar dan rekening mee bij het koken. Zo aten wij de eerste avond heerlijke lasagne, de tweede avond een Zwitsers gerecht met aardappel en kaas en de derde avond een huisgemaakte vegaburger met rijst en ratatouille. Geen probleem dus om als vegetariër deze tocht te maken, zolang je het bij je boeking vermeldt.

Is de route ook te doen voor mensen met hoogtevrees?

Yes. Ik heb ook hoogtevrees en was alleen op het stukje naar de Dent de Nendaz echt bang. Voor dat stuk waren we netjes gewaarschuwd bij de route-uitleg. Het was een bewuste keuze van mij om het toch te proberen en ik raad het inderdaad af voor wie hoogtevrees heeft of niet zo van klauteren houdt. De organisatie heeft op de kaart een alternatief ingetekend voor wie dit spannendere stuk wil vermijden. Behalve op dit punt heb ik nergens last gehad van hoogtevrees. Het pad is op een paar stukjes wat smaller, maar nooit zo smal dat ik er bang van werd.

nendaz-trekking-hoogtevrees

Is de route ook geschikt voor wie nog niet vaker een huttentocht gemaakt heeft?

Ja, dit was namelijk ook mijn eerste ‘echte’ huttentocht. Ik vond het superfijn dat de organisatie alles met de hutten geregeld had, zodat ik me daar niet druk over hoefde te maken en maximaal van de tocht kon genieten. Verder verschilt een huttentocht niet veel van een dagwandeling, behalve dat je misschien wat meer spullen mee moet dragen en elke nacht ergens anders slaapt. Omdat de huttentocht technisch niet heel moeilijk is, denk ik dat hij ook voor minder ervaren bergwandelaars goed te doen is. Houd er wel rekening mee dat je, als je normaal vooral op vlak terrein loopt, langer over de etappes doet dan de kaart en het informatieboekje indiceren. Ook als je langzamer loopt en extra pauzes neemt, is elke etappe prima binnen een dag te doen.

Kan je deze tocht ook alleen wandelen?

Dat denk ik wel. Ik ben het gewend om solo te wandelen en kijk dus ook als solowandelaar naar de route en wat en wie ik tegenkom. Geen moment heb ik me onveilig gevoeld. Onderweg niet en in de hut niet. Bovendien is het niet moeilijk om vrienden te maken, want de mensen die tegelijk met jou met de route starten kom je sowieso twee avonden weer tegen. Onderweg werden we regelmatig aangesproken door behulpzame medewandelaars die ons met de kaart in handen zagen staan en even checkten of het wel goed ging. Niets om je zorgen over te maken dus.

Tip: neem een GPS met noodknop mee, zodat je ook als je alleen bent en geen bereik hebt de hulpdiensten in kunt schakelen.

nendaz-trekking-alleen-wandelen

Tip: word lid van de NKBV

De NKBV (afkorting van Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) is dé organisatie voor wie in de bergen gaat wandelen en overnachten. De NKBV organiseert workshops en activiteiten, zoals workshops bergwandeltechniek en de Bergsportdag. Je krijgt als lid (tot 50%) korting op overnachtingen in meer dan 1.200 berghutten. Ook op je aankopen bij Bever krijg je korting. Als NKBV-lid kun je voor 38,75 euro per jaar een goede bergwandelverzekering afsluiten.

--> bekijk meer voordelen van lid zijn van de NKBV

Wat kan ik nog meer in de regio doen als ik langer wil blijven?

Tijdens het wandelen van de Nendaz Trekking krijg je een goed beeld van hoe gevarieerd de omgeving is. Je loopt op twee dagen langs de volledige lengte van het fotogenieke stuwmeer en volgt enkele bisses. Blijf je langer? Dan kan ik je aanraden om de Mont Fort te bezoeken en te wandelen langs de bisses bij Nendaz. In het gebied zijn prachtige routes voor (elektrisch)mountainbiken uitgezet, die op mijn bucketlist staan.

🡪 Op de uitgebreide website van het toeristenbureau van Nendaz vind je gratis wandelroutes, fietsroutes en andere bezienswaardigheden in de omgeving.

nendaz-trekking-informatie

Tip: lees hoe ik mij voorbereidde op deze trektocht & mijn antwoorden op veelgestelde vragen over onderweg zijn op een huttentocht.

Foto's met dank aan Marleen Annema. Mijn avontuur op de Nendaz Trekking werd gesponsord door Nendaz Toerisme, de NKBV en My Switzerland. Uiteraard bevat dit bericht mijn eerlijke ervaringen en meningen :) 

Reacties
Categorieën