Mont Fort
Zwitserland
Paulien
Zwitserland
08/26/2022
4 min

Naar de top van de Mont Fort nabij Nendaz

08/26/2022
4 min

Na ons vierdaagse avontuur op de Nendaz Trekking, hadden we nog lang geen genoeg van de bergen bij Nendaz. Gelukkig staat er nog een excursie naar de top van de Mont Fort op de planning.

De Mont Fort

De 3.329 meter hoge Mont Fort is te bereiken met drie kabelbanen vanuit Siviez of vier kabelbanen vanuit Verbier. Het bergstation op 3.300 meter is de hoogst in de regio en biedt een fantastisch panoramisch uitzicht. Vanaf het station kun je nog 29 meter klimmen naar de top van de berg. Tijdens mijn bezoek was het nog een rotsig pad omhoog, maar vanaf komende winter kun je hier op een (veiliger) platform over de omgeving uitkijken.

mont-fort-zwitserland

Met de kabelbaan naar de Mont Fort

Alleen al de kabelbanen naar de top van de Mont Fort zijn een hele beleving. Wij stapten in Siviez in de stoeltjeslift omhoog. De stoeltjes gaan niet erg hoog boven de grond, waardoor de marmotten die daar zaten te knabbelen goed te zien waren. We zweven ook boven een kudde Hérens-koeien, waarvan de grote bellen met elke hap luid klingelen. We stappen over in een grote cabine die ons naar tussenstation Col des Gentianes voert. Het bakje hangt hoog boven de puinhellingen en geeft soms even een zweefmomentje. In het station stappen we over in de laatste gondel naar de top. Vierhonderd meter lang glijden we geruisloos boven de gletsjer, voordat we uitstappen op het hoogste bergstation.

mont-fort-kabelbaan

Naar de top van de Mont Fort

Op het platform van het stationnetje staan panelen met de namen van de bergtoppen. De Matterhorn (4.478 m.)is duidelijk zichtbaar, evenals de massieve Grand Combin (4.314 m.). Ook de Dents du Midi, de Weisshorn en de Mont Blanc piepen boven de horizon uit. Voor een nog beter, 360 graden uitzicht klimmen we over een spannend rotspad naar de werkelijke top van de berg. Bij het topkruis staat een graafmachine die gebruikt wordt voor de aanleg van het nieuwe platform. Mij niet gezien, op zo’n bergtop te balanceren, maar veilig op beide voeten van het uitzicht genieten lukt wel. Een kijker met daarin de silhouetten en namen van de bergen geprojecteerd geeft ons een nog beter beeld van hoeveel vierduizenders vanaf deze top te zien zijn.

nendaz-mont-fort

Voor de durfallen: de hoogste zipline

Lang voor vertrek speelden we even met het plan om de hoogste zipline van Europa te beleven. Deze 1.400 meter lange zipline begint op 3.300 meter hoogte bij het bergstation. Met een snelheid van tot honderd kilometer per uur vlieg je over de gletsjer naar het bergstation Col des Gentianes. Wat moet dat fantastisch voelen, maar bij het kijken van een filmpje draaide mijn hoogtevrees-maag zich al om. Heb je geen hoogtevrees, dan vind ik dat je deze zipline eens in je leven ervaren moet hebben. Sterker nog, ik ga mezelf trainen om dit soort dingen beter aan te kunnen, zodat ik bij mijn terugkeer naar deze bergtop wél in zo’n tuigje de berg af kan racen.

zipline-mont-fort

Weer naar beneden

Wij nemen de minder spectaculaire kabelbaan naar beneden. Onderweg zien we een steenbok met enorme hoorns op een bergkam en een kudde steenbokken met jongen in het gletsjerdal. We zoeven de berg af en komen zo in steeds groener terrein. Miss Hoogtevrees is blij weer vaste grond onder haar voeten te hebben en wordt nog blijer van de heerlijke (vegetarische) rösti in het restaurant Chez Caroline. In het gezellige houten interieur zien we allerlei Zwitserse gerechten langskomen waar het water je van in de mond loopt. We houden ons in, want we ‘moeten’ nog een stukje lopen. Langs de Bisse Vieux lopen we in anderhalf uur terug naar ons hotel in Nendaz.

mont-fort-uitzichten

Andere activiteiten op de Mont Fort

We besloten al na twee dagen in Nendaz dat we nog eens terug wilden komen om de andere activiteiten in de regio te beleven. Ik moet snel over mijn hoogtevrees heen komen, want ik wil de Mont Fort zipline kunnen nemen en de Via Cordata op de Mont Fort (klimroute) veilig af kunnen leggen. Een meer hoogtevreesvriendelijke optie is het bekijken van de zonsopkomst vanaf de top van de berg. Het kan niet anders dan dat dat sprookjesachtige panorama’s oplevert.

mont-fort-bergen

🡪 Meer informatie over de Mont Fort en de activiteiten op de berg kun je hier vinden. Voor mijn favoriete wandelroutes in Nendaz bekijk je mijn themapagina Wandelinspiratie voor Nendaz.

Dit blogbericht is ontstaan als een bonus bij een samenwerking met Nendaz Toerisme en My Switzerland. Gesponsord door deze partijen liep ik de Nendaz Trekking en reisde ik naar de top van de Mont Fort :)
Foto's met dank aan Marleen Annema.

Reacties
Categorieën